ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Президент на Міжнародній антикорупційній конференції: Без активної участі суспільства ми не забезпечимо ефективність реформ

Дата: 17.11.2015 09:34
Кількість переглядів: 272

Президент взяв участь у роботі Міжнародної антикорупційної конференції «Запобігаємо. Боремось. Діємо». Глава держави наголосив у своєму виступі, що для успішного розвитку держави і залучення інвесторів Україна має продемонструвати ефективні зусилля із забезпечення миру та ефективні заходи боротьби з корупцією, «раковою пухлиною, на яку 24 роки хворіє Україна».
«Без участі суспільства, без активної участі громадян ми не зможемо забезпечити ефективність реформ», – особливо підкреслив Президент.
Говорячи про стартові умови, Глава держави зазначив: «Коли минулого року я зайшов в офіс Президента, на моєму пульті не працювала жодна кнопка, якою б можна було запустити механізм боротьби з корупцією. Та інакше й бути не могло, бо правоохоронні нереформовані органи самі погрузли в ній, крокували в перших рядах корупціонерів. Законодавча база залишала купу лазівок, щоб уникати відповідальності. Це були дуже непрості стартові умови, бо корупція випестувалась, вирощувалась всі 24 роки нашої незалежності».
За словами Глави держави, зараз завершується перший етап – інституціонального і законодавчого забезпечення боротьби з корупцією. «Сокиру ми вже загострили. Головна роль, ключова відповідальність і найбільша надія зараз покладаються на Національне антикорупційне бюро», – сказав Петро Порошенко.
Президент відзначив, що високоповажні громадські авторитети шляхом безпрецедентно відкритого, прозорого і висококонкурентного конкурсу знайшли директора Антикорупційного бюро. Так само на прозорих конкурсних засадах, з використанням найсучасніших професійних та психологічних тестів, підбирали кожного детектива з тих 140-ка, які, наголосив Президент, «зараз вже відібрані, навчені, озброєні і чекають спеціалізованої антикорупційної прокуратури як останнього чинника, який дозволить стартувати цьому процесу».
Конкурсні процедури з формування спеціалізованої антикорупційної прокуратури так само відбуваються прозоро. З 11 членів спеціалізованої конкурсної комісії дев’ять представляють громадські організації, лише дві особи є прокурорами. «Наголошую, решта – громадські діячі, правник, герой антитерористичної операції, представник наших партнерів зі Сполучених Штатів Америки з досвідом прокурорської діяльності, правозахисник, політичний аналітик», – заявив Президент, зазначивши, що такий склад комісії гарантує об'єктивність, неупередженість та оновленість.
Президент звернув увагу на те, що декілька громадських діячів зі складу спеціалізованої комісії дуже критично висловлювалися на адресу влади, Президента, але пройшли до складу комісії, в тому числі і завдяки голосам депутатів від «Блоку Петра Порошенка» у Парламенті. «Я звернувся і попросив, що ми маємо зробити все, щоб процедура і склад комісії гарантували обрання незалежного, в тому числі і незалежного від влади антикорупційного прокурора», – наголосив Президент.
«Я категорично відкидаю будь-які пропозиції, які можуть відкласти, відсунути або зірвати конкурс, під приводами вдосконалення законодавства. Я наголошую на тому, що 1 грудня комісія має представити Генеральному прокурору, і Генеральний прокурор має призначити антикорупційного прокурора, бо саме з цього дня всі антикорупційні справи мають бути передані з Генеральної прокуратури до Антикорупційного бюро, і цього чекають не лише Президент, Уряд, Парламент і громадські організації. Цього чекає українське суспільство, інвестори, міжнародні партнери, і я особисто впевнений в тому, що результат буде такий, який дозволить стверджувати, що ефективність боротьби з корупцією буде значно підвищена», – заявив Президент.
Президент зазначив, що прокуратуру вже позбавлено функції загального нагляду, однак важливим є кардинальне оновлення її складу. Вже звільнено 4 тисячі старих прокурорських кадрів. Нині відбувається конкурс з обрання 700 місцевих прокурорів. «Впевнений в тому, що нові люди – юристи та правники – зможуть привнести абсолютно нову якість прокурорських структур», – наголосив Петро Порошенко.
За словами Президента, досвід реформи МВС підтвердив ефективність практики пошуку нових людей шляхом конкурсного відбору та рекрутингу кадрів з-за кордону. «Іноземці, які прийняли українське громадянство і сьогодні працюють в Уряді, в поліції, в прокуратурі, в Антикорупційному бюро та в інших інституціях довели ефективність своєї присутності, бо нам вкрай важливо було заповнити посади фахівцями, які би не наступали на граблі, а робили ефективні кроки в реформуванні органів», – зазначив Петро Порошенко. Президент наголосив, що оновлені Збройні Сили України та нова Патрульна поліція, які нині користуються найвищою довірою серед суспільства, мають стати орієнтиром для реформованої прокуратури, Національного антикорупційного бюро, Національної поліції.
Глава держави підкреслив, що кардинальні зміни мають відбутися в усіх сферах, де громадяни зустрічаються з представниками влади, починаючи від дільничного інспектора і завершуючи центрами надання адміністративних послуг. «Має бути скасована значна частина папірців, які держава видавала, та значна частина бюрократії має бути звільнена», – заявив Петро Порошенко. Президент також відзначив ефективність системи електронних закупівель та електронного урядування в боротьбі з корупцією.
При цьому Президент констатував, що найгірша ситуація – в судовій системі, особливо в частині незалежності суддів. Пропоновані зміни до Конституції щодо реформи правосуддя направлені на усунення політичного впливу на суддів та одночасно зняття недоторканності, розширення переліку підстав для притягнення суддів до відповідальності та оновлення складу шляхом незалежного оцінювання.
Президент висловив впевненість, що судова реформа буде успішною, оскільки вона має підтримку міжнародних експертів, в тому числі Венеціанської комісії, та українських фахівців, а також існує великий запит суспільства на перезавантаження суддівського корпусу. «Дуже важливо, щоб конкурс на суддівські посади, присяжних, прокурорів був такий самий високий, як конкурс на патрульну поліцію, коли він починався декілька місяців тому в місті Києві», – сказав Глава держави.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь