ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Розпорядження №173 «Про затвердження Порядку взаємодії структурних підрозділів Тульчинської районної державної адміністрації,  як органу опіки та піклування  при розгляді питань про доцільність влаштування дитини на цілодобове перебування до закладу, який здійснює інституційний догляд і виховання дітей»

Кількість переглядів: 778
Рік: 2021 рік
Місяць: Серпень
Тип документу: Розпорядження
Дата: 10.08.2020
Номер документу: 173
Назва документу: Про затвердження Порядку взаємодії структурних підрозділів Тульчинської районної державної адміністрації,  як органу опіки та піклування  при розгляді питань про доцільність влаштування дитини на цілодобове перебування до закладу, який здійснює інституційний догляд і виховання дітей
Прикріплені файли:

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ 

 від “10” серпня 2020 р.   № 173

Про затвердження Порядку взаємодії структурних підрозділів Тульчинської районної державної адміністрації,  як органу опіки та піклування  при розгляді питань про доцільність влаштування дитини на цілодобове перебування до закладу, який здійснює інституційний догляд і виховання дітей

На виконання  постанови Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 року  № 586  «Деякі питання захисту дітей в умовах боротьби з наслідками гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»,  з метою упередження потрапляння дітей до закладів, які здійснюють інституційний догляд і виховання дітей та подання служби у справах дітей районної державної адміністрації від 10.08.2020 року

1. Затвердити Порядок взаємодії структурних підрозділі Тульчинської районної державної адміністрації, як органу опіки та піклування  при розгляді питань про доцільність влаштування дитини на цілодобове перебування до закладу, який здійснює інституційний догляд і виховання дітей, що додається

2. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

Голова районної державної адміністрації         Олег Боровський

Затверджено
Розпорядження голови
райдержадміністрації
від «10» серпня 2020р.№ 173

ПОРЯДОК
взаємодії структурних підрозділів Тульчинської районної державної адміністрації, як органу опіки та піклування  при розгляді питань про доцільність влаштування дитини на цілодобове перебування до закладу, який здійснює інституційний догляд і виховання дітей

 

1. Цей Порядок визначає механізм взаємодії структурних підрозділів органу опіки та піклування Тульчинської районної державної адміністрації  при розгляді питань про доцільність влаштування дитини на цілодобове перебування до закладу, який здійснює інституційний догляд і виховання дітей (далі Заклад), незалежно від типу, підпорядкування, форми власності та відрахуванні дітей із закладу.

2. Питання про доцільність влаштування дитини на цілодобове перебування до закладу розглядається Комісією з питань захисту прав дитини Тульчинської райдержадміністрації (далі Комісія) на підставі заяви одного з батьків дитини або особи, яка їх замінює, та документів, передбачених пунктом 4  цього Порядку. У заяві зазначається причина влаштування дитини та бажаний строк її перебування у Закладі

3. Заява про влаштування дитини на цілодобове перебування до Закладу подається одним із батьків дитини або особою, яка їх замінює, до відповідного профільного структурного підрозділу Тульчинської райдержадміністрації  (відділу освіти, управлінню соціального захисту населення, службі у справах дітей ), який готує подання для розгляду на засіданні комісії протягом трьох днів.

4. Для влаштування дитини до Закладу батьки дитини або особи, які їх замінюють, подають до профільного структурного підрозділу:

4.1 заяву одного з батьків або осіб, які їх замінюють, про тимчасове влаштування дитини до Закладу на цілодобове перебування із зазначенням строку та причини влаштування;

4.2 акт оцінювання потреб сім’ї/особи (дитини) за формою, затвердженою Мінсоцполітики України;

4.3 інші документи, що підтверджують стан сім’ї та причину влаштування дитини до Закладу;

4.4 висновок комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, що складається фахівцями інклюзивно-ресурсного центру;

4.5 індивідуальний план реабілітації для дитини з інвалідністю.

5. Комісія під час розгляду поданих матеріалів вивчає документи та враховує умови проживання сім’ї, виховання дитини, можливості сім’ї задовольнити потреби дитини та можливості громади забезпечити надання дитині необхідних послуг за місцем проживання, зокрема інклюзивної освіти для дітей з особливими освітніми потребами, соціальних послуг, необхідних для дитини та її сім’ї.

6. Комісія приймає рішення про доцільність влаштування дитини до Закладу на цілодобове перебування у випадку, якщо вичерпані всі можливості забезпечення її догляду і виховання в сім’ї або умовах, наближених до сімейних, з урахуванням найкращих інтересів дитини, і подає рекомендації органу опіки та піклування для прийняття відповідного рішення.

7. У разі розгляду питання про зарахування на цілодобове перебування до закладу дитини з особливими освітніми потребами на засідання Комісії запрошується спеціаліст інклюзивно-ресурсного центру з правом дорадчого голосу.

8. Дія цього Порядку не поширюється на школи соціальної реабілітації та заклади професійної (професійно-технічної) освіти, ліцеї, які забезпечують здобуття виключно профільної середньої освіти, притулки для дітей, центри соціально-психологічної реабілітації дітей, центри соціальної підтримки дітей і сімей та влаштування дітей старше 13 років до закладів спеціалізованої освіти.

9. Рішення Комісії приймається не пізніше 10 робочих днів з дати прийняття секретарем Комісії від відповідного структурного підрозділу подання про розгляд питання доцільності влаштування дитини до Закладу разом із документами.

10. На основі рекомендації Комісії орган опіки та піклування Тульчинської райдержадміністрації  приймає рішення про влаштування дитини до закладу або відмову у влаштуванні дитини до Закладу із зазначенням причини (підстави) прийняття такого рішення.

11. У разі прийняття рішення про влаштування дитини до Закладу між батьками, органом опіки та піклування Тульчинської райдержадміністрації, та Закладом укладається договір про перебування дитини в Закладі за формою, затвердженою Мінсоцполітики України.

12. У разі відмови у влаштуванні дитини до Закладу орган опіки та піклування зобов’язаний надати рекомендації сім’ї щодо подолання обставин, через які виникла потреба у влаштуванні дитини до Закладу, та суб’єктам соціальної роботи стосовно організації підтримки сім’ї відповідно до її потреб.

13. У разі, коли з певних причин відсутня можливість влаштування дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, на виховання у сім’ю, служба у справах дітей готує матеріали, в яких обґрунтовано викладені підстави для влаштування дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, до закладу, який здійснює інституційний догляд і виховання дітей, пансіону (незалежно від форми власності та підпорядкування), для розгляду на засіданні Комісії з питань захисту прав дитини.

14. Рішення про влаштування дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, до закладу охорони здоров’я, освіти, іншого закладу або установи, в яких проживають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, приймається органом опіки та піклування Тульчинської райдержадміністрації. У рішенні зазначається, до закладу якої сфери (освіти, охорони здоров’я, соціального захисту) влаштовується дитина-сироти, дитина, позбавлена батьківського піклування, та строк її перебування в Закладі. Продовження строку перебування дитини в закладі або установі визначається рішенням органу опіки та піклування після розгляду на засіданні комісії з питань захисту прав дитини стану виконання індивідуального плану соціального захисту дитини в частині забезпечення її права на виховання у сім’ї.

15. Під час визначення форми влаштування в інтересах дитини враховуються обставини, за яких дитина втратила батьківське піклування, її життєвий шлях, родинні зв'язки, наявність братів і сестер, контакти із соціальним оточенням, стан здоров'я, освіта, інші потреби.

16. Служба у справах дітей районної державної адміністрації, отримавши від керівника Закладу інформацію про закінчення строку перебування дитини у Закладі, спільно із суб’єктами соціальної роботи, профільними департаментами вивчає спроможність задовольнити потреби дитини по місцю проживання . У разі перебування сім’ї дитини у складних життєвих обставинах вживаються заходи, передбачені Порядком забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2020 року № 585.

17. У разі надходження повідомлення від керівника Закладу про відсутність заяви батьків про відрахування дитини із закладу після закінчення терміну його перебування, служба у справах дітей міської ради вживає невідкладних заходів для з’ясування причин неподання заяви про відрахування дитини.

 18. У випадку закінчення строку перебування у Закладі дитини з особливими освітніми потребами залучаються спеціалісти інклюзивно-ресурсного центру для коригування індивідуального плану розвитку дитини.

 19. У випадку закінчення строку перебування у Закладі дитини з інвалідністю залучаються спеціалісти лікарсько-консультаційної комісії медичного закладу за місцем перебування на обліку дитини з інвалідністю для перегляду і коригування індивідуального плану реабілітації дитини з інвалідністю.

20. У разі коли батьки не забирають дитину із закладу цілодобового перебування, служба у справах дітей райдержадміністрації вирішує питання про організацію захисту прав дитини на виховання у сім’ї (зокрема може ініціювати питання про позбавлення батьків батьківських прав, тощо) та готує подання для розгляду на засіданні Комісії про продовження строку перебування дитини у Закладі

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь