ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Інтерв’ю щодо особливостей і тенденції деклараційної кампанії

Дата: 09.03.2016 11:51
Кількість переглядів: 303

Фото без опису

Із першого січня цього року стартувала кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2015 році. Надходження податку на доходи фізичних осіб — один із резервів наповнення місцевого бюджету. Тож, подаючи декларацію і сплачуючи цей податок, мешканці Тульчинщини підтримують саме місцевий бюджет. Про особливості і тенденції деклараційної кампанії розмовляємо з начальником Тульчинського відділення Немирівської ОДПІ Віталієм Чубою.
Віталій Володимирович, в чому відмінності кампанії декларування у 2016 році від попередніх?
— Оскільки із першого січня 2015-го набрала чинності норма закону щодо поширення на фізичних осіб оподаткування доходів військовим збором, то за результатами 2015-го фізичні особи визначають податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору. З цією метою із першого січня 2016-го введено в дію нову форму декларації.
Що вона передбачає?
— Нова форма декларації передбачає визначення категорії, до якої відноситься платник податків: громадянин; особа, яка проводить незалежну професійну діяльність; підприємець (окрім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування). Відповідно до цього й різні терміни подання декларації. Так, декларація про майновий стан і доходи подається платниками податку на доходи фізичних осіб — підприємцями впродовж 40 днів, наступних за звітним роком, тобто до дев’ятого лютого включно. Декларація про майновий стан і доходи громадянами, які зобов’язані задекларувати свої доходи згідно з вимогами податкового законодавства, а також особами, які займаються незалежною професійною діяльністю, подається до першого травня.
Крім цього, фізичні особи, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують від’їзду.
— Коли декларацію можна не подавати?
— Податкову декларацію не потрібно подавати, якщо платник отримував доходи: від податкових агентів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу; винятково від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу; від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок; у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок; від двох і більше податкових агентів, при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на перше січня звітного податкового року, тобто 146160 гривень.
Що таке податкова знижка і хто має право нею скористатися?
— Податкова знижка — документально підтверджена сума витрат платника податку — резидента у зв’язку з придбанням товарів, робіт чи послуг у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у відповідних випадках. До податкової знижки включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів, робіт чи послуг та визначають суму таких витрат і строк їх продажу. Сюди відносяться: пожертви та благодійні внески неприбутковим організаціям; кошти, сплачені на користь навчальних закладів; витрати на оплату допоміжних репродуктивних технологій та на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини; суми витрат на сплату страхових внесків за договорами довгострокового страхування життя і проценти, сплачені за іпотечним кредитом; витрати, пов’язані з переобладнанням транспортного засобу, а також витрати на сплату видатків на будівництво чи придбання доступного житла.
Якщо громадяни мають намір скористатися податковою знижкою, коли їм потрібно подати декларацію?
— У 2016 році платники податку на доходи фізичних осіб, які хочуть реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2015-го, податкову декларацію можуть подати впродовж усього року. Якщо платник податку до кінця 2016-го не скористається правом на нарахування податкової знижки за наслідками 2015 року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.
— Чи потрібно надавати оригінали документів, які підтверджують такі витрати?
— Оригінали документів, які підтверджують витрати, що включаються до податкової знижки, органу ДФС не надаються, але підлягають зберіганню протягом строку давності, встановленого Податковим кодексом. Однак для прискорення проведення органом ДФС розрахунку сум, які підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум варто разом із податковою декларацією подати також копії відповідних платіжних і розрахункових документів, що засвідчують фактично понесені протягом 2015 року витрати.
Скільки громадян Тульчинщини задекларували доходи торік?
— У 2015 році майже 300 громадян задекларували до 100 тисяч гривень доходів, отриманих у 2014-му, та самостійно нарахували і сплатили майже 10 тис. гривень податкових зобов’язань, а 244. громадянам, які подали декларації та використали своє право на податкову знижку, повернуто майже 300 тис.гривень податку.
Дякую всім, хто в вже в цьому році задекларував свої доходи. А тим, хто ще не встиг цього зробити, нагадаю, що кампанія декларування продовжується до 1 травня, а бланк декларації громадянам видається безкоштовно. Подавайте декларацію завчасно, адже це дозволить уникнути черг та інших незручностей.
За довідковою інформацією можна звернутись В ЦОП Тульчинського відділення Немирівської ОДПІ 1 поверх,або за тел..2-24-54

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь