ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про роз’яснювально-профілактичні заходи з підвищення рівня антитерористичної та протидиверсійної безпеки

Дата: 20.09.2016 08:51
Кількість переглядів: 369

ВІННИЦЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
від 14 липня 2016 року № 527
Про роз’яснювально-профілактичні заходи з підвищення рівня антитерористичної та протидиверсійної безпеки
За інформацією координаційної групи Антитерористичного центру при управлінні Служби безпеки України у Вінницькій області рівень терористичних загроз в Україні продовжує зростати. Якщо у 2015 році на території України скоєно 144 терористичних прояви, 23 з яких кваліфіковано як терористичний акт, в результаті яких загинуло 29 осіб, то за 5 місяців поточного року зафіксовано 205 подій з ознаками терористичного чи диверсійного характеру, пов’язаних з вибухами промислових чи саморобних вибухових пристроїв, застосуванням зброї тощо.
Одним з чинників, який сприяє вчиненню терористичної або диверсійної діяльності, є наявність в неконтрольованому обігу громадян значної кількості вогнепальної зброї, вибухівки та інших засобів ураження, насамперед тих, що потрапляють в регіони з зони проведення антитерористичної операції на сході України. Протягом 2015-2016 років з незаконного обігу в Україні вилучено 11 гранатометів, 2 кулемети, 68 ручних гранат, 90 артилерійських снарядів, понад 5 кг тротилу, 11 тисяч набоїв різного калібру, 17 саморобних вибухових пристроїв.
Відповідно до пункту 2 статті 25 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статті 8 Закону України «Про боротьбу з тероризмом», пункту 18 Положення про Антитерористичний центр та його координаційні групи при регіональних органах Служби безпеки України, затвердженого Указом Президента України від 14 квітня 1999 року № 379/99, з метою підвищення рівня поінформованості населення області про терористичні та диверсійні прояви, координації та об’єднання зусиль правоохоронних органів та всіх верств населення регіону в протидії загрозам національній безпеці:
1. Керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств, відомств та інших центральних органів виконавчої влади України, обласних установ та організацій, головам райдержадміністрацій та міським головам міст обласного значення забезпечити:
1.1. Невідкладне доведення до персоналу очолюваних підрозділів, а також підпорядкованих підприємств, установ та організацій Інформації управління Служби безпеки України у Вінницькій області щодо існуючих терористичних загроз та рекомендації щодо реагування на них (додаток 1), а також Інструкції-пам’ятки щодо першочергових дій у випадку загрози скоєння терористичного акту (додаток 2).
1.2. Розміщення Звернення до населення Вінницької області щодо реагування на можливі прояви терористичного характеру (додаток 3) координаційної групи Антитерористичного центру при управлінні Служби безпеки України у Вінницькій області у візуально доступних місцях підприємств, установ та організацій, приділивши особливу увагу закладам транспортної, комунальної, медичної, освітньої, телекомунікаційної, кредитно-фінансової та енергетичної інфраструктур.
2. Директору Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Василюк С.М.:
2.1. Забезпечити сприяння управлінню Служби безпеки України у Вінницькій області у розміщенні в друкованих та електронних засобах масової інформації відповідних матеріалів, що подані у додатках 1, 2 до цього розпорядження.
2.2. Профінансувати видатки, пов’язані з виготовленням Звернення до населення Вінницької області щодо реагування на можливі прояви терористичного характеру (у форматах А3, А4) за зразками, наданими управлінням Служби безпеки України у Вінницькій області коштом, передбаченим в обласному бюджеті на інші видатки, відповідно до кошторису та надіслати тексти виготовлених Звернень до райдержадміністрацій.
3. Директору філії Національної телерадіокомпанії України «Вінницька регіональна дирекція «ВІНТЕРА» Коваленко Л.Г. забезпечити сприяння управлінню Служби безпеки України у Вінницькій області у розміщенні в ефірі обласного радіо та телебачення інформаційного дайджесту Антитерористичного центру при управлінні Служби безпеки України у Вінницькій області про існуючі терористичні загрози в регіоні та в Україні в цілому, а також роз’яснювально-профілактичних матеріалів в сфері боротьби з тероризмом.
4. Міським головам міст обласного значення забезпечити проведення заходів, зазначених у пунктах 2 та 3 цього розпорядження, з використанням місцевих засобів масової інформації та відповідних ресурсів.
5. Контроль за виконанням цього розпорядження покласти на першого заступника голови облдержадміністрації Гижка А.П.
Голова обласної державної адміністрації В. КОРОВІЙ
Додаток 1
до розпорядження голови
облдержадміністрації
від 14 липня 2016 року № 527
І Н Ф О Р М А Ц І Я
управління Служби безпеки України у Вінницькій області
щодо існуючих терористичних загроз та рекомендації
щодо реагування на них
Нещодавно у Вінниці співробітники управління Служби безпеки України у Вінницькій області провели спеціальний експеримент, метою якого було вивчення реакції громадян на підозрілі дії групи осіб, з очевидними ознаками протиправності.
На очах у сотні людей під залізничним мостом на вул. Лебединського троє молодих чоловіків спортивної статури у цивільному одязі заклали муляж вибухівки у вигляді великого ящика яскравого забарвлення. Експеримент відбувався вдень, у годину жвавого транспортного руху. Неспішні дії умовних диверсантів по підйому та закладанню «вибухівки» під конструкцію мосту, а також фільмування означеного процесу одним з них на камеру мобільного телефону мали не лише привернути увагу значної кількості водіїв, пасажирів і пішоходів, а й спонукати їх до адекватного реагування на дії «мінерів».
Зухвалість умовних молодиків-терористів не залишилась не поміченою лише водієм спецавтомобіля одного з державних банків України, який, зупинившись, гукнув щось загрозливе в їх адресу у автомобільний гучномовець та рушив далі у своїх справах. У спецслужбістів була надія, що хоч уважний інкасатор проінформує правоохоронців про події під мостом, проте, не зважаючи на очевидну підозрілість маніпуляцій «диверсантів», жодного звернення до управління Служби безпеки України у Вінницькій області, чи на лінію «102», або ж безпосередньо до екіпажів патрульної поліції, яких не важко відшукати на автошляхах обласного центру, так і не надійшло.
… Чим можна пояснити таку байдужість? Досить уявити, щоб могло статися, якщо експеримент не був експериментом. Згадаймо Київ, Харків, Одесу, Львів, Запоріжжя… Жертвою терористичного акту може стати кожен, і, як свідчить дійсність, першими страждають ті, хто не має ні найменшого відношення до конфлікту, який породив це насилля.
Так, АТО відбувається на сході, але у країні йде неоголошена війна і загроза тероризму ближче, ніж можна собі уявити. Гинуть наші співвітчизники. Ми, вінничани, також втрачаємо близьких.
Слідчими управління Служби безпеки України у Вінницькій області протягом двох років розслідувано кілька кримінальних проваджень за злочинами терористичної направленості. Через ЗМІ періодично поширюється інформація про мешканців області-зрадників, які стали бойовиками терористичних організацій «ДНР»/«ЛНР», воювали і продовжують воювати проти своїх співвітчизників…
У 2015-2016 роках правоохоронцями в регіоні з незаконного обігу вилучено 11 гранатометів, 2 кулемета, 68 ручних гранат, 90 артилерійських снарядів, понад 5 кг тротилу, 11000 набоїв різного калібру, 17 саморобних вибухових пристроїв.
Ми не маємо права на необачність і байдужість! Ми не маємо права залишатись у стороні і вдавати, що нічого не відбувається!
Забудьте прислів’я: «Моя хата з краю, я нічого не знаю». Ваша хата вже давно в епіцентрі бурхливих подій.
Пам’ятайте: зброя не обирає жертву !
Наша зброя – обережність і пильність! Наша безпека у наших руках!

У разі виявлення підозрілої поведінки осіб, які можуть бути причетними до диверсійно-розвідувальних груп, зброї, вибухових пристроїв чи схожих на вибухівку предметів – негайно повідомляйте на гарячу лінію управління Служби безпеки України у Вінницькій області за тел.: 53-13-09, електронну скриньку: usbu_vin@ssu.gov.ua, або за номером «102».

Не торкайтесь підозрілих предметів і, до приїзду правоохоронців, застерігайте від цього оточуючих осіб.
Управління Служби безпеки України у Вінницькій області
Керівник апарату облдержадміністрації В. БОЙКО
Додаток 2
до розпорядження голови
облдержадміністрації
від 14 липня 2016 року № 527
ІНСТРУКЦІЯ - ПАМ’ЯТКА
щодо першочергових дій у випадку загрози скоєння терористичного акту
У разі виявлення особою предмета, що за зовнішнім виглядом може бути вибуховим пристроєм (ВП), необхідно:
- негайно повідомити чергові частини управління Служби безпеки України у Вінницькій області або Головного управління Національної поліції у Вінницькій області за тел.: 53-13-09, або за номером «102»;
- не торкатись підозрілого предмету і, до приїзду правоохоронців, застерігати від цього оточуючих осіб;
- у разі потреби, організувати евакуацію людей з будівлі чи території, де виявлений ВП;
- суворо дотримуватись вказівок спеціалістів-вибухотехніків або інших представників правоохоронних структур.
Характерні ознаки предметів, що можуть належати до ВП :
- предмети (валізи, сумки, футляри, барсетки, пакунки, коробки, пакети тощо) залишені без нагляду в громадських місцях, адміністративних приміщеннях, місцях масового скупчення людей;
- предмети мають вигляд боєприпасів, навчально-імітаційних, сигнальних, освітлювальних, піротехнічних виробів чи їх елементів;
- наявність звуку працюючого годинникового механізму, джерелом якого є предмет;
- наявність запаху розчинника, паливно-мастильних матеріалів, хімічних речовин тощо;
- наявність диму, джерелом якого є предмет;
- наявність елементів (деталей), що не відповідають його прямому призначенню;
- невідповідність ваги предмета його об’єму;
- наявність будь-якого додаткового контакту предмета з об'єктами навколишньої обстановки;
- наявність у дверях, вікнах, люках будь-яких сторонніх предметів, закріпленого дроту, ниток, важелів, шнурів тощо;
- наявність стороннього сміття, порушення ґрунту за відсутності пояснень щодо їх виникнення у відповідних служб;
- тривале, без виправданих причин, перебування автотранспортних засобів поруч з адміністративними будівлями, промисловими об’єктами та місцями масового скупчення людей.
Треба пам’ятати, що марна трата часу при загрозі вибуху може призвести до людських жертв!
Зовнішні ознаки та дії, що можуть вказувати на належність особи чи групи осіб до терористичної чи диверсійно-розвідувальної групи:
- слабка орієнтація у населеному пункті чи іншій місцевості;
- використання підроблених документів або документів з ознаками підробки;
- невпевненість під час підрахунку готівки в українській валюті, наявність значної кількості коштів у готівці;
- використання карток банківських установ, не представлених у регіоні;
- пошук або придбання військового або спеціального одягу та нашивок, знаків та емблем українських силових відомств;
- прагнення придбати, або винаймати житло у конкретному місці без претензій щодо його вартості (аналогічно у разі придбання автомобіля);
- нав’язливість у встановленні контактів з особами та надмірна щедрість під час відвідування розважальних закладів (кафе, ресторани, клуби тощо);
- намагання вивідати (наприклад шляхом заведення розмови на асоціативні теми) інформацію про плани розгортання та застосування військової (спеціальної) техніки та особового складу Збройних Сил, Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України чи інших силових відомств, їх передислокацію (маршрути висунення, кінцеві пункти, стан боєздатності та ступінь боєготовності, укомплектованість живою силою, боєприпасами, озброєнням, ПММ, провіантом, іншим);
- проведення збору закритої інформації щодо особливо важливих державних об’єктів, підприємств, установ та організацій залізничного, автомобільного та авіаційного транспорту, зв'язку, електроенергетики, магістральних трубопроводів, терміналів, арсеналів, гідротехнічних споруд, правоохоронних структур, військових формувань області, інших (далі ОВО), а також приватних і компрометуючих відомостей про державних та громадських діячів, керівників та інших посадовців зазначених об'єктів;
- спроби з’ясування особливостей, недоліків та проблем охоронних та режимних заходів на ОВО, їх уразливих ділянок (шляхом встановлення та поглиблення контактів з персоналом ОВО, або шляхом працевлаштування, чи наполегливих спроб переведення працівника на роботу саме на ці ділянки, наприклад: на склад зберігання рідкого хлору на підприємстві водопостачання);
- намагання отримати зразки документів, перепусток на ОВО та їх підроблення;
- дестабілізація обстановки шляхом проведення резонансних злочинів (вибухи, вбивства, напади, пограбування) під виглядом загально-кримінальних;
- розповсюдження панічних чуток у безпосередньому спілкуванні з оточуючими, шляхом виготовлення та розповсюдження газет, листівок, брошур тощо, або через ЗМІ та соціальні мережі Інтернету, пошук та фінансування з цією метою спільників та підбурювачів;
- перебування в лісових масивах та лісосмугах, біля водоймищ (річок, ставків) під виглядом рибалок, мисливців, туристів, з метою легендування свого місцезнаходження в районах розташування вразливих в терористичному відношенні об'єктів (магістральних газогонів, хімічних підприємств, ГЕС, плотин, тощо);
- використання лісових масивів, чагарників та ярів для скритного переміщення територією України, а також гротів, землянок, покинутих або незавершених будівель, підвалів та горищ жилих осель для прихованого проживання;
- звернення до медичних закладів регіону з ушкодженнями, отриманими внаслідок застосування вогнепальної чи холодної зброї, пожеж чи вибухів, осколочно-фугасних поранень, закупівля в аптечній мережі сильнодіючих медичних препаратів поза встановленим порядком їх придбання.
Основні правила поведінки у разі захоплення Вас заручником
1. По можливості якомога швидше опануйте себе, заспокойтеся, не піддавайтеся паніці, не допускайте істеричних проявів. Емоційно неврівноважена людина, яка від страху впадає в паніку, лякає терористів своєю непередбачуваністю, і її, швидше за все, вб’ють першою.
2. Якщо вас поранено, старайтеся не рухатися. Так ви зменшите втрату крові.
3. Надавайте допомогу і психологічну підтримку тим, хто слабший – пораненим, жінкам, дітям, особам похилого віку. Уникайте дратівливості та конфліктів при спілкуванні з іншими заручниками.
4. Не ризикуйте своїм власним життям і життям оточуючих. Не допускайте дій, які можуть спровокувати терористів на застосування зброї і призвести до людських жертв (не кидайтеся на терористів, не вихоплюйте зброю, якщо не впевнені в успішності своїх дій).
5. Не намагайтеся умовити терористів, розчулити їх тощо. У той же час не принижуйтеся і не благайте про пощаду.
6. Говоріть спокійним голосом, уникайте викличного, ворожого тону.
8. За необхідності виконуйте розпорядження терористів, особливо протягом перших 30-60 хвилин після нападу. Не вступайте з ними в суперечку, терпіть образи та приниження.
9. Постарайтеся переконати терористів забезпечити вам та іншим заручникам людські умови існування.
10. Запитуйте дозвіл на вчинення будь-яких дій (сісти, встати, попити, вийти в туалет).
11. Для підтримання сил їжте, якщо маєте припаси, запитавши дозволу на це у терористів.
12. Використовуйте будь-яку можливість для відпочинку. Стрес, у стані якого перебувають заручники, через деякий час призводить до повного нервового виснаження.
13. За можливості дотримуйтеся вимог особистої гігієни.
14. Старайтеся виконувати доступні фізичні вправи.
15. Застосовуйте техніки розслаблення, спробуйте чимось зайняти інтелект (читанням, письмом, тренуванням пам’яті, розв’язуванням математичних задач тощо).
16. Терористи зазвичай відбирають у заручників годинники, мобільні телефони, щоб ізолювати їх від зовнішнього світу. Тому при тривалому утриманні в полоні слідкуйте за часом, відмічайте зміну дня та ночі, ведіть, тобто запам’ятовуйте перебіг (календар) подій.
17. Будьте уважні. Намагайтеся запам’ятати імена (прізвиська), прикмети, голоси, особливості поведінки терористів, зміст їх розмов між собою. Ця інформація буде дуже важливою для правоохоронних органів після знешкодження терористів і звільнення заручників.
18. У випадку штурму спецпідрозділами правоохоронних органів приміщення, в якому вас утримують, негайно ляжте на підлогу обличчям униз, якомога далі від вікон і дверей. Ні в якому разі не беріть до рук зброю, кинуту терористами, інакше вас можуть прийняти за одного з них.
19. Більшість колишніх заручників протягом досить тривалого часу переживає посттравматичний стресовий розлад, симптомами якого можуть бути порушення сну, втрата апетиту, апатія, раптові спалахи гніву, труднощі у спілкуванні з близькими. Тому, у перші дні після звільнення вам необхідно звернутися до медичних закладів за кваліфікованою психологічною допомогою.
Координаційна група Антитерористичного центру при управлінні Служби безпеки України у Вінницькій області
Керівник апарату
облдержадміністрації В. БОЙКО

Додаток 3

до розпорядження голови
облдержадміністрації
від 14 липня 2016 року № 527
З В Е Р Н Е Н Н Я
до населення Вінницької області щодо реагування на можливі прояви терористичного характеру
Шановні жителі Вінниччини !
Координаційна група Антитерористичного центру при управлінні Служби безпеки України у Вінницькій області звертається до Вас з проханням бути пильними та небайдужими у питаннях протидії можливим проявам терористичного характеру!
У разі виявлення підозрілої поведінки осіб, які можуть бути причетними до терористичних або диверсійно-розвідувальних груп, зброї, вибухових пристроїв, чи схожих на вибухівку предметів, негайно повідомляйте на гарячу лінію управління Служби безпеки України у Вінницькій області за тел.: 53-13-09, електронну скриньку: usbu_vin@ssu.gov.ua, або за номером «102»!
Не торкайтесь підозрілих предметів і, до приїзду правоохоронців, застерігайте від цього оточуючих осіб!
ПАМЯТАЙТЕ! Від правильності Ваших дій, у випадку виникнення реальної загрози скоєння терористичного акту, залежить не тільки Ваше життя та здоров’я, але й життя та здоров’я оточуючих Вас людей та безпека держави.
Координаційна група Антитерористичного центру при управлінні Служби безпеки України у Вінницькій області
Керівник апарату облдержадміністрації В. БОЙКО

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь