ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Пільговий стаж

Дата: 01.07.2014 10:09
Кількість переглядів: 260

Чимало людей у нашій країні працюють у важких і шкідливих умовах. Такий стаж при ви­ході на пенсію вважаєть­ся пільговим. Але коли наб­лижається пен­сійний вік, часто з'ясовується, що такий пільговий стаж потрібно підтверджувати.
Що таке пільговий стаж?
Пільговий стаж - це період трудової діяльності в шкідливих, небезпечних або специфічних умовах упродовж повного робочого дня. Перелік виробництв, робіт, професій, посад і показників, за якими період трудової діяльності може бути віднесений до пільгового стажу, затверджено постановами Кабінету Міністрів України. А Порядок застосування Списків №1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, урегульований наказом Міністерства праці та соціальної політики України №383 від 18.11.2005 року.
Згідно із цим Порядком, під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що були чинними на період роботи особи, які затверджені постановами Ради Міністрів СРСР №1173 від 22.08.1956 року; Кабінету Міністрів СРСР №10 від 26.01.1991 року; КМУ №162 від 11.03.1994 року; КМУ №36 від 16.01.2003 року.
Водночас до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями, незалежно від дати їх внесення до Списків.
Пільговий стаж і атестація робочого місця
Під час призначення пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» для зарахування до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, певного п'ятирічного періоду роботи зі шкідливими і важкими умовами праці після 21 серпня 1992 року відповідне право впродовж цього періоду має бути підтверджене за результатами атестації.
Результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової) застосо­вуються для обчислення відповідного стажу впродовж п'яти років після затвердження її результатів, якщо протягом цього часу на такому підпри­ємстві докорінно не змінювалися умови і характер праці (вироб­ництво, робота, робоче місце), які дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.
У разі докорінної зміни таких умов має проводитися позачергова атестація. Такий самий порядок застосовується в разі припинення діяльності підприємства, установи, організації з визначенням правонаступника.
У разі підтвердження цього права за результатами атестації, вперше проведеної до 21 серпня 1997 року (упродовж п'яти років після набуття чинності Порядку проведення атестації робочих місць), до стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховується весь період
роботи на такому підприємстві на виробництвах, передбачених Списками, тобто період роботи зі шкідливими умовами праці до дати видання наказу на підприємстві про резуль­тати проведення атестації та період роботи впродовж наступних п'яти років за умови, що протягом цього часу на підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце).
Якщо атестація була вперше проведена після 21 серпня 1997 року, у разі підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах до пільгового стажу зараховується весь період роботи до 21 серпня 1992 року, п'ятирічний період роботи на такому підприємстві, що передує даті видання наказу про її результати, і період роботи впродовж наступних п'яти років за умови, що протягом цього часу на підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці. Якщо ж атестація із 21 серпня 1992 року не проводилася чи за результатами атестації, вперше проведеної після 21 серпня 1997 року, право не підтвердилося, до пільгового стажу зараховується лише період роботи зі шкідливими умовами праці на такому підприємстві, в установі чи організації до 21 серпня 1992 року включно, тобто до набуття чинності Порядку проведення атестації робочих місць. У такому самому порядку зараховується пільговий стаж, якщо за результатами атестації право на пільгове пенсійне забезпечення не підтвердилося.
У разі не підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах за результатами чергової атестації, проведеної протягом п'яти років з дати попередньої атестації, до пільгового стажу зараховується період роботи на такому підприємстві, в установі чи організації до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення чергової атестації, якою відповідне право не підтверджено.
Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покла­дається на керівника підприємства, організації.
Які документи підтверджують пільговий стаж?
Зазвичай головним документом, що підтверджує, де, ким і протягом якого часу працювала особа, є трудова книжка. У тих випадках, коли в трудовій книжці немає відомостей, що підтверджують право на пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу прийма­ються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх право нас­тупників. Коли йдеться про підтвердження роботи в особливо шкідливих і шкідливих умовах праці за Списками №1 і 2, такі довідки зазвичай є обов'яз­ковими, оскільки в трудових книжках не зазначається, у яких умовах працю­ва­ли особи і чи були вони зайняті певними роботами або на певних вироб­ництвах протягом повного робочого дня. До речі, під повним робочим днем розуміють виконання робіт в умовах, передбачених Списками, не менш як 80% робочого часу, встановленого для працівників цього виробництва, про­фе­сій чи посад, з урахуванням підготовчих, допоміж­них, поточних ремонт­них робіт, пов'язаних із виконанням певних трудових обов'язків. У довідці мають бути вказані такі дані:
  • періоди роботи, що зараховуються до пільгового стажу;
  • професія або посада;
  • характер виконуваної роботи;
  • розділ, підрозділ, пункт, найменування (або номери) списків, які передбачають такі роботи;
  • первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких ви­дана зазначена довідка.
Видавати такі довідки мають право винятково підприємства, на яких працювала особа, або їх правонаступники.
Крім пільгової довідки, надається копія (копії) наказу (наказів) підприємства про результати атестації робочих місць з додатком, у якому зазначено перелік робочих місць та право відповідних працівників на пенсію за віком на пільгових умовах за Списками №1 чи 2.
Якщо підприємство ліквідоване?
У разі ліквідації підприємства і відсутності при цьому право­нас­тупника підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, встановленої для окремих категорій працівників, здійснюється в порядку, визначеному Пенсійним фондом України (постанова правління №18-1 від 10.11.2006 року) за погодженням з Мінпраці та Мінфіном, відпо­відними комісіями, які створені при головних управліннях Пенсійного фонду України в кожній області.
Згідно з Порядком підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, для підтвердження стажу роботи необхідно подати до управління Пенсійного фон­ду України за місцем проживання такі документи:
  • заяву про підтвердження стажу роботи;
  • довідку з Єдиного державного реєстру
  • юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про ліквідацію підприємства, установи, організації без визначення правонаступника;
  • трудову книжку;
  • документи, видані архівними установами (зокрема довідку про заробітну плату; копії документів про проведення атестації робочих місць; копії документів про переведення на іншу роботу, на роботу з неповним робочим днем, надання відпусток без збереження заробітної плати (у разі відсутності - довідку про їх відсутність).
Комісія з питань підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, розглядає заяви про підтвердження стажу роботи і приймає рішення не пізніше п'яти робочих днів, а потім направляє його до місцевого управління Пенсійного фонду України, а також повідомляє заявнику.
Чи допоможуть суд і свідки?
Законодавство передбачає можливість підтверджувати пільговий стаж винятково первинними документами за час виконання роботи особи. Свідки можуть підтвердити лише стаж роботи, що дає право на трудову пенсію, але не на пільгову. Порядок підтвердження трудового стажу свідками визначений постановою КМУ «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» №637 від 12.08.1993 року.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь