ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Реалізація в регіонах завдання Президента України щодо створення належних умов для розвитку сільських населених пунктів

Дата: 16.07.2013 15:07
Кількість переглядів: 453

Фото без опису

Практичні заходи в регіонах України щодо створення належних умов для розвитку сільських населених пунктів мають опиратися на загальнодержавну програму оновлення цієї важливої сфери.
Проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, ініційований Президентом України В.Януковичем, винесений у квітні 2013 року на громадське обговорення, як проект відповідного Указу Глави держави.
«Вважаю за необхідне розпочати на всіх рівнях широку дискусію навколо напрацьованого проекту Концепції реформи місцевого самоврядування, забезпечити врахування всіх пропозицій, що будуть висловлені нашими співгромадянами», - наголосив Віктор Янукович.
Кабінет Міністрів України 8 квітня 2013 року розглянув проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади
в Україні. Документ пропонується схвалити Указом Президента України. Відповідно до проекту Кабінету Міністрів України буде доручено затвердити план заходів з реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.
В Концепції ведеться мова про те, що існуюча в Україні система місцевого самоврядування на сьогодні не задовольняє потреби суспільства. Функціонування місцевого самоврядування у більшості територіальних громад не забезпечує створення та підтримки сприятливого життєвого середовища, необхідного для всебічного розвитку людини, її самореалізації, захисту її прав, надання населенню якісних і доступних адміністративних та соціальних послуг шляхом сталого розвитку громади.
Починаючи з 1991 року чисельність сільського населення зменшилася на 2,5 млн. осіб, а кількість сільських населених пунктів — на 348 одиниць. Разом з тим кількість сільських рад збільшилася на 1067 одиниць.
З майже 12 тис. територіальних громад більш як половина має чисельність жителів менш як 3 тис. осіб, з них 4809 громад — менш як 1 тис. осіб, а 1129 громад — менш як 500 осіб, у більшості з яких не утворено відповідно до законодавства виконавчих органів місцевих рад, немає бюджетних установ, комунальних підприємств тощо. Органи місцевого самоврядування таких громад фактично не можуть здійснювати надані їм законом повноваження.
Дотаційність 5419 місцевих бюджетів становить понад 70 відсотків,
483 територіальні громади на 90 відсотків утримуються за рахунок коштів державного бюджету.
Суттєвого вдосконалення потребує також система територіальної організації влади з метою підвищення ефективності управління суспільним розвитком на відповідній території.
Проектом Концепції, розробленого Мінрегіоном, запропоновано конкретні напрями проведення реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.
Реалізацію Концепції пропонується здійснювати у два етапи: перший, підготовчий, триватиме упродовж 2013-2015 років, другий, основний -
2015-2020 років.
Очікуваними результатами реформи є:
формування територіальних громад, здатних і спроможних самостійно або через органи місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення;
створення умов для економічного та соціального розвитку територіальних громад та їх об’єднань;
чіткий розподіл повноважень між рівнями органів місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади та територіальними органами центральних органів виконавчої влади;
організаційна та матеріальна автономія територіальних громад та органів місцевого самоврядування, наближення якості їхньої діяльності до принципів Європейської хартії місцевого самоврядування;
наближення надання адміністративних та соціальних послуг до жителів територіальних громад та їхніх об’єднань, підвищення якості цих послуг;
формування системи контролю з боку держави та населення за наданням адміністративних послуг; зменшення диспропорцій у доступі до послуг у різних територіальних громадах;
покращення на цій основі якості життя людини в українських містах, селищах та селах.
Проектом пропонується здійснювати реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади за рахунок державного та місцевих бюджетів у межах асигнувань, що передбачатимуться у відповідних бюджетах на відповідний рік. Для реалізації реформи можуть бути залучені також міжнародна технічна та фінансова допомога.
В повному об’ємі з текстом Концепції можна ознайомитися на нашому сайті в рубриці "Соціальні ініціативи Президента України".

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь