ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Україна належить до країн з достатньо високим рівнем забезпечення прав дитини - Юкіе Мокуо

Дата: 20.11.2013 16:08
Кількість переглядів: 297

Україна належить до країн з достатньо високим рівнем забезпечення прав дитини. Про це сказала голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо під час спільної прес-конференції з Уповноваженим Президента України з прав дитини Юрієм Павленком до Дня спільних дій в інтересах дітей - Дня прийняття Конвенції ООН про права дитини, який у світі відзначається 20 листопада.
«Дивлячись на всі ті високі зобов’язання щодо захисту прав дітей, які взяла на себе Адміністрація Президента України, Кабінет Міністрів України, ми констатуємо той факт, що питання захисту прав дитини в Україні справді на високому рівні. Це дуже хороша новина», - наголосила голова ЮНІСЕФ в Україні.
Юкіе Мокуо визнала значний поступ України в напрямку забезпечення та захисту прав дитини та подякувала за співпрацю Уповноваженому Президента з прав дитини. «За два роки діяльності Уповноваженого з прав дитини відбулося багато зрушень у напрямку захисту прав дітей», - відзначила вона.
У свою чергу, Уповноважений Президента з прав дитини підкреслив, що Глава держави приділяє особливу увагу питанням захисту прав дітей.
Зокрема, зазначив Ю.Павленко, в Україні стабільно зменшується кількість дітей, які втрачають батьківську опіку, а кількість дітей-сиріт, влаштованих у сімейні форми виховання, постійно збільшується. «Реалізується успішна, результативна, визнана ефективною міжнародними експертами політика щодо усиновлення та влаштування дітей-сиріт у прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу», - сказав він.
«Малюкова смертність за останні роки знизилася на 27%», - сказав Ю.Павленко. У цьому контексті Уповноважений Президента наголосив, що Україна повністю виконала Цілі розвитку Тисячоліття, які, зокрема, полягають у зниженні на 2/3 показника малюкової та материнської смертності від базового 1990 року. Також він зауважив, що на сьогодні «це показник держав європейського регіону».
«Протягом 2012-2013 років маємо сталість показника захворюваності і стабільність показника інвалідності - це свого роду позитив, адже свідчить про результат застосування найкращих практик виявлення хвороб у дітей», - відзначив Уповноважений Президента.
Ю.Павленко також додав, що в Україні збільшується матеріальна допомога сім’ям із хворими дітьми, дітьми-інвалідами, запроваджено соціальну підтримку сімей з дітьми, реформуються інтернатні заклади в центри з надання допомоги сім’ям з дітьми, центри реабілітації для дітей. Крім того, відзначив він, запроваджується інклюзивна освіта, зростає кількість дитячих садків та закладів позашкілля.
Водночас, акцентував увагу Ю.Павленко, практично кожне право дитини в Україні все ще потребує захисту.
«Президент України вимагає від органів влади не тільки забезпечувати права дитини, а й захищати дитину, розуміти не тільки фінансові обов’язки по відношенню до дітей, а й виконувати, забезпечувати, охороняти немайнові особисті права дитини: поважати і враховувати думку дитини, чути дитину, забезпечувати найвищі інтереси дитини в усіх питаннях, які її стосуються», - наголосив Ю.Павленко. Особливо, підкреслив він, коли це стосується права дитини бути вислуханою і почутою, не піддаватися дискримінації, насильству, визнання індивідуальності кожної дитини, збереження та підтримка сім’ї та сімейного оточення дитини, захист від небезпечної інформації.
Уповноважений Глави держави звернув увагу на те, що Конвенція ООН про права дитини є важливим документом для розуміння дитиною та дорослими. «Втім, як показують дослідження, хоча 96% дітей і знають про Конвенцію ООН про права дитини, але далеко не всі діти і дорослі розуміють цей документ, знають зміст його статей, далеко не всі знають права дитини і вміють їх відстоювати», - сказав він.
«Дитина, яка знає та вміє користуватися своїми правами, є більш захищеною і здатною сформувати свої обов’язки по відношенню до інших», - наголосив Ю.Павленко. Саме тому, зауважив він, Уповноважений Президента з прав дитини розпочав цикл уроків про права дитини в загальноосвітніх школах і направив звернення до Міністерства освіти і науки щодо вдосконалення практики і формату викладання шкільного предмету про права дитини, імплементації положень Конвенції в усі предмети гуманітарного та природничого циклів у школах.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь