ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Пенсійна реформа 2017 року

Дата: 18.07.2017 07:35
Кількість переглядів: 258

Фото без опису

Рада в першому читанні підтримала законопроект №6614, який входить до пакету пенсійної реформи.
"Законопроект № 6614 передбачає підвищення пенсій з 1 жовтня 2017 року для більш як 5,6 млн пенсіонерів"
Крім цього, за словами міністра соціальної політики Андрія Реви прийняття цього законопроекту дозволить підвищити рівень пенсійного забезпечення, припинити "зрівнялівку" та запустити механізм щорічного автоматичного перерахунку пенсій.
Як уже повідомлялося, підвищення пенсійного віку не передбачається, але разом з тим збільшується страховий стаж, від якого залежатиме, вийде українець на пенсію в 60 років, або в 65. Деякі експерти називають це "прихованим підвищенням пенсійного віку".
Так, якщо реформа таки буде ухвалена у нинішньому вигляді, з наступного року вийти на пенсію в 60 років можна буде, маючи страховий стаж 25 років (зараз мінімальний стаж 15 років). Поріг страхового стажу буде поступово підніматися і до 2028 року досягне 35 років.
Скільки потрібно буде страхового стажу, щоб вийти на пенсію в 60, 63, 65 років (не поширюється на жінок 1961 року народження і старше)
Фото без опису
Тут все, насправді, дуже просто. Якщо у 2018 році вам виповнюється 60 років, то 25 років страхового стажу вам буде достатньо, щоб піти наступного року на пенсію. Якщо, скажімо, вам виповнюється 60 років у 2023 році, то страхового стажу у вашій трудовій "скарбничці" повинно бути уже не менше 30 років, а якщо 60 "стукне" у 2028 році або пізніше, тоді вам знадобиться не менше 35 років стажу. Якщо страхового стажу недостатньо, то його можна буде "докупити" або ж вийти на пенсію пізніше.
Достроково можуть вийти на пенсію при наявності відповідного страхового стажу* жінки 1961 року народження і старші після досягнення ними такого віку
Народилися
57 років 6 місяців
з 1 жовтня 1958 року по 31 березня 1959 року
58 років
з 1 квітня 1959 року по 30 вересня 1959 року
58 років 6 місяців
з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року
59 років
з 1 квітня 1960 року по 30 вересня 1960 року
59 років 6 місяців
з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року
60 років
з 1 квітня 1961 року по 31 грудня 1961 року
Достроковий вихід на пенсію для цих жінок можливий щороку, але вимоги щодо стажу такі ж самі як для усіх - щороку на рік.
Так все ж таки трудовий чи страховий стаж?
Чи є між ними різниця? Різниця є. Нажаль ці поняття українці часто плутають і не розуміють, чим відрізняється страховий стаж від трудового.
Отже, спробуємо роз’яснити різницю.
Трудовий стаж - це періоди офіційної роботи, які підтверджуються записами в трудовій книжці.
Страховий стаж - це той період, за який ви, або хтось замість вас, наприклад ваш роботодавець, сплачував страхові внески до Пенсійного фонду України. Сплатили – є стаж, не сплатили – стажу немає.
З 1 січня 2004 року для нарахування пенсії важливий лише страховий стаж!
Увесь трудовий стаж, який був у людини до 2004 року, автоматично перетворився у страховий стаж. Фактично за цей період трудовий перейменували у страховий. Після 2004 року людина повинна заробляти саме страховий стаж і робити це в єдиний спосіб – сплачувати страхові внески.
Тобто, починаючи з 1 січня 2004 року, трудова книжка не є підтвердженням страхового стажу. Ваш роботодавець може піти на хитрість і не сплачувати страхові внески. Тобто запис в трудовій книжці є, а страховий стаж не іде і цей період вже не буде враховуватись при нарахуванні пенсії.
Як же перевірити, чи нараховується вам страховий стаж?
Всі дані про страховий стаж, починаючи з липня 2000 року, містяться в системі персоніфікованого обліку. Ви можете отримати ці данні трьома способами:
Перший спосіб. Прийти до Пенсійного фонду України з паспортом та ідентифікаційним кодом. Якщо маєте при собі ці два документи, фахівці за декілька хвилин видрукують Вам дані з бази персоніфікованого обліку. Згідно з ними ви зможете перевірити, яку вам нараховували зарплату, скільки за вас сплачували соціального внеску та скільки днів страхового стажу вам зараховано за той чи інший місяць. Якщо у потрібних графах нулі, це тривожний сигнал. Роботодавець щось робить не так.
Другий спосіб. Скористатися інформаційним кіоском, який розташований в урправлінні Пенсійного фонду. Ви підносите до нього Свідоцтво про загальнообов'язкове державне соціальне страхування (його вам мали видати на першій роботі), машина зчитує штрих-код і за декілька секунд видає на екран потрібну інформацію.
Третій спосіб. Самий зручний, якщо звичайно Ви маєте вдома комп’ютер. Можна зареєструватись на електронному порталі Пенсійного фонду України portal.pfu.gov.uaі кожного місяця, не виходячи з дому, перевіряти чи зарахували вам страховий стаж.
Що входить до страхового стажу ?
До страхового стажу входять наступні періоди:
  • трудовий стаж до 1 січня 2004 року
  • періоди навчання у вищому/середньо-спеціальному навчальному закладі, в училищах і на курсах підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі з денною формою навчання до 1 січня 2004 р
  • з 1 січня 2004 року періоди офіційної роботи, але за умови обов’язкової сплати вами або вашим роботодавцем страхових внесків
  • період військової строкової служби
  • період перебування на фронті чи участь у бойових діях
  • періоди догляду за дитиною до 3-х років
  • періоди догляду за інвалідом I групи, за дитиною-інвалідом до 16-ти років
  • перебування на обліку в центрі зайнятості
А як бути з тими, хто на півставки чи на чверть ставки? Місяць роботи – це місяць стажу чи лише 10 днів?
Для того, щоб до страхового стажу зарахували повний місяць, потрібно сплатити хоча б мінімальний страховий внесок. А мінімальний страховий внесок можна сплатити тільки тоді, коли ви заробляєте хоча б мінімальну заробітну плату.
Страховий стаж можна купити
Щоб офіційно придбати страховий стаж, потрібно прийти до податкової і заявити, що хочете укласти договір про добровільну сплату страхового внеску.
Орієнтовний розмір внеску буде складати 22% від мінімальної заробітної плати, яка на сьогоднішній день складає 3200 грн, тобто приблизно 704 гривень. Сплачувати потрібно кожного місяця не пізніше 20 числа.
«Купувати» страховий стаж можуть майже всі:
  • студенти, яким після 1 січня 2004 року навчання не зараховується до страхового стажу, але які не хочуть втрачати ці роки
  • безробітні, які і не працюють, і не перебувають на обліку у Центрі зайнятості
  • люди, які працюють неофіційно і отримують зарплату в конвертах
  • заробітчани
Але якщо Ви офіційно працевлаштовані, Ви не зможете самостійно платити страхові внески. Це повинен робити Ваш роботодавець!

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь