ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Про вшанування пам’яті князя Київського Володимира Великого – творця середньовічної європейської держави Руси-України

Дата: 27.07.2015 15:33
Кількість переглядів: 382

На сучасному етапі свого непростого розвитку Українська держава змушена долати багато радянських і пострадянських стереотипів та міфів, які заважають суспільству рухатися вперед так само, як будь-яка економічна криза чи війна.

Указ Президента України від 25 лютого 2015 року № 107 «Про вшанування пам’яті князя Київського Володимира Великого – творця середньовічної європейської держави Руси-України» має на меті, передусім, збереження та утвердження традицій української державності, які є носіями історичної спадщини Руси-України, засвідчення важливості прийняття християнства для розвитку українського суспільства, як невід’ємної частини європейської цивілізації, а також вшанування пам’яті видатного державного діяча – князя Київського Володимира Великого, 1000 років з часу упокоєння якого виповнилося у липні 2015 року.

Пріоритетними завданнями органів державної влади у цьому зв’язку є: донесення до широкої аудиторії правдивої інформації про походження і розвиток своєї держави та визначні постаті вітчизняної історії; формування у громадян, передусім підростаючого покоління, коректних світоглядних уявлень про минуле і сьогодення; виховання поваги громадян до своєї держави, її традицій, атрибутів та символів.

Діяльність князя Київського Володимира Великого (980 – 1015) призвела до «європеїзації» Київської Русі – держава посіла важливе місце нарівні із сусідами та долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Започатковано зовнішньополітичні відносини із сусідніми державами: Польщею, Угорщиною, Чехією та Візантією.

Одним із головних елементів спадку князя Київського Володимира Великого є перетворення ранньої Русі на повноцінну державу, у якій, зокрема, було розпочато карбування власної монети – «златників» і «срібників» - як платіжного засобу та для політичного «маркування» оподаткованої території.

На цих монетах було викарбуване зображення княжого родового знаку – «тризуба Володимира», - що сьогодні і є Гербом України. Крім монет, знак тризуба міститься на цеглі Десятинної церкви в Києві, на плитках Успенської церкви у Володимирі-Волинському, на цеглі й каменях інших церков, замків, палаців, на посуді, зброї, перснях, медальйонах, печатках, рукописах, знайдених на території сучасної України.

Важливо взяти до уваги, що існують десятки версій, які пояснюють походження та тлумачать суть тризуба, залежно від того, яку саме складову – предметну, графічну, філософську – автори цих версій кладуть в основу свого обґрунтування. Та очевидною та беззаперечною є наявність безперервного історико-культурного і філософського зв’язку сучасної Української держави та її символіки з прадержавою, що називалася Київська Русь, її традиціями і символами.

Сучасний Герб України символізує спорідненість поколінь, мир і творчу працю, розвиток геральдичних традицій українського народу. У наш час тризуб став символом відродження України та її традицій, продовженням славних сторінок вітчизняної історії.

За наявності різних гіпотез походження етноніма «Русь», як і визначення етнотериторіального й історико-політичного змісту понять «Русь» і «Київська Русь», географічно головну роль і місце в них відіграли саме сучасні українські землі з центром у місті Києві.

Попри намагання офіційного Кремля спотворити світову історію шляхом ототожнення сучасної назви Росія та держави Київська Русь, а відтак – монопольного привласнення цієї іторичної назви та постаті Володимира Великого, слід мати на увазі, що будь-яка ідеологічна схема не може заперечити загальновідомі історичні факти.

Тяглість (безперервність) державотворчих процесів на території України від часів Київської Русі – важливе підґрунтя існування нинішньої незалежної Української держави. Європейський вибір, що його зробив Володимир – Великий князь Київський (980 – 1015), правитель і хреститель Київської Русі, канонізований Православною і Католицькою церквами як рівноапостольний Святий, - величезною мірою визначив майбутню долю всієї Східної Європи і України зокрема. Цей історичний вибір, зроблений понад тисячу років тому, лежить в основі європейських устремлінь сучасних українців.

Застосування щодо України в 2014 – 2015 роках силових (військових) методів геополітичного контролю з боку Росії підтверджує ситуацію, коли всі інші методи (дипломатичні, економічні, культурні, ідеологічні, релігійні, міжнаціональні, інформаційні) не мають належного успіху, бо побудовані на неправді, упередженості та агресії.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь