ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Життя та здоров’я громадян – основна цінність держави!

Дата: 05.01.2021 16:37
Кількість переглядів: 178

Більшу частину свого життя людина перебуває на роботі. Тому, надважливим  завданням є створення безпечних, сприятливих та здорових умов праці на робочому місці.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про охорону праці», роботодавець зобов'язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Однак не завжди він виконує вимоги законодавства з різних причин, чим порушує права працівників на безпечну працю.

Відтак, підвищення рівня безпеки праці можливо досягти шляхом проведення профілактичних заходів, розроблення та впровадження у діюче виробництво інноваційних технологій, нових видів засобів індивідуального та колективного захисту, відновлення та модернізації медичних служб на виробництві, підвищення рівня культури безпеки праці та іншого.

Пропагуючи безпечну працю, найперше, роботодавці та працівники повинні формувати відповідальне ставлення  до особистої безпеки.

Це і є одне із головних завдань Фонду соціального страхування України, а саме проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням та усунення загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці.

За 2020 рік  до Немирівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області, що обслуговує працівників та роботодавців Немирівського та Тульчинського районів,  роботодавцями  надано 25 повідомлень про нещасні випадки, які сталися на виробництві, з них 3 випадки із смертельним наслідком. З медичними працівниками сталося 16 нещасних випадків (гострого професійного захворювання).

Зважаючи на велику увагу суспільства до питання здійснення страхових виплат  застрахованим особам, у тому числі медичним працівникам, з якими стався нещасний випадок у процесі виконання професійних обов’язків, повідомляємо, що Фондом соціального страхування України, крім завдань і функцій, визначених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 року № 1105, реалізується додаткове державне завдання щодо соціального захисту медичних працівників, допомагаючи запобіганню виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 року  № 1645-ІІІ та постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання надання страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2» від 17.06.2020 року № 498.

По всіх випадках Фондом соціального страхування України  проведено фінансування відповідно до наданих документів, хоча ніякі гроші не зможуть компенсувати людям втрачене здоров’я,  а дітям батьків.

Зниження рівня травматизму, запобігання трагедіям на виробництві,  можна досягти тільки спільними зусиллями зацікавлених сторін, а саме роботодавців, працівників та Фонду соціального страхування України.

Роботодавці повинні усвідомити, що наймаючи працівників і використовуючи їхню працю, вони стають відповідальними за їхнє життя і здоров'я, а працівники зобов'язані дотримуватись законодавчих та нормативно-правових актів з питань  охорони праці

Пашенько С.М., страховий  експерт  з  охорони  праці  Немирівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь