ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ В ДІЇ: РАХУНКИ ЗА ТЕПЛО МОЖУТЬ БУТИ В РАЗИ МЕНШИМИ

Дата: 01.12.2016 12:01
Кількість переглядів: 1002

Якщо хтось не встиг оформити субсидію до початку опалювального сезону, документи можна подати і у листопаді, і у грудні. Держава компенсує значну частину витрат сім’ї за сплачені у жовтні чи листопаді комунальні рахунки, зазначає перший заступник голови обласної державної адміністрації Андрій Гижко.
«Субсидія - це урядова знижка на оплату комунальних послуг. Для більшості українських сімей - це суттєва економія родинного бюджету. Житлова субсидія дозволяє до 90% доходу сім'ї спрямувати на важливі потреби, а решту сплатити за спожите тепло, газ, електроенергію і воду» - наголошує посадовець.
Якщо програма житлових субсидій на родину не поширюється, можна подати заяву до постачальника послуги централізованого опалення і сплачувати за тепло рівними частинами протягом року, без жодних комісій і переплат.
ЕНЕРГОМОДЕРНІЗОВАНЕ ОСББ
Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) демонструють сьогодні чи не найяскравіші приклади скорочення споживання енергії та рахунків для мешканців. Їхні комунальні платіжки за тепло вдвічі менші, за такі ж квадратні метри у сусідніх не термомодернізованих будинках.
Ризикнувши, делеговані мешканцями керівники ОСББ взяли відповідальність на себе, скористалися урядовою програмою з енергозбереження, так званими «теплими кредитами», отримали підтримку місцевих програм енергоефективності та зуміли перетворити свої проблемні будинки на житло з комфортними умовами проживання та низькими платіжками за комунальні послуги.
Харків, ОСББ «Альма-Центр». При загальноміському тарифі 15 гривень за квадратний метр опалювальної площі, мешканцям цього будинку два опалювальні тижні жовтня коштували всього 2,50 грн/м.кв. Відповідно, однокімнатна квартира площею 40 м.кв. сплатила рахунок за тепло у сумі 100 гривень, двохкімнатна (50 м.кв.) – 125 грн., трикімнатна (56 м.кв.) – 140 грн.
Львів, ОСББ «Берегиня». Мешканці цього енергомодернізованого будинку, без індивідуального теплового пункту з централізованим опаленням, за квадратний метр опалювальної площі у жовтні сплатять 6,45 грн. Опалення двокімнатної квартири (50 м.кв), відповідно, коштувало 322 грн., трикімнатної (70,4 м.кв) – 454 грн., чотирикімнатної (100 м.кв) – 645 грн. Львів’яни із сусідніх не утеплених будинків повинні сплатити удвічі більше - 11,12 грн. за квадратний метр опалювальної площі.
Луцьк, ОСББ «Біном». Тариф на опалення у жовтні для мешканців цього будинку становив 5,97 грн. за м.кв. Тож, мешканці однокімнатної квартири (30 м.кв.) у Луцьку, отримали жовтневу платіжку за опалення на суму 179 грн., двокімнатної (54 м.кв) – 322 грн., трикімнатної (68 м.кв) – 406 грн. Сусіди, які не подбали про термомодернізацію житла, за цей же період за тепло повинні сплатити 16,97 грн. за м.кв.
Київ, ОСББ «Автотранспортник 2». 6,85 грн. за метр квадратний опалювальної площі коштував мешканцям цього будинку. Жовтневий рахунок за тепло однокімнатної квартири (31,2 м.кв) в цьому будинку обійшовся у 207 грн, двокімнатної (45,7 м.кв) – 297 грн., трикімнатної (60,4 м.кв) – 391 грн. Для порівняння, ціна опалення квадратного метру у столичних будинках без утеплення та індивідуального теплового пункту, що дозволяє регулювати подачу тепла, - 32,97 грн.
З наведених даних чітко видно, що ОСББ, яке провело комплексну термомодернізацію свого будинку – утеплило стіни, встановило індивідуальний тепловий пункт та погодні регулятори, і принаймні загальнобудинковий тепловий лічильник, здатне значно – в рази - скоротити споживання, а головне вплинути на цифри в комунальних платіжках.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь