ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Об’єднане управління Пенсійного фонду повідомляє

Дата: 28.04.2017 16:19
Кількість переглядів: 260

З 1 травня 2017 року зростає прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. У зв’язку з цим зросте і мінімальна пенсія, з травня вона становитиме 1312 грн. (була 1247 грн.).

Пенсіонери, які отримували мінімальну пенсію, тепер матимуть на 65 грн. більше. Утім на таке підвищення можуть розраховувати не всі пенсіонери.

Чи у всіх пенсіонерів, які отримують мінімальну пенсію, з 1 травня 2017 року пенсійні виплати зростуть?

- Ні, не у всіх. Перерахунок мінімальних пенсійних виплат за віком буде проведено лише тим громадянам, які мають відповідний страховий стаж (чоловіки − 35 років, жінки − 30), а також тим, кому пенсія була призначена до 1.10.2011 за умови наявності у чоловіків 25, а у жінок 20 років страхового стажу. Будуть також перераховані доплати за понаднормативний стаж роботи тим громадянам, у кого основний розмір пенсії перевищує прожитковий мінімум.

Тим, хто не має відповідного страхового стажу, перерахунок також проведуть, але пропорційно наявному стажу.

Перерахунку підлягають також пенсійні виплати та підвищення до пенсій, які визначаються із розміру прожиткового мінімуму: підвищення до пенсій інвалідам війни, учасникам бойових дій; мінімальні розміри пенсій військовослужбовцям та членам їхніх сімей, пенсій через втрату годувальника, що призначені відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»; мінімальні розміри пенсій з інвалідності внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та щомісячна державна адресна допомога; надбавки особам, які мають статус «Почесного донора України»; надбавки до пенсій, що призначені відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною».

Кому з пенсіонерів не варто очікувати на підвищення пенсії з 1 травня?

Пенсіонерам, які працюють. Тим, хто отримує мінімальну пенсійну виплату і працює, розмір пенсійної виплати не зміниться. Але якщо такий пенсіонер звільниться з роботи, йому перерахують пенсію з урахуванням прожиткового мінімуму, який є на цей момент.

Не отримають підвищення і особи, які провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, іншими словами, підприємці.

З 1 травня 2017 року не переглядається розмір підвищення особам, які мають статус «дитина війни»; додаткової пенсії за шкоду заподіяну здоров’ю та компенсаційної виплати за втрату годувальника, відповідно до Закону України «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Не перерахують пенсії і особам, у складі пенсійної виплати яких є сума визначеного розміру індексації, розмір якої перевищує суму підвищення після проведення перерахунку.

Чи можуть розраховувати на зростання пенсійних виплат громадяни, які досі отримують пенсію у розмірі 949 грн.?

У декого з цієї категорії пенсіонерів пенсійні виплати після перерахунку зростуть, але не у всіх.

Пенсію в розмірі 949 грн. отримують громадяни, в яких основний розмір пенсії, який обчислюють від стажу та заробітної плати, не досягає 949 грн., а становить, скажімо, 780 грн. чи 850 грн., тож ту суму, якої не вистачає до 949 грн., їм доплачує держава. У таких громадян зміняться складові пенсійної виплати, але у межах 949 грн.

Збільшення пенсії загалом цій категорії громадян можливе лише за умови внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 265 (встановлення нового розміру виплати, до якого надаватиметься державна адресна допомога).

Але після кожного перерахунку кількість пенсіонерів, пенсійні виплати яких перевищують 949 грн., зростає.

Починаючи з 4 травня, пенсіонери почнуть отримувати підвищені розміри пенсій. Усі перерахунки проведено автоматично без додаткового звернення громадян.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь