ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Кабінет Міністрів схвалив принципи реформування судової системи з повним перезавантаженням усієї системи, - Павло Петренко

Дата: 28.12.2015 16:51
Кількість переглядів: 278

Фото без опису

Сьогодні під час засідання Уряду було схвалено основні засади змін до Конституції України, які мають забезпечити проведення судової реформи та формування нової ефективної судової системи в Україні. Про це сьогодні під час прес-конференції в Кабінеті Міністрів повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.
«Ключовою засадою судової реформи має стати повне перезавантаження персонального складу суддів, який формувався протягом останніх років за принципами далекими від прозорості. Це й стало причиною однієї з найбільших корупційних складових. Тільки проведення нового набору всіх суддів через публічні конкурси є тим важелем, який дасть можливість створити нову європейську судову систему. Доступ до суддівської професії повинні отримати юристи, які мають відповідний досвід, які не працювали в системі і відповідають найвищим критеріям професійності», - зазначив очільник Мін’юсту.
Він наголосив, що українцям не варто переживати через можливу відсутність необхідної кількості спеціалістів. Україна має достатній кадровий резерв для проведення такої реформи. Щороку вітчизняні ВНЗ випускають понад 12 тисяч юристів, в державі працює близько 40 тис. адвокатів, 8000 нотаріусів та кілька тисяч науковців, які викладають в ВНЗ. Всі вони могли б взяти участь у відкритих конкурсах на суддівські вакансії.
За його словами, діючі судді також мають право взяти участь у конкурсах. При цьому, з моменту оголошення конкурсу й до моменту формування нового складу суду, діючі судді виконуватимуть свої функції. Якщо суддя успішно пройшов публічний конкурс, він залишається в новій структурі, якщо не пройшов – звільняється.
«Другий засадничий принцип – перехід до триланкової системи судів. Нині ми маємо дуже перенавантажену систему на 4 ланки. Українські громадяни дуже довго змушені шукати правди в суді. Деякі справи тривають роками. Венеціанська комісія і міжнародні експерти неодноразово вказували Україні на необхідність спрощення системи і запровадження триланкової структури з місцевих судів, апеляційних судів, а також Верховного суду», - поінформував присутніх Міністр юстиції.
Разом з тим, має бути повністю усунено будь-який політичний вплив на оновлений склад судів і забезпечено їх реальну незалежності.
«Має бути прибраний політичний вплив на суддю при його призначенні, переміщені з посади на посаду, при його кар’єрному рості чи звільненні. Ці всі функції будуть передані оновленому складу Вищої ради юстиції, яка, в свою чергу, буде позбавлена політичних впливів і до складу якої в більшості буде входити саме суддівська спільнота», - зауважив Павло Петренко.
Ще одним засадничим принципом є запровадження системи визначення мережі судів виключно законом, щоб не було жодних політичних впливів з боку будь-якого органу на формування структури і мережі судів.
«Ці засадничі принципи відповідають рекомендаціям Венеціанської комісії в її звітах. Якщо Україна під час судової реформи врахує ці принципи, ми створимо реальний оновлений суд, якому довірятимуть громадяни. Адже не варті паперу, на якому вони друкуються, ті рішення суду, довіра до якого становить лише 5%», - зазначив очільник Мін’юсту.
Він також повідомив, що Уряд доручив Міністерству юстиції направити дані пропозиції до Конституційної комісії, яка сформована при Президентові України і до Парламенту.
«Парламент має усі важелі, щоб вже з наступного року запрацювала нова судова система. Це одна з найважливіших для української громади реформ, яку може зробити Парламент», - резюмував Павло Петренко.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь