ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Є в Шевченка народження дата, дати смерті в Шевченка нема

Дата: 24.02.2014 11:30
Кількість переглядів: 762

Фото без опису

Тільки по-справжньому велика та геніальна людина може залишити по собі невмирущі спогади в душах мільйонів людей. Тарас Шевченко для українського народу більше ніж поет, художник, він – всенародний голос. Співець України, її неповторної природи, волелюбного і працьовитого народу, він належить до найславетніших поетів людства. Вірші Шевченка були, залишаються і завжди будуть книгою життя для всіх нас, вони завжди захоплювали і захоплюють читачів, дають жагу до життя, підтримують дух перемоги.
Урочисто та гостинно зустріла учасників районного семінару вчителів української мови та літератури Шпиківська ЗШ І – ІІІ ступенів. Педагоги підготували для гостей виставку «У дарунок Кобзареві», на якій представлені вироби, виготовлені руками дітей та вчителів. Вишитий ученицею 11 класу Вершигорою Н. портрет Тараса Григоровича прикрашає стіни рідної школи. Про проведення конкурсів ілюстрацій до творів Кобзаря та стінгазет, приурочених 200-річчю від дня народження Шевченка, свідчить їх виставка. Тут можна уявно пройтися Шевченківськими стежками, ознайомитися з пам’ятниками Тарасу Григоровичу в усьому світі, прочитати вірші українських поетів про Кобзаря, дізнатися більше про життєвий і творчий шлях поета, про Шевченка-художника, про жінок у драмі кохання Кобзаря.
Учителька української мови та літератури Тищенко Інна Григорівна презентувала проект «Т.Г.Шевченко і наш край», над яким працювали учні школи під її керівництвом. Ця тема дуже зацікавила школярів, адже зовсім недавно стало відомо, що Тарас Григорович у 1846 році проїжджав через Шпиків. Ґрунтовна робота була проведена ініціативною групою. Вона сприяла підвищенню самостійності та творчого потенціалу школярів, формуванню активної життєвої позиції, зростанню кожного учня як особистості, удосконаленню знань про життєвий та творчий шлях Т.Г. Шевченка.
Вихованню любові до рідного слова, гордості за свій народ, пошани до геніального українського письменника і художника сприяв урок-екскурсія Шевченковими шляхами по Вінниччині, який підготувала і провела Дячок Валентина Володимирівна у 5 класі. Справжніми мандрівниками-дослідниками уявили себе школярі, які подорожували незабутніми стежками подільської землі, де ступала нога Великого Кобзаря. Крок за кроком вони старанно долали труднощі (виконували завдання, підібрані вчителем), щоб нарешті прибути до рідного Шпикова, де Тарас Григорович зібрав багатий фольклорний матеріал, елементи якого лягли в основу поеми «Марина» та повісті «Варнак».
Нетрадиційну форму проведення уроку української літератури у 9-А класі на тему: «Тема жіночої долі – одна з провідних тем Шевченкової творчості (поеми «Катерина», «Наймичка»). Еволюція жіночого образу. Тема матері і сина» обрала учителька Токаренко Алла Петрівна. Увага дев’ятикласників була зосереджена на проблемі зневаженого материнства. Урок сприяв вихованню високих моральних якостей, поваги до жінки, матері.
Використання мультимедійних засобів, наочності, інтерактивних методів навчання, залучення дітей до пошуково-дослідницької роботи сприяло розвитку акторських та творчих здібностей учнів, уміння виважено і ґрунтовно висловлювати власні думки, співвідносити події твору з фактами тогочасної дійсності, аналізувати вчинки героїв.
Учителі Коноверська Антоніна Вікторівна та Пяста Світлана Карлівна підготували виховний захід «Шевченко – наш. Він для усіх століть», який супроводжувався мультимедійною презентацією. Хор музичної школи (керівник Попович Т.А.) виконав пісні на слова Шевченка: «Реве та стогне Дніпр широкий», «Зоре моя вечірняя» . Учні виразно читали уривки з відомих Шевченкових творів: «Сон» (Олійник С., учень 7-А класу), «У нашім раї на землі» (Будзінська А., учениця 8-А класу), «Гайдамаки» (Герус І., учениця 8-А класу), «Якби ви знали паничі» (Бершадський А., учень 10 класу) та вірш письменниці рідного краю Ніни Гнатюк «Ликера Полусмак на могилі Шевченка», намагалися якомога яскравіше передати красу і багатство Шевченкового слова, висловити думки та настрої, які вклав у свої вірші поет. Щирі пісні про рідний край у виконанні вокальних ансамблів: «Калинонька» (керівник Паридуха Н.О. ) та ансамблю дівчаток (керівник Коноверська А.В.), гра на сопілці Заболотної К. (учениці 7-Б класу) зачарували слухачів. Бурхливими оплесками супроводжували глядачі літературно-музичну композицію «Якби мені черевики та якби мені намисто». Проведений захід сприяв вихованню любові до творчості Шевченка, формуванню патріотичних почуттів, національної свідомості.
Підбиваючи підсумки семінару, учасники поділилися враженнями, висловили подяку організаторам семінару: головному спеціалісту відділу освіти Тульчинської РДА Кошелап С.В., методисту районного відділу освіти Соловей Н.З., директору школи Таранюку В.С. за проведення змістовного семінару. Побажали натхнення, радості, творчих досягнень, плідної праці, успіхів у всіх починаннях.
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь