ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Щодо безпечного використання газу в побуті

Дата: 23.09.2015 15:19
Кількість переглядів: 327

З початку 2015 року в Україні відбулося зростання рівня травматизму під час використання газу в побуті, зокрема у закладах громадського харчування та приватному секторі.
Так, під час пожежі 03.01.2015 р., яка виникла в приміщені кафе «Нью Хата», що в м. Харків постраждало 3 відвідувача кафе. Причиною пожежі став балон зрідженого вуглеводневого газу, який використовувався для обігріву кафе.
11.01.2015 р в м. Ізмаїл Одеської області в приміщені кафе «У фонтана» внаслідок вибуху газоповітряної суміші постраждало 9 осіб (5 працівників та 4 відвідувача кафе). Вибух стався через виток газу з газобалонної установки, в якій використовувався полімерно-композитний балон.
Не оминули аварії, пов’язані з використанням газу в побуті і Вінниччину.
31.12.2014 року у приватному будинку в місті Липовець продуктами згорання отруїлися 4 особи, з них 1 - смертельно. Причиною накопичення в приміщеннях будинку продуктів згорання була одночасна робота газового теплогенератора, газової плити та витяжної вентиляції з штучним спонуканням при зачинених металопластикових вікнах, що призвело до виникнення ефекту зворотної тяги в димовому каналі. Власник самовільно замінив передбачений проектом котел опалювальний газовий АОГВ на теплогенератор і ввів його в експлуатацію без залучення спеціалізованого підприємства газового господарства.
21.01.2015 року у приватному будинку в селі Вінницькі Хутори Вінницького району продуктами згорання смертельно отруїлися 3 особи. Причиною накопичення в приміщеннях будинку продуктів згорання стало засмічення димоходу опалювального апарату АОГВ-10 «Вулкан», відсутність нормальної тяги, руйнування оголовку димових та вентиляційного каналів, суміщеність каналів. При цьому комісією було встановлено, що власником будинку не було проведено своєчасну перевірку та прочистку димових та вентиляційного каналів будинку і ремонт несправного оголовку.
28.08.2015 року в приміщенні кухні квартири № 21 корпусу № 13 житлового будинку по вул. Київська 29 в м. Вінниця стався вибух газоповітряної суміші. Внаслідок вибуху дві особи отримали термічні опіки, зазнала часткового руйнування стіна між кухнею та сусідньою квартирою. На даний час проводиться розслідування технічних причин виникнення аварії.
Як показує практика переважна більшість аварій та нещасних випадків при використані газу в побуті стається під час опалювального періоду.
Тому, з метою забезпечення безпечного газопостачання споживачів в опалювальний період 2015-2016 років та запобігання виникненню аварій та нещасних випадків, повязаних з використанням газу в побуті, зокрема в закладах громадського харчування, приватному секторі управління соціального захисту райдержадміністрації звертається до керівників спеціалізованих підприємств спеціалізованих підприємств з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, перевірки димових і вентиляційних каналів, органів місцевого самоврядування з проханням вжити наступних заходів:
- проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення через засоби масової інформації щодо дотримання вимог безпеки під час використання газу в побуті. При цьому наголосити про необхідність залучення та допуск працівників спеціалізованих підприємств для обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання та перевірки димових і вентиляційних каналів житлових будинків, заборони самовільного встановлення, переміщення, заміни газових приладів, влаштування у будинках, які обладнані апаратами та приладами з відводом продуктів згорання в димоходи витяжної вентиляції з штучним спонуканням;
- забезпечити постійний контроль за своєчасним та якісним виконанням робіт з технічного обслуговуваня внутрішньобудинкових систем газопостачання, перевірки димових і вентиляційних каналів;
- проводити всім споживачам газу інструктажі, роздавати пам’ятки щодо безпечного використання газу в побуті;
- запровадити додаткові заходи контролю за системами газопостачання, що експлуатуються особами групи ризику (одинокі, недієздатні, особи похилого віку) шляхом збільшення частоти технічних обслуговувань працівниками спеціалізованих підприємств, перевірок, встановленням сигналізаторів контролю витоку газу та наявності чадного газу.
Будьте завжди уважні при користування газом, неухильно дотримуйтесь правил експлуатації газових приладів — у цьому запорука безпеки!

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь