ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Арсеній Яценюк: Ухвалення пакета антикорупційних законів і дерегуляція дадуть Україні можливість стати на шлях реальної боротьби з корупцією

Дата: 07.10.2014 16:01
Кількість переглядів: 356

У вівторок, 7 жовтня, Парламент України ухвалив у першому читанні пакет із п’яти законопроектів щодо боротьби з корупцією, розроблений Урядом і Президентом України.
Виступаючи в Парламенті перед ухваленням законопроектів, Арсеній Яценюк зазначив, що в антикорупційний пакет входить рамковий документ. За його словами – це Національна антикорупційна стратегія, розроблена Урядом України (проект закону «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014 - 2017 роки», №4284а): «Вона вперше голосується в стінах Парламенту, адже раніше приймалася виключно підзаконними актами і жодного разу не виконувалася».
«Національна антикорупційна стратегія України підготовлена Урядом, направлена до Парламенту і буде підписана Президентом. Це стане запорукою того, що всі три гілки української влади несуть усю повноту відповідальності за реальну боротьбу з корупцією», – підкреслив Арсеній Яценюк.
У рамках національної антикорупційної стратегії ключовим елементом боротьби з корупцією є створення Національного антикорупційного бюро (проект Закону «Про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції, №5085) - окремого органу, який має боротися з проявами корупції в першу чергу серед високопосадовців 1-3 категорій: «Прем'єр-міністр, міністри, депутати, керівники центральних органів виконавчої влади, керівники обласних адміністрацій – всі, хто мають відповідні державно-владні повноваження, повинні підпадати під дію даного антикорупційного закону».
Ще один проект закону - «Про запобігання корупції» (№5113). Арсеній Яценюк підкреслив, що цей законопроект «є фактично Антикорупційним кодексом»: «Відповідно до нього вводиться особлива спеціальна процедура декларування доходів і витрат усіх державних чиновників вищої категорії. Вводиться процедура електронного оприлюднення декларацій високопосадовців і спеціальної перевірки відповідності декларації стилю життя того чи іншого міністра, депутата чи високопосадовця».
Окрім того, повідомив Прем’єр-міністр, високопосадовці зобов’язані будуть декларувати будь-яке майно, готівкові кошти, дорогоцінності, а також витрати.
Законопроект передбачає моніторинг життя і діяльності вищого посадовця: «Якщо в декларації написано одне, а він фактично живе за іншими стандартами, спеціальний комітет, більшість в якому належить представникам громадськості, буде відстежувати життя такого державного службовця, перевіряти декларацію і оприлюднювати факти корупції».
Також відповідно до Національної антикорупційної стратегії та Кодексу по боротьбі з корупцією підвищується відповідальність за вчинення корупційного злочину.
Ще один антикорупційний проект закону, внесений Урядом України, - щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів (№ 5114). Після ухвалення цього проекту закону, за словами Глави Уряду, буде розкрита інформація про нерухому власність усіх високопосадовців і членів їх сімей: «Будь-який українець зможе отримати доступ до реєстру нерухомості і побачити, на кого зареєстрований той чи інший будинок, квартира і інший об'єкт».
Цей законопроект також передбачає розкриття інформації про реальних власників суб’єктів підприємницької діяльності, зареєстрованих в Україні: «Після ухвалення цього закону ми отримаємо реальну інформацію про реальних власників як нерухомості, так і землі та всіх суб'єктів підприємницької діяльності. Це розкриє реальну картину, хто чим володіє в країні і звідкіля в державного службовця, який пробув усе життя на державній службі, чи в його родини мільйонні статки і власність на десятки мільйонів».
Арсеній Яценюк також закликав Парламент ухвалити проект закону про запобігання та протидію легалізації доходів (№5067), який передбачає особливу процедуру фінансового моніторингу - перевірку всіх рахунків і розрахунків публічних осіб, у тому числі високопосадовців 1-3 категорії, зокрема Президента, Прем'єр-міністра, міністрів, народних депутатів України: «Будь-які розрахунки, як готівкові, так і безготівкові, високопосадовців та членів їхніх сімей будуть підлягати особливій процедурі фінансового моніторингу».
Він підкреслив, що Уряд розробляв антикорупційний пакет п’ять місяців, і до його підготовки були залучені десятки світових експертів: «Цей антикорупційний пакет готувався разом із ГРЕКО – Групою держав Ради Європи проти корупції. У нас були американські та європейські фахівці, які разом з Урядом і Президентом напрацювали пакет із п’яти антикорупційних законів».
Глава Уряду наголосив, що простого ухвалення законів «не вистачить для того, щоб побороти реальну корупцію». Саме тому Уряд протягом останніх декількох місяців пішов шляхом дерегуляції та скорочення корупційних функцій низки органів державної влади: «Із 56 контролюючих органів залишилося тільки 27. Із понад 1100 різного роду контролюючих функцій ми скоротили їх до 680. Зі 143 ліцензій залишилося тільки 84».
«Цього далеко не достатньо. Але ухвалення антикорупційного пакета, створення Національного антикорупційного бюро, підвищення відповідальності чиновників, розкриття всієї інформації про власність, перевірка фінансових рахунків і перевірка моніторингу життя вищих посадових осіб - з одного боку, а з іншого - дерегуляція, позбавлення чиновників надмірних повноважень, скорочення кількості перевіряючи органів і функцій дасть можливість Україні стати на шлях реальної боротьби з корупцією», - сказав Арсеній Яценюк.
Прем’єр-міністр підкреслив, що ухвалення антикорупційного пакету є одним з ключових елементів плану економічного відновлення України: «Корумпованим країнам гроші не дають і до корумпованих країн інвестори не йдуть».
Арсеній Яценюк звернувся до Парламенту із закликом ухвалити антикорупційні проекти законів: «Це наш з вами спільний тест не на слова, а на діло по боротьбі з корупцією».
Нагадаємо, 29 вересня Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звернувся до Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова з проханням скликати позачергове засідання Парламенту для розгляду пакету антикорупційних законопроектів, підготовлених Урядом і Президентом України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь