ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді про реалізацію завдань Президента України В.Януковича щодо захисту прав дитини

Дата: 16.12.2013 16:55
Кількість переглядів: 348

Фото без опису

Права дітей – одна з найбільш наболілих проблем нашого суспільства. За даними опитування Українського Інституту соціальних досліджень, рівень правової культури та знання дітьми своїх прав і обов’язків досить низький. Майже кожна шоста дитина взагалі не знає законів, які її захищають. Батькам також бракує елементарної обізнаності щодо прав своїх дітей, обов’язків і відповідальності у багатьох життєвих ситуаціях. Реалізація прав дітей є чи не найголовнішою умовою їх фізичного та психічного благополуччя і розвитку.
Щоб уміло і правильно користуватись своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно ж, що жодній людині не під силу детально вивчити всіх законів, тим паче, неповнолітніми. Але основне, що стосується захисту їх основних прав, вони повинні знати і в цьому плані їм допомагають різного роду заходи, пов’язані з донесенням до дітей основних положень Конвенції ООН про права дитини, яка була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 20 листопада 1989 р. В рамках проведення Всеукраїнського тижня права фахівцями центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді протягом останніх двох тижнів було проведено ряд заходів у вигляді відеолекторіїв, бесід, тренінгів з учнями шкіл району та відпочиваючими дітьми у «Подільському Артеці» щодо ознайомлення їх з правами, які вони мають. Велику увагу приділено питанню вчинення насильства над дітьми вдома, у школі, на вулицях, у громаді. Конвенція про права дитини визнає широкий масштаб насильства по відношенню до дітей і чітко вказує, що діти мають право на захист від усіх його форм. На сьогоднішній день до Центру надійшло 3 звернення (від ССД) щодо жорстокого поводження з дітьми. Усі сім’ї, де було вчинено насильство над дітьми охоплені соціальними послугами (2 під соціальним супроводом, 1 – отримують послуги за карткою отримувача послуг).
На даний момент фахівці Центру працюють з 17 сім’ями (в них 25 дітей), в яких діти перебувають на обліку у ССД через ухиляння батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання батьків батьківських обов’язків. 10 сімей (17 дітей) – під соціальним супроводом, 7 сімей (8 дітей) – за карткою отримувача послуг. В результаті наданих соціальних послуг, у 16 сім’ях діти залишились в сім’ї, в 1 – дитину вилучено без позбавлення батьків батьківських прав та через деякий час її повернуто назад в сім’ю.
Важливим залишається й питання профілактики раннього соціального сирітства. Так, протягом року до Центру надійшло 6 повідомлень щодо жінок, які виявили намір відмовитись від новонародженої дитини, усіх їх охоплено соціальною роботу, одну – взято під соціальний супровід. В результаті проведеної роботи, усі 6 жінок змінили рішення та залишили дитину в сім’ї. Актуальним залишається питання влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в прийомні сім’ї та будинки сімейного типу. Сьогодні в районі функціонують 5 прийомних сімей, в яких виховуються 6 прийомних дітей.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь