ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Пенсії у грудні

Дата: 04.12.2013 16:52
Кількість переглядів: 278

Фото без опису

Із 1 грудня 2013 року в Україні змінився розмір прожиткового мінімуму. Як це позначиться на пенсійному забезпеченні? Чого і кому очікувати?
Пенсія і прожитковий мінімум
3 грудня пенсіонери отримають під­ви­щені пенсії. Це пов'язано зі змі­­ною прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, який з 01.12.2013 року становить 949 грн.
Мінімальні пенсії
Ст. 28 Закону України «Про за­галь­нообов'язкове державне пен­сійне стра­­­хування» передбачає вста­нов­лен­ня мінімального розміру пенсії за віком та доплати за понаднормо­вий стаж. Вони визнача­ються з ура­ху­ванням прожит­кового міні­муму, встановленого для осіб, що втрати­ли працездатність. З 01.12.2013р. це 949 грн.
Надбавки почесним донорам
Ст. 13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» передбачає, щодо пенсії почесним донорам встановлюється надбавка у розмірі 10% від затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць. Розмір такого мінімуму з 01.12..2013 року -1176 грн. Тому розмір надбавки сягне 117,60грн.
Пенсія шахтарям
Мінімальний розмір пенсії особам, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престиж­нос­ті шахтарської праці», та праців­никам, зайнятим повний робочий день під землею обслуговуванням зазначених осіб, які відпрацювали на підземних роботах не менше 15 років (для чоловіків) та 7,5 років (для жінок) за затвердженим КМУ Списком №1 виробництв, робіт, про­фе­сій, посад і показників, вста­нов­люється (незалежно від міс­ця останньої роботи) у розмірі 80% се­редньої заробітної плати шахтаря, але не менше трьох розмірів про­жит­кового мінімуму, встановлю­ваного для осіб, що втратили праце­здатність.
Виходячи з цього, мінімальний розмір пенсії шахтарів становитиме 2847 грн (949грн х 3).
Пенсія для пенсіонерів, які працюють
Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення рефор­мування пенсійної системи» (набув чинності 3 01.10.2011 року) перед­баче­но: розмір пенсії, обчисле­ний відповід­но до ст. 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсій­не страхування», перерахову­ється при збільшенні розміру про­житкового мінімуму для осіб, які втра­тили працездатність, лише осо­бам, які не працюють (не отримують доходів, що є базою нарахування єдиного внеску на загально­обов'яз­кове державне соціа­ль­не страху­вання).
Надбавки та підвищення
Будуть обчислені розміри підвищення пенсій ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань; за особливі заслуги перед Україною; додаткові пенсії особам, що потерпіли внаслідок Чорнобильської катастрофи; щомісячні доплати до пенсії непрацюючим пенсіонерам, вивільненим у зв'язку із закриттям ЧАЕС; державної соціальної допо-моги на догляд; мінімальної пенсії для інвалідів, військовослужбовців строкової військової служби та по втраті годувальника, які призначені членам їхніх сімей; надбавки на утриманців відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Державна адресна допомога до пенсії
Постановою КМУ від 26 березня 2008 року N265 установлено: коли щомісячний розмір пенсійних вип.лат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії у зв'язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання) не досягає законодавчо встановленого прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, - таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру (з 1 грудня- до 949грн).
Пенсії у зв'язку з втратою годувальника
Розмір пенсії у зв'язку з втратою годувальника (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавстввом, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною та щомісячної доплати до пенсії у зв'язку з втратою годувальника членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання) на одного непрацездатного члена сім'ї має становити не менше 100, на двох -120, на трьох і більше -150% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Якщо менше, то таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсіїу сумі, якої не вистачає до зазначених розмірів.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь