ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Корупція в Україні: стан, причини та шляхи її запобігання і протидії

Дата: 31.07.2014 14:10
Кількість переглядів: 344

Фото без опису

Саме це стало темою обговорення в ході засідання круглого столу, що відбувся 30 липня в приміщенні обласного Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ та організацій. Захід відбувся за підсумками моніторингу, що проводився в межах національної кампанії «Декларації без декорацій – регіональний аспект», яку реалізують 40 громадських організацій, журналістських агенцій та індивідуальних розслідувачів в координації з громадською організацією «Transpаrency International Україна».
Як зазначила директор Центру Тетяна Пашиніна, семінар проводиться за ініціативи організації ''Transparency International Україна''. Місія її – це зменшення рівня корупції в Україні. Організація має два офіси в Кіровограді і Києві. Працює з 1999 року. Центральний офіс організації знаходиться в Берліні.
Адміністративний директор громадської організації «Transpаrency International Україна» Анатолій Стоян, який є координатором національної моніторингової кампанії «Декларації без декорацій», наголосив на тому, що учасники моніторингу перевірили 405 декларацій високопосадовців різних рівнів виконавчої влади нашої держави.
За його словами, проведення такого дослідження дає підстави стверджувати, що прояви корупції є фактично у кожній країні світу, але мова йде про її рівень. За цим показником наша держава зараз має негативний показник у міжнародних рейтингах. Він зазначив, що кампанією перевірено 405 декларацій високопосадовців з 80 державних органів. Це, зокрема, міністри, голови облдержадміністрацій, мери обласних центрів та всі їх заступники. У 69 чиновників високого рангу, а ця цифра складає 17% від загалу, стиль життя перевищує офіційні доходи від 50 тисяч до 800 мільйонів гривень.
Анатолій Стоян зауважив, що в Україні корупція проявляється в таких формах як хабарництво, розтрата бюджетних коштів, зловживання службовим становищем. Результати опитування громадської думки серед учасників масових акцій протесту в Україні свідчать про те, що кожен третій респондент стурбований рівнем корупції в державі.
Він також звернув увагу на наслідки корупції, серед яких найбільш деструктивними є такі: стримування економічного розвитку держави, відлякування інвесторів, розвиток тіньової економіки, зменшення рівня ефективності державного управління. Окрім того, корупція підриває верховенство права, деморалізує населення та знижує довіру до влади.
Учасники круглого столу взяли участь в обговоренні проблеми боротьби з корупцією на регіональному рівні. Найбільш типовими проблемами у сфері декларування доходів є прагнення посадовців обійти порушення чинного законодавства так, аби не нести за це юридичної відповідальності. Окрім цього, вагомою перешкодою у протидії проявам корупції є низький рівень довіри людей до правоохоронних органів. За офіційними даними, зі 100% усіх корупційних порушень лише про 5 – 10% повідомляють громадяни, а решту виявляють самі працівники профільних служб та відомств.
Учасники круглого столу дійшли висновку, що протидіяти корупції та запобігати її проявам можна в рамках чинного правового поля шляхом внесення відповідних законодавчих змін.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь