ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Оподаткування при купівлі нерухомості у фізособи. Порада від експерта редакції!

Дата: 09.12.2014 11:42
Кількість переглядів: 288

Юридичним особам і підприємцям, які планують купівлю нерухомого чи рухомого майна у фізичних осіб (не суб`єктів підприємницької діяльності), хочемо нагадати про порядок оподаткування доходу від таких операцій, а також про правила сплати податку до бюджету.
Так, нормами ПК (п. 172.7, 173.3) передбачено, що у випадках коли покупцем нерухомого чи рухомого майна є юридична або фізична особа – підприємець, то такі особи є податковими агентами платника податків – продавця майна. При цьому податковим агентам потрібно знати, що саме вони зобов`язані сплатити до бюджету ПДФО, утриманий за рахунок суми доходу, яка виплачується фізичній особі при купівлі в неї об`єкта нерухомості або рухомого майна. Нагадаємо, що:
– податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом (пп. 168.1.2 ПК);
– дохід, отриманий під час продажу нерухомості, обкладається за ставкою 5 % (п. 172.2 ПК). Виняток становлять об`єкти, перелічені в п. 172.1 ПК (житлові будинки, квартири, дачні будинки тощо), дохід від продажу яких не обкладається ПДФО за умови їх продажу не частіше одного разу на рік і перебування їх при цьому у власності платника податків понад три роки;
– дохід від продажу (обміну) рухомого майна обкладається за ставкою 5 % (п. 173.1 ПК). Виняток становлять продажі легкового автомобіля, мотоцикла і моторолера не частіше одного разу на рік. У цьому випадку дохід від їх продажу також не підлягає обкладенню ПДФО (п. 173.2 ПК);
– у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ дохід від продажу нерухомого майна відображається під кодом ознаки доходу «104», а від продажу рухомого майна – під кодом «105».
На практиці часто під час продажу нерухомого або рухомого майна фізособа-продавець самостійно сплачує ПДФО до бюджету незалежно від того, хто є покупцем – фізособа чи юрособа (фізособа-підприємець). Але оскільки покупець-юрособа (фізособа-підприємець) є податковим агентом фізичної особи – продавця майна, то незалежно від того, що податок уже сплачено, податковий агент зобов`язаний здійснити нарахування, утримання і сплату (перерахування) ПДФО до бюджету. При цьому з метою усунення подвійного оподаткування юридична особа має право за рішенням керівника відшкодувати фізособі-продавцеві суму сплаченого податку. Проте таке відшкодування вважатиметься для отримувача додатковим благом, яке підлягає обкладенню ПДФО на загальних підставах, тобто за ставками 15 % (17 %).
Або ж фізособа може повернути надмірно сплачений ПДФО шляхом подання до фіскального органу річної декларації про майновий стан і доходи.
Щоб не виникало подвійного оподаткування, рекомендуємо податковим агентам вчасно попереджати своїх контрагентів-фізосіб про правила сплати ПДФО.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь