ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щоб не було пожеж на полях

Дата: 29.07.2015 08:34
Кількість переглядів: 282

Фото без опису

Сільгосппідприємства, незважаючи на заборони, щороку із завидною постійністю спалюють на полях стерню або солому після збирання врожаю. І мало хто замислюється про те, що безконтрольне випалювання стерні може призвести до пожежі на сусідніх полях або в лісосмугах, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади.

З боку органів Держтехногенбезпекі, до керівників господарств які допустять спалювання стерні, будуть застосовані жорсткі заходи адміністративного впливу. Що необхідно зробити, у разі виявлення загоряння? Виявивши осередок пожежі, необхідно вжити заходів до його негайної ліквідації, якщо ви бачите, що в змозі впоратися з вогнем не піддавши небезпеці своє життя. Якщо ви маєте гасити палаючу траву або стерню, то робити це потрібно за допомогою води або збивати вогонь зламаними гілками. Якщо відчуваєте, що самостійно не справляєтеся, повідомте про те, що трапилося по телефону 101. У літні місяці, як правило, відбуваються наймаштабніші пожежі. У таку спеку досить найменшої іскорки для великої пожежі. Сектор цивільного захисту Тульчинської райдержадміністрації закликає всіх мешканців, а також керівників підприємств і організацій посилити контроль за протипожежним режимом. Для запобігання пожеж від палаючої трави або стерні слід завчасно провести роботи по створенню протипожежних смуг, очищення території від сухої трави і горючого сміття. Категорично забороняється спалювати траву і розводити багаття поблизу полів, лісів і житлових масивів, це тягне за собою адміністративну відповідальність, яка в разі заподіяння великого збитку може перерости до кримінальної. До введення в дію змін до ст. 245 Кримінального кодексу Україні за спалювання стерні передбачалася тільки адміністративна відповідальність. Статтею 77- 1 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачається штраф на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів на громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів.

У новій редакції кримінальної статті відповідальність за спалювання стерні значно збільшилася: штрафні санкції встановлені в розмірі від 5100 до 8500 гривень або позбавлення волі на строк від двох до п'яти років (частина 1 ст. 245 КК України). Якщо ж такі дії призвели до загибелі людей або масової загибелі тварин, або інших тяжких наслідків, то винним особам загрожує покарання на строк від п'яти до десяти років (ч. 2 ст. 245 КК України).

Саме невідворотність покарання за вчинене протиправне діяння є найбільш ефективним засобом для профілактики злочинів, в тому числі спалювання стерні або залишків рослинності на сільськогосподарських землях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь