ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Стати прийомними батьками!!!!

Дата: 19.10.2017 10:30
Кількість переглядів: 300

Фото без опису

В рамках проведення інформаційної кампанії «Прийміть дитину в родину», для пошуку кандидатів в прийомні батьки, Тульчинський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно із службою у справах дітей 12.10.2017 року прийняли участь у нараді директорів шкіл району та нараді медичних працівників амбулаторій загальної практики сімейної медицини. Під час зустрічі надано інформацію про вимоги до кандидатів у прийомні батьки, порядок створення прийомних сімей. Станом на жовтень 2017 року 13 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківської опіки, піклування району потребує влаштування в сімейні форми виховання. Адже основне завдання держави – надати сім’ю кожній дитини, особливого сьогодні під час реорганізації дитячих інтернат них закладів.

Прийомна сім'я є однією з пріоритетних сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Діти, що втратили батьків, або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов'язки, потребують родинного тепла і виховання.

Прийомна сім'я - це сім'я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей –сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

В Тульчинському районі функціонує 5 прийомних сімей, в яких виховуться 5 дітей –сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Хто може стати прийомними батьками?

Прийомними батьками може стати як подружжя, так і особа, що не перебуває в шлюбі, працездатного віку. Середньомісячний сукупний дохід на кожного члена сім'ї, обчислений за останні шість календарних місяців, не може бути менший ніж рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум), встановленого законодавством.

Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, в обов’язковому порядку мають пройти навчання за спеціальною програмою, яке організоване Вінницьким обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо.

Існують також обмеження для кандидатів у прийомні батьки за віком. Влаштування дітей у прийомну сім’ю проводиться з урахуванням віку прийомних батьків та дітей, щоб на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти досягли віку вибуття з прийомної сім’ї, тобто повноліття.

Не можуть бути прийомними батьками особи, які були засуджені за злочини проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів.

Не можуть бути прийомними батьками - особи інваліди I і II групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, які мають глибокі органічні ураження нервової системи, алкогольну та наркотичну залежність, хворі на СНІД, відкриту форму туберкульозу, психотичні розлади, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства.

Фінансове і матеріальне забезпечення прийомних сімей

Запровадження фінансового механізму за принципом "гроші ходять за дитиною", дозволило всім дітям з соціальними статусами, дитина-сирота чи дитина, позбавлена батьківського піклування в прийомних сім’ях отримувати соціальну допомогу, а прийомним батькам - грошове забезпечення.

Розмір щомісячної державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. У разі, коли дитині виплачується пенсія, аліменти, стипендія, інші державні допомоги, розмір допомоги визначається як різниця між двома прожитковими мінімумами та розміром інших виплат.

Одному з прийомних батьків виплачується грошове забезпечення за догляд та виховання дітей у прийомній сім`ї у розмірі 35% від розміру соціальної допомоги на дитину, але не більше півтора прожиткові мінімуми для працездатної особи. У разі затвердження нового рівня прожиткового мінімуму розмір соціальної допомоги та грошового забезпечення перераховується без додаткового звернення прийомних батьків.

В разі виникнення додаткових запитань стосовно створення прийомних сімей, необхідно звернутись до Тульчинського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді: м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 62, (1-й поверх приміщення районного будинку культури) або до служби у справах дітей райдержадміністрації: м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 1, каб. 302. Також отримати інформацію можна за телефоном: (04335) 2-45-75, 2-12-30.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь