ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Люби та знай свій рідний край

Дата: 20.04.2016 11:35
Кількість переглядів: 439

Фото без опису

Саме під такою назвою 19.04.2016 року в краєзнавчому музеї відбувся масовий захід з нагоди відзначення Міжнародного дня пам’яток історії та культури. Науковим співробітником з пам’ятко охоронної роботи Щербань Л.М. була представлена презентація «Історичне надбання Тульчинського краю». Гості музею мали можливість здійснити віртуальну подорож по найбільш значущим об’єктам культурної спадщини краю, познайомитися з історичними постатями, які в різний час залишили свій вагомий внесок в історичне надбання району. Перш за все учні та вчителі познайомилися з витоками відзначення даної дати, адже рішення було прийняте в 1983 р. Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам`яток і визначних місць (ІКОМОС), створеної при ЮНЕСКО. І вже з 18 квітня 1984 року дана дата відзначається в кожній прогресивній, розвиненій країні.

В нашій державі це свято має назву - «День пам’яток історії та культури» і відмічається з 23 серпня 1999 року. Характерно, що нормативні документи з охорони культурної спадщини сягають в далекі 20-ті роки минулого століття. Саме в 1924 році в СРСР з'явився перший Указ Раднаркому, згідно якого виконавчим комітетам ставилося в обов'язок стежити за тим, щоб «городища, кургани, могильники й інші місця, що становлять історичну цінність, не розорювалися, не розкопувалися в яких-небудь господарських цілях, а в окружності пам'ятників залишалася б недоторканною охоронна смуга від одного сажня й більше, залежно від розміру та значення пам'ятника».

У важкий післявоєнний час питання охорони культурного надбання набуло нового розвитку. Зокрема в 1948 році в нашій області працювала Подільська експедиція, ціль якої було виявлення та охорона об’єктів культурної спадщини. Декілька археологічних пам’яток було виявлено і в нашому районі, про що свідчать архівні документи.

Дякуючи своїм природнім факторам територія району була заселена ще з сивої давнини, свідком цього є більш як 50 пам’яток трипільської, черняхівської, зарубинецької культур, неолітичні стоянки та курганні могильники. Впродовж століть, під впливом історичних подій наш регіон сформувався як багатонаціональний та багатокультурний про що свідчать величні архітектурні палаци, унікальних дерев’яні культові споруди, цілющі джерела, музеї та садиби, які несуть в собі пам'ять минулих століть та являються неповторною окрасою Тульчинського краю.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь