ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Верховною радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення"

Дата: 19.03.2015 08:42
Кількість переглядів: 315

Зазначений Закон передбачає зміну законодавчих норм, що регулюють питання пенсійного забезпечення за трьома основними блоками.
Блок І: порядок пенсійного забезпечення громадян, які працюють на "спеціальних" посадах
Зокрема це стосується державних службовців, прокурорів, суддів, народних депутатів, деяких інших категорій працівників.
Внесені до 14 "пенсійних" законів зміни передбачають, що у період роботи на зазначених посадах призначені пенсії не виплачуються до звільнення з роботи. При цьому не має значення вид пенсії та закон, згідно з яким вона призначена.
Водночас, пенсіонер має право вибору: продовжувати працювати на "спецпосаді" та отримувати заробітну плату, чи звільнитись з посади і отримувати пенсію.
Зазначена норма не поширюється на інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників Анти терористичної операції. Всі вони на будь - якій роботі будуть отримувати призначену пенсію в повному обсязі.
Пенсіонери–"науковці", які працюють на "спецпосадах, зможуть одержувати 85 відсотків належної їм пенсії, обчисленої за загальними правилами.
Вони набувають чинності з 1 квітня і є черговим кроком уніфікації пенсійного законодавства та запровадження "єдиних принципів" пенсійного забезпечення для всіх категорій громадян.
До 1 травня поточного року Уряд має подати на розгляд Верховної Ради України законопроект, який має остаточно усунути різні підходи у пенсійному забезпеченні.
Блок ІІ: порядок виплати пенсій іншим категоріям працюючих пенсіонерів
Для них передбачено, що у період роботи виплачується 85 % призначеного розміру пенсії.
Це стосується лише пенсіонерів, розмір пенсії яких перевищує 1,5 розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність, – 1423,5 грн.
Пенсії, що призначені в розмірі менше 1423,5 грн., працюючим пенсіонерам виплачуються у повному обсязі. У працюючих пенсіонерів, в яких розмір пенсії більше 1423,50 грн. і яким пенсія буде виплачуватися на рівні 85%, у будь-якому випадку розмір пенсії до виплати становитиме не менше 1423,5 грн.
Працюючим пенсіонерам з числа інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців та пенсіонерів, пенсії яким призначені відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, пенсія виплачується у повному обсязі незалежно від розміру.
У всіх випадках після звільнення з роботи, в тому числі зі "спецпосад", виплата пенсії поновлюється в повному обсязі.
Статус пенсіонера – працюючий чи непрацюючий і, відповідно, розмір пенсії до виплати Пенсійний фонду визначає за матеріалами пенсійних справ та даними системи персоніфікованого обліку. Надавати Пенсійному фонду окремо документи необхідно лише тим пенсіонерам, хто своєчасно не виконав передбачене законом зобов’язання протягом десяти днів поінформувати Пенсійний Фонд про працевлаштування/звільнення з роботи.
Якщо документи про звільнення з роботи буде надано після 1 квітня, то виплата пенсії буде проведена в повному обсязі за весь період, коли пенсіонер вже не працював.
Якщо документів про працевлаштування, в тому числі на "спецпосаду", пенсіонер не надасть, факт роботи все одно обов’язково буде встановлено пізніше за даними системи персоніфікованого обліку. У цьому випадку пенсіонер має повернути надміру виплачену суму пенсії.
Блок ІІІ: Зміни умов призначення пенсій на пільгових умовах та за вислугу років
По-перше, з 01.04.2015 поетапно змінюється вік жінок, необхідний для призначення пенсій на пільгових умовах.
Положення Закону
Особи, на яких поширюється дія Закону
Вік виходу на пенсію жінок
змінюється
з 45 років до 50 років
- жінки, які народилися після 01.04.1970
за списком № 1 (перелік особливо шкідливих та особливо важких професій та робіт затверджено Кабінетом Міністрів України )
з 50 років до 55 років
жінки, які народилися після 01.04.1965
- за списком № 2 (перелік шкідливих та важких професій та робіт затверджено Кабінетом Міністрів України );
- трактористи-машиністи;
- доярки, свинарки;
- зайняті на вирощуванні тютюну;
- робітниці текстильного виробництва;
- водії міського пасажирського
Цей процес відбуватиметься поступово протягом 10 років – кожного року на 6 місяців.
Зазначена зміна є необхідністю узгодити пільговий пенсійний вік жінок із загальним пенсійним віком для жінок, який поетапно змінюється, починаючи з 1 жовтня 2011 року.
Також поетапно на 6 місяців за рік змінюється загальний стаж роботи для призначення пенсій на пільгових умовах. При цьому необхідна тривалість пільгового стажу залишається без змін.
По-друге, на 5 років поетапно протягом 10 років на 6 місяців за рік змінюється тривалість загального стажу роботи, необхідного для призначення пенсії за вислугу років, а для окремих категорій працівників – необхідної вислуги років. Це стосується, зокрема, робітників локомотивних бригад, працівників на польових геологорозвідувальних роботах, робітників на лісозаготівлях і лісосплаві, плавскладу флоту, працівників освіти та охорони здоров’я, артистів та ін.
При цьому, умови призначення пенсій за вислугу років в частині тривалості раніше набутого спеціального стажу залишаються незмінним.
Наприклад: вчитель, лікар, які на 1 квітня 2015 року відпрацювали по 25 років, зможуть у будь-який час після звільнення з роботи скористатись своїм право та призначити пенсію за вислугу років.
Зміни умов призначення пільгових пенсій та пенсій за вислугу років торкнуться лише нових пенсіонерів.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь