ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Святки у подолян

Дата: 13.01.2017 12:30
Кількість переглядів: 333

З покоління в покоління наші пращури з великою повагою та трепетом ставилися до зимового циклу свят. Хоча в календарі подолян і не було чіткого розмежування на відзначення якоїсь пори року, та природно склалося так, що найсприятливішим для селянського дозвілля був саме зимовий період. Тож саме він особливо насичений різноманітними звичаями та обрядами.

Розпочиналися свята підготовкою до одного з найбільших християнських свят – Різдва Христового, за яким розпочинався цілий цикл, що і зараз має назву «Святки». В переддень Різдва – святвечір давні подоляни обов’язково готували до столу дванадцять страв, що уособлювали собою добробут на весь рік, також не приймали їжі до першої вечірньої зірки, а повечерявши йшли до храму на нічне богослужіння.

Останній день старого року (13 та 14 січня) та перший день нового відзначалися, як свята Меланки та Василя. На відміну від Різдва ці свята не такі важливі в релігійному календарі, проте надзвичайно багаті на народні обряди. Так ніч перед Новим роком вважалася чарівною. Серед подолян ходило чимало легенд про козаків, гайдамаків, які заховали свої численні скарби, і лише на Новий рік о півночі ці коштовності мерехтять світлячками, і таким чином їх можна знайти. Багато охочих до тих скарбів проходили цілу ніч в їх пошуку, багато замерзало та чи хтось знаходив достеменно не відомо.

На всій території Поділля була поширена народна забава - щедрування ряджених, де центральну роль виконувала Меланка – зазвичай це був переодягнений у дівоче вбрання парубок, всі інші ролі ( ведмідь, циган, коза та т.ін.) також виконували неодружені хлопці. По обідній порі парубки збиралися групами, переодягалися, наймали музику та ходили з щедрівками попід хати, звеселяючи оселі.

В селах Поділля було поширене посівання зерном «на Василя». Здійснювалося дійство також молодими хлопцями з раннього ранку. Символічне посівання здійснювали і батьки, і діти, примовляючи «Сію, сію, посіваю, з Новим роком вітаю. Сійся, родися, жито – пшениця, на Новий рік на Василя». За повір’ям зерно потрібно було ретельно зібрати, адже воно виконувало роль оберегу.

Завершувалися різдвяні та новорічні урочистості великим святом Богоявлення, відомим у народі, як Водохреща (Іордан). Напередодні свята наші предки також готували кутю, постилися, старалися не виконувати господарських робіт та утримувалися від їжі до першої зірниці. Центральне місце в святі Богоявлення займали обряди, пов’язані з водою. Саме в ніч на Богоявлення відбувається чин водо освячення. За повір’ям водичка має надзвичайно цілющу силу. Кропили нею всіх членів родини, оселю, інші будівлі та зберігали її протягом року. З ковточка цієї води розпочинається день, нею лікуються, вмиваються, дають дітям.

Слід зазначити, що на основній території Поділля щедрували саме перед Водохрещем. В цих щедрівках ряженні участі не брали. Хлопці з дівчатами виконували поздоровні пісні, примовляючи: «Щедрий вечір, добрий вечір».

Завершенням свята Водохреща було купання у водоймі, яку готували заздалегідь. Перш за все вирубували з криги великого хреста та встановлювали його вертикально біля ополонки, інколи обливали буряковим квасом, після чого він забарвлювався у червоний колір. Далі з хоругвами, іконами, церковними пісне співами люди йшли хресною ходою до цієї водойми, де священик служив водо святний молебень, після чого вода вважалася освяченою. Можна було занурюватися тричі перехрестившись, з проханням здоров'я тілесного та душевного. Також був звичай запускати в небо голубів, прикрашених яскравими стрічками, що уособлювали собою Святого Духа.

По закінчені Святок у подільських селах розпочинався весільний сезон, який тривав до Великого посту. У народно-побутовому календарі це був час веселощів та відпочинку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь