ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Не дай собі замерзнути!

Дата: 06.01.2017 10:24
Кількість переглядів: 315

Причинами обморожень та переохолоджень організму можуть бути: низька температура повітря (нижче 10-15 градусів), сильний вітер, тісне сире взуття, вимушене тривале нерухоме положення, тіла тривале перебування на морозі в стані алкогольного сп’яніння.

Щоб уникнути переохолодження та обмороження тіла, варто дотримуватися простих правил:

  • Носіть просторий одяг. Це сприяє циркуляції крові. Краще одягнути три тонких светри, ніж один грубий. Між шарами одягу залишається повітря, яке утримує тепло.

  • Тісне взуття, відсутність устілок сприяють обмороженню кінцівок ніг.

  • Не виходьте на мороз без шарфа і рукавичок, бажано з шерсті або таких, що не промокають, з хутром всередині.

  • Не вживайте алкогольних напоїв! Алкогольне сп’яніння створює ілюзію зігрівання, а насправді лише провокує ще більшу тепловіддачу.

  • Не куріть на морозі! Куріння зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш вразливими до холоду.

  • Не носіть на морозі металевих прикрас, в тому числі золотих і срібних. Метал охолоджується швидше тіла, сережки можуть пристати до мочки вуха. Персні та каблучки ускладнюють циркуляції крові, що прискорює обмороження рук.

  • Перед виходом на мороз бажано попоїсти – це подарує вам додаткову енергію. Не можна виходити на вулицю з вологим волоссям! Тому на час морозів від ранкового миття голови перед роботою краще відмовитися.

  • У дітей терморегуляція не налагоджена, а у літніх людей порушена. Тому бабусі з дітьми не повинні гуляти на морозі довше 15-20 хвилин. Слід зайти і погрітися в теплому приміщенні.

  • Не дозволяйте обмороженій ділянці (найшвидше переохолоджуються ніс, вуха, щоки) замерзнути ще раз. Тоді пошкодження можуть бути ще більшими. Якщо відчули переохолодження, потрібно зайти у найближче кафе, магазин, під’їзд, будь-яке тепле приміщення, щоб зігрітися. Змерзлі руки можна швидко відігріти під пахвами. На вітрі ймовірність обмороження збільшується!

Клінічні ознаки переохолодження:

озноб, тремтіння;

синюшність шкіри, губ;

зниження температури тіла;

біль у пальцях рук і ніг;

позіхання, апатія;

загальна слабкість;

втрата свідомості;

поверхневе дихання.

Перша медична допомога при переохолодженні

Перша медична допомога при переохолодженні та відмороженні полягає

у швидкому припиненні впливу холоду та відновленні кровообігу в організмі.

Потерпілого доставляють у тепле приміщення, зігрівають відморожені кінцівки протягом 40-50 хвилин у ванні (або відрі) з водою, температура якої поступово підвищується від 18 до 40 о С за рахунок періодичного підливання гарячої води. Одночасно проводять масаж круговими рухами від кінчиків пальців і вище до почервоніння та потепління шкіри. Під час масажу постраждалий повинен намагатися ворушити кінцівками для того, щоб відновити кровообіг. Після зігрівання і масажу постраждалі кінцівки витирають насухо, накладають напівспиртовий компрес та забинтовують.

Потерпілого вкутують теплою ковдрою, дають гарячого напою, гарячу їжу.

В жодному разі не слід розтирати уражені ділянки снігом! Адже при цьому продовжується вплив низької температури, окрім того, дрібні кришталики льоду можуть пошкодити шкіру (капіляри) і таким чином відкрити шлях для потрапляння в організм людини хвороботворних мікроорганізмів.

Точковий масаж. Відмінно зігріває змерзлі ноги точковий масаж. Причому масажувати потрібно не самі ноги, а пальці рук. Прямо по центру верхньої фаланги середнього пальця знаходиться необхідна точка. Саме тут і розташований чарівний «обігрівач». Ретельно помасажуйте ці точки на обох руках, і вже за хвилину по всьому тілу розіллється тепло і чудово прогріє ноги.

Із морозом кепські жарти, Обережним бути варто !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь