ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Президент у колі європейських лідерів та Генсека ООН обговорив наслідки та уроки Другої світової: Ми переможемо знову, поки ми разом!

Дата: 08.05.2015 10:00
Кількість переглядів: 253

резидент Петро Порошенко у Гданьску виступив на Панельній дискусії «Наслідки Другої світової війни через 70 років», у якій також взяли участь Генеральний Секретар ООН Бан Кі-мун, Президент Європейської Ради Дональд Туск, президенти та представники урядів 14 європейських держав. У своєму виступі Глава держави назвав Україну "новою передовою лінією Європи", закликав лідерів держав не їхати 9 травня до Москви на "парад цинізму" та запропонував розглянути новий Статут Європейської Відповідальності.

«Для мене велика честь бути тут з вами сьогодні і говорити від імені народу України – героїчної нації, яка розділяє славу Великої Перемоги людства проти нацизму», – наголосив Президент.

Глава держави зазначив, що ЄС виникнув на уламках Другої світової війни. «Але європейська інтеграція ще не завершена. Боротьба триватиме до того часу, поки східні кордони ЄС не збігатимуться з кордонами європейських цінностей», – зазначив Президент України.

Глава Української держави наголосив на необхідності розуміння того, що трагедія такого роду може статися знову. «Знову ми зіткнулися з необхідністю заспокоїти агресора. Зараз, у той час як Україна повністю дотримується букви і духу Мінських домовленостей, агресор збільшує свою військову міць на Донбасі, плануючи через 2 дні парад, який повністю суперечить всім принципам Мінських домовленостей, на якому буде задіяна найсучасніша російська зброя та важка артилерія всього у кількох сотнях метрів від лінії розмежування», – зазначив Президент України.

Петро Порошенко відзначив, що 8 травня в перший раз в історії народ України приєднається до європейської традиції вшанування жертв Другої Світової Війни. «У той час, як наступного дня у Москві, під приводом Великої Перемоги, армія агресора буде брязкати своєю смертельною міццю на весь світ», – сказав Президент. Глава держави від імені народу України висловив вдячність багатьом із світових лідерів за відмову брати участь у цьому параді цинізму.

За словами Президента, сьогодні Європейський Союз стикається з найбільш важким завданням в своїй історії – реальним тестом на єдність, солідарність та фундаментальні принципи. «У цей непростий час для всіх нас важливо зберегти нашу єдність і рішучість, як 70 років тому. Продовження тиску на Росію є ключовим до тих пір, поки Мінські угоди не будуть реалізовані в повному обсязі», – наголосив Петро Порошенко.

«Сьогодні Україна є новою передовою лінією Європи. Післявоєнний урок європейської інтеграції буде тривати до тих пір, поки Україна не інтегрується в європейську сім'ю», – заявив Президент. Глава держави особливо відзначив, що майбутнє Європи випробовується в Україні, де люди б'ються до смерті, бо вони глибоко вірять у те, на чому стоїть Європа: справедливість, солідарність, свобода і єдність. «Відмова від України означатиме відмову від них і відмову від пам'яті про тих, хто боровся у минулих війнах за свободи, якими ми насолоджуємося сьогодні», – сказав Президент.

Зазначивши, що уроки Другої Світової Війни спонукають до створення міжнародної системи безпеки, заснованої на співпраці, відповідальності, повазі до суверенітету і прав людини, Президент наголосив: «Я пишаюся тим, що Україна є одним із співзасновників ООН, співавтором Статуту ООН і членом Генеральної Асамблеї ООН з моменту її створення». Петро Порошенко наголосив на важливості того, що, коли є велика потреба, ООН буде розширювати свої миротворчі зусилля на країну, «яка заслужила світове визнання як держава, що робить головний внесок у мир».

«Будь-яка спроба перегляду глобальних правил безпеки задля подолання надмірних проблем може бути непродуктивною і навіть небезпечною», – підкреслив Президент.

Петро Порошенко висловив переконання, що головною проблемою в нинішній системі безпеки є відсутність відповідальності та узгодженості з боку одного з важливих міжнародних гравців.

«Напередодні 40-ї річниці Ґельсінкського Заключного акту може бути розглянутий новий Статут Європейської Відповідальності, щоб підтвердити наші попередні міжнародні зобов'язання, забезпечити чіткі механізми покарання за їх порушення, відновити відповідальність і надійне партнерство», – заявив Петро Порошенко.

Напередодні саміту «Східного Партнерства» Президент України закликав Європу «відповісти українському народові, який все ще бореться проти багатьох зол, які були залишені з найтрагічніших десятиліть минулого». «Наша боротьба за європейські цінності триває, але наш народ вже заслужив право розділяти і користуватись спільними європейськими свободами: свободою пересування і свободою вибору - європейського вибору», – зауважив Петро Порошенко.

«Ми переможемо знову, поки ми разом!», – завершив свій виступ Президент

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь