ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ФОП отримав дохід за відчуження земельної ділянки: які податкові наслідки

Дата: 22.11.2017 11:06
Кількість переглядів: 249

До доходу платників єдиного податку першої — третьої груп не включаються, зокрема, доходи, отримані такою особою від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності (п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу).
Тобто, дохід, отриманий від відчуження земельної ділянки не включається до складу доходів платника єдиного податку та не зазначається в податковій декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця.
Також, відповідно до пп. 165.1.40 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається, зокрема, сума доходу, отриманого таким платником податку внаслідок відчуження земельних ділянок сільськогосппризначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними ст. 121 Земельного кодексу України залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації.
Крім того, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування її у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.
При цьому умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину (п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу).
Водночас дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу, або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного у вищезазначеному пункті, підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.2 ст. 167 Кодексу (п. 172.2 ст. 172 Кодексу).
Отже, дохід, отриманий фізичною особою від відчуження протягом звітного (податкового) року однієї земельної ділянки, набутої нею згідно з нормами ст. 121 Земельного кодексу України, не оподатковується податком та військовим збором та оскільки в такому випадку податковий обов’язок у платника податку не виникає, така фізична особа не зобов’язана подавати податкову декларацію за умови відсутності інших підстав для її подання.
(Лист ДФС України від 14.11.2017 № 2612 /М/99-99-13-01-03-14/ІПК)

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь