ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Захист людей від лисиць

Дата: 20.01.2021 18:14
Кількість переглядів: 373

У Тульчинському районі за руду хижачку мисливець отримує винагороду... набоями

У Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства переконані: від нашестя лисиць захистити населення можна лише спільними зусиллями лісівників, місцевої влади, УТМР та мисливців!

Минулого 2020 року у ДП «Тульчинське ЛМГ» (директор Дан М.М., головний лісничий Кілимник Г.П.) мисливець за добуту голову рудої отримував винагороду – 10 набоїв.

Кошти на це видідилила Тульчинська районна рада. Усього на заохочувальні набої місцевий бюджет витратив 25 тисяч гривень. І результати не змусили себе чекати – упродовж року в Тульчинському районі мисливці добули аж 303 лисиці! З них у шести лабораторно підтверджено сказ. З цієї кількості – 70 лисиць добули працівники ДП «Тульчинське ЛМГ».

Останніми роками чисельність цього звіра перевищує допустиму щільність практично в усіх регіонах України, в тому числі і на Вінниччині. Руді хижаки часто забігають у населені пункти. І навіть не в закинуті села - нещодавно вінничани зафіксували на відео лисиць серед багатоповерхівок обласного центру. Не один раз траплялося, що лисиці нападали на людину. Ці хижаки через масове використання на полях гербіцидів втрачають свій основний харч – польову мишу, і в пошуках поживи знищують не лише лісову дрібну фауну, а й шкодять приватним господарствам, масово поїдаючи домашню птицю. Але найстрашніше, що лисиці здавна були переносниками небезпечної інфекційної хвороби – сказу. Тому якщо масове збільшення кількості лисиць не регулюватиметься штучно, з допомогою відстрілу, то ситуація невдовзі може вийти з-під контролю...

Тож заходи із регулювання чисельності хижаків та шкідливих тварин дуже важливі. На Вінниччині регулюють чисельність не лише лисиць, а й інших так званиних шкідливих хижаків (вовків, бродячих собак, котів). Їхня чисельність контролюється згідно санітарно-ветеринарних норм і здійснюється постійний моніторинг працівниками державної лісової охорони та єгерськими службами держпідприємств ВОУЛМГ. За минулий рік під час заходів із регулювання шкідливих хижаків у Тульчинському ЛМГ було добуто 70 лисиць, 94 бродячих собаки, 10 котів, 31 ворона сіра, 1 шакал.

Упродовж 2020 року єгерський склад, мисливствознавці та мисливські бригади на території мисливських угідь Вінницького ОУЛМГ добули 15 вовків, 10 шакалів, 2751 лисицю, 1220 бродячих собак, 436 котів, 714 ворон.

- У більшості серед диких тварин на сказ хворіють м’ясоїдні та всеїдні тварини (лисиці, вовки), фіксують поодинокі випадки захворювання у тхорів, борсуків, куниць. Велика роль у розповсюдженні вірусу сказу належить безпритульним тваринам, особливо собакам та котам. Лисиця, хвора на сказ, може зайти в населений пункт і напасти на домашню тварину чи людину. Сказ - це небезпечне інфекційне захворювання, яке передається через укуси та ослинення і у разі відсутності лікування у найкоротші терміни призводить до 100-відсоткової смерті, - розповідає завідувач сектору мисливського господарства Вінницького ОУЛМГ Мельник В.А.

Найбільше від навідувань рудохвостих страждають житлові поселення, що прилягають до лісових масивів, та віддалені, малонаселені села, де багато залишених будинків, у яких давно ніхто не живе. У цій пустці і знаходять прихисток лисиці, наносячи шкоду сусіднім господарствам. Тож така ініціатива та підтримка мисливцям, як у Тульчинському районі, має стати прикладом у боротьбі з рудим хижаком. Адже мисливці зазвичай не мають інтересу до лисиць - шкури цього звіра давно не користуються попитом.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь