ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Срібні дзвіночки « Щедрика»

Дата: 01.12.2017 12:12
Кількість переглядів: 398

Фото без опису

Здається, що «Щедрик» спустився із небес. Срібним передзвоном упав на пюпітр талановитого композитора, розсипався яскравими намистинками по клавішах фортепіано і стоголосо, світло, чисто і радісно зазвучав!
28 листопада маршрутом, який мав привести до місця народження «Щедрика», їхали учителі української мови та літератури, учасники квесту «Де народився «Щедрик»?».
На початку подорожі мовознавців привітали Ю. Хмелевський, С.В. Кошелап, Н.З. Соловей. Юрій Миколайович зачитав свою поезію, зокрема «Сон» (на мотив «Щедрика» М.Д.Леонтовича), відмітив, що саме у Тульчині народилися найвідоміші шедеври Леонтовича. У нашому місті великий композитор творив свого « Щедрика». С.В. Кошелап додала, що музика - душа народу, а душа нашого народу світла, щира і щедра, така, як «Щедрик».
І ось перша зупинка - «Діти і Леонтович» . Учасники квесту завітали у дитячий садочок № 5 ( зав. Гаврилюк Л.С.). Тут «Щедрик» тепло торкався маленьких сердець. Діти під керівництвом талановитого педагога-музиканта Білик С.О. вчилися зазирнути у світ музики: слухали твори Миколи Леонтовича, ловили настрій музики, співали, танцювали, імітували гру на сопілочці, видзвонювали малесенькими дзвіночками у такт «Щедрика». Музика великого композитора грайливо і сонячно наповнювала дитячі душі.
Друга зупинка – «Леонтовича слава лине над світом». Гостинно учасників квесту вітали у НВК ЗШ І-ІІІ ст. №3 – гімназії м.Тульчина ( директор Швець В.І.). Святкова зала підхопила мелодію «Щедрика». Глядачів зачаровували рухи танцювальної композиції. Поетичне слово про композитора перегукувалося із піснями, музикою славетного генія. Ведучими заходу були вчитель англійської мови Дебелов С.С. та учениця 11 класу Юрківська Дар’я, закликом прозвучали слова:
Тремтливий щедрик і сумний дударик,
І плач народний – козака несуть…
А то на сполох дужий дзвін ударить,
Щоб світові явити нашу суть!
Підготували захоплююче дійство заступник заступник з виховної роботи Марчуківська Л.Г., педагог –організатор Грибанова К.П., вчитель музики Шиманська Людмила Петрівна.
Даний заклад брав участь і у святкуванні Дня вулиці М.Леонтовича.
Подорожуємо далі…
Третя зупинка - «Тульчин в долі Леонтовича» Освітяни відвідали музей Миколи Леонтовича. Тут пахло давниною, душевною простотою, витонченим смаком і високою культурою. Здавалось, було чути, як плакала фісгармонія великого композитора, а клавіші мовчазного піаніно трепетно чекали на народження чарівних мелодій народних пісень, які колись митець одягнув у золоту оправу, і вони стали перлинами народної культури. Але трагічно обірвалось життя Леонтовича, підступно, по-звірячому було вбито генія. Про це та багато цікавого повідала присутнім науковий співробітник краєзнавчого музею Порожня Г.В., яка провела нас залами музею, допомогла відчути атмосферу, що панувала тут майже століття тому.
Четверта зупинка - « Тут звучала його музика, тут зростали його вихованці».
Тульчинська ЗШ І-ІІІ ст.-ліцей з ПФВП свято береже світлу пам'ять про творчий талант композитора. Колись у стінах цієї школи творилося диво: даний Богом талант учитель щиро віддавав учням. Микола Леонтович у серці носив велику любов до музики. Він дихав музикою. Вона була небесною і земною, була та музика чарівною і вічною. Саме це змогли передати у своїх виступах вихованці ліцею, хоча перед нами були спортивної статури юнаки, але слово про музиканта, пісні вихованців говорили: перед нами нащадки славного земляка, які захистять Вітчизну і збережуть славу Леонтовича. Підготували захід Фадєєва Л.А., Кушнір В.В., Козодуб Л.М., Богачук Л.В., Малярчук В.О. Наталя Погребняк ( вчитель зарубіжної літератури)у вінок композитору - земляку вплела свою поезію.
Маршрут закінчується. Учасники квесту доїжджають до п’ятої зупинки - «Зорепад талантів». Це музична школа - казковий острівець у місті Тульчині. Тут талановиті чарівники викладачі під керівництвом директора Левченка В.Ф. невидимим смичком відчиняють дитячі серця , засівають їх красою. Лауреати обласних міжнародних конкурсів, володарі гран-прі, юні концертмейстери, лауреати всесвітніх премій, народні оркестри відкривали перед глядачами свої таланти, дарували чарівний світ музики.
Ідея організувати вокально-хорову студію у Тульчині належить Миколі Леонтовичу. Викладачі ж музичної школи продовжують гарні традиції великого митця і сьогодні. Майстерно виконані музичні твори свідчили про талант юнаків і дівчат, про їх велику любов до рідної землі, до родини, до України
Із заключним словом звернулася Н. З. Соловей до учасників квесту, яка наголосила: поки житимуть та творитимуть чудові знавці своєї справи, доти слава українського слова, пісні не згасне в душах українців.
І хто зна, можливо із самого хору небесних ангелів упали світлі і чисті звуки у серце композитора. Він же відтворив їх у музиці…
Організаторами квесту були заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Поваляєва А.А. та методист відділу освіти Тульчинської РДА Соловей Н.З.
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь