ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Парад суверенітетів

Дата: 16.07.2013 09:17
Кількість переглядів: 1241

Серед фундаментальних першоджерел, з яких починалася власне сучасна держава Україна, є дуже цікавий і відомий у вузькому колі фахівців документ – «Декларація про державний суверенітет України (прийнята Верховною Радою УРСР 16 липня 1990 року)». Це був завершальний період існування Радянського Союзу, коли відцентрові національні сили набули такої потужності, що зупинити їх можна було лише за допомогою силових методів. До честі тогочасного керівництва найпотужнішої у світі ядерної держави ми утрималися від таких дій в глобальному масштабі (за виключенням локальних конфліктів у Москві та окремих регіонах).
Протягом 1990 року майже всі союзні республіки оголосили (через парламенти) про свій суверенітет. Тому цей рік історики назвали «парадом суверенітетів». Що ж це таке? Словники дають наступне тлумачення : суверенітет – це повновладдя нації, її політична свобода, реальна можливість визначати характер свого національного життя і можливість політичного самовизначення.
Українська декларація містить вступ, десять розділів і прикінцеві положення. Документ проголошував державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах. Окремі розділи були присвячені самовизначенню української нації, народовладдю, державній владі, громадянству, територіальному верховенству, економічній самостійності і т.д. Фактично, декларація стала предтечею Акту проголошення незалежності України і основою для майбутньої Конституції, річницю якої ми нещодавно відзначали.
Суспільно-політичні події в Україні протягом 1989 – 1991 років (від утворення Народного Руху України за перебудову до Всеукраїнського референдуму на підтримку Акту проголошення незалежності України) ряд істориків називають мирною революцією. Саме з тих часів ми відраховуємо свою незалежність, як суверенне право кожного народу на планеті на власну державу і самостійне життя. А от яким воно буде, – це вже залежить від громадян цієї держави та її лідерів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь