ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

В Україні стартує модернізація медичної сфери

Дата: 05.12.2016 12:47
Кількість переглядів: 250

Фото без опису

Уряд схвалив Концепцію реформи фінансування системи охорони здоров’я, яка дає старт модернізації медичної сфери. Концепція закріплює модель національного солідарного медичного страхування зі 100% покриттям громадян. Згідно з концепцією, збори страхових внесків здійснюватимуться через загальну систему оподаткування та збиратимуться у державному бюджеті. Страхові виплати за лікування окремої людини не будуть прив’язані до розміру її індивідуальних внесків. Кожен громадянин здійснює передоплату за медичне обслуговування, сплачуючи загальні податки. Жодних додаткових податків чи платежів для громадян не вводиться.
Регулюватиме стосунки між лікарем та пацієнтом створений єдиний національний замовник, який плануватиме та закуповуватиме медичні послуги для громадян, напряму контрактуватиме медичні заклади, оцінюватиме та контролюватиме якість послуг, підтримуватиме електронну систему збору та обміну медичною інформацією. Держава впроваджує поняття гарантованого пакету медичної допомоги. Йдеться про чітко визначений набір медичних послуг та ліків, право на отримання якого матимуть всі без винятку громадяни України. Гарантований пакет медичної допомоги щороку переглядатиметься та публікуватиметься.
Запропонована модель обов’язкового державного медичного страхування використовується в багатьох країнах, зокрема, майже в половині країн – членів ЄС – Великобританії, Іспанії, Італії, Ірландії, Скандинавських країнах. Процес переходу на нову модель відбуватиметься поступово, остаточне запровадження - у 2020 році. На першому підготовчому етапі – у 2017 році - буде впроваджено нову модель фінансування меддопомоги на первинній ланці, а також розпочнеться впорядкування мережі стаціонарів вторинного рівня через створення госпітальних округів.
Загальний обсяг витрат на охорону здоров’я в Україні приблизно такий же, як в Польщі, але на відміну від поляків, українці більшу половину витрат на лікування сплачують самостійно (в Польщі – частка державних витрат складає 70%). Принцип використання бюджетних коштів, що виділяються на сферу охорони здоров’я, буде змінений. Відбудеться перехід від фінансування лікарняних стін та ліжок до оплати результату – фактично пролікованого пацієнта. Гроші йтимуть за пацієнтом – до конкретного лікаря, медичного закладу, в який людина звертається за допомогою. Лікарі отримуватимуть гідну зарплату, громадяни – якісні медичні послуги.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь