ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про обчислення пенсій чорнобильцям

Дата: 16.01.2018 14:04
Кількість переглядів: 282

Фото без опису

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» (далі — Закон 2148) внесено зміни до статті 59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Закон).
Зокрема, з урахуванням вказаних змін починаючи з 1 жовтня 2017 року особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби і внаслідок цього стали особами з інвалідністю, пенсію по інвалідності обчислюють відповідно до цього Закону або за бажанням таких осіб — із п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.
Відповідно до Постанови №851 від 15.11.2017 «Про внесення змін до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі — Постанова 851), Кабінетом Міністрів України внесено зміни до Порядку обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 (далі — Постанова 1210). Ця постанова застосовується з 1 жовтня 2017 року.
Постановою 851 встановлено порядок обчислення пенсій особам, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї під час проходження дійсної строкової служби та внаслідок цього стали особами з інвалідністю. Крім того, визначено формулу, за якою така пенсія обчислюється в разі виявлення особою бажання проводити її розрахунок, виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.
Пенсію обчислюють за такою формулою:
П = Зс x Кзс x Кв / 100% , де:
П — розмір пенсії;
Зс — середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески (визначається як середній показник за 2014, 2015 та 2016 роки);
Кзс — середньомісячний коефіцієнт заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсії;
Кв — розмір відшкодування фактичних збитків (у відсотках).
Середньомісячний коефіцієнт заробітної плати, який враховується під час обчислення пенсії (Кзс), визначається за формулою:
Кзс = Зп(min) x 5 / Зc1, де:
Зп(min) — розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року;
Зс1 — середня заробітна плата (дохід) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за рік, що передує
відповідному року.
Розмір відшкодування фактичних збитків (Кв) визначається як відсоток втрати працездатності, визначений органами медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).
Крім того, Постановою 851 внесено зміну до пункту 11 Постанови 1210, за якою гарантовано мінімальний розмір пенсії учасникам ліквідації наслідків інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї.
Отже, починаючи з 1 жовтня 2017 року мінімальний розмір пенсії для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї становить:
І група інвалідності – 180% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
ІІ група інвалідності – 160% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
ІІ група інвалідності – 145% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
У разі зміни розміру мінімальної заробітної плати здійснюється перерахунок зазначених пенсій виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.
Крім того, з 01.01.2018 набуває чинність Закон України № 2015-VIII від 13.04.2017 «Про внесення зміни до статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
Тобто, із 1 січня 2018 року право на призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника надано дружинам (чоловікам), які втратили годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, незалежно від причинного зв’язку смерті із Чорнобильською катастрофою.
Сьогодні таку пенсію призначають за наявності експертного висновку щодо встановлення причинного зв’язку смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Починаючи з 1 січня 2018 року під час призначення пенсії в разі втрати годувальника такий експертний висновок подавати до органів Пенсійного фонду не потрібно.
Водночас слід зауважити, що експертний висновок не потрібно подавати лише в разі смерті годувальника із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, тобто тих годувальників, щодо яких за життя встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, і лише їхнім дружинам (чоловікам).
У разі смерті особи із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 2 та 3 під час призначення пенсії в разі втрати годувальника за нормами статті 54 Закону подання експертного висновку є обов’язковим. Такий висновок потрібно подавати також під час призначення пенсії в разі втрати годувальника, зокрема, дітям, батькам тощо померлого годувальника.
Крім того, статтею 52 Закону визначено право непрацездатних членів сім’ї годувальника, які були на його утриманні, на щомісячну компенсацію в разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи. Дітям щомісячну компенсацію призначають незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.
Зміни до статті 52 Закону не було внесено, тож під час призначення компенсації подання експертного висновку є обов’язковим для всіх без винятку членів сім’ї померлого годувальника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь