ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Підводні камені купівлі автомобіля за дорученням

Дата: 09.10.2017 16:23
Кількість переглядів: 263

Фото без опису

Зараз стало досить популярно серед автолюбителів «купувати» автомобілі за дорученням від попереднього господаря. При такій угоді, витрати по переоформленню автомобіля невеликі, а витрати часу - мінімальні. Але такий вид передачі транспортного засобу приховує у собі багато підводних каменів.
Найнебезпечнішим фактором в покупці за дорученням є чистота «минулого» автомобіля. При укладенні угоди нотаріус не стане перевіряти автомобіль на предмет угону, розшуку, чи не чесного «розмитнення», підробки технічного паспорта і т.п. Так само, можна легко попастися на вудку шахраїв, купивши автомобіль - двійник (викрадений транспортний засіб з перебитими номерами кузова під такий же «чесний» автомобіль).
Крім того, купуючи авто за дорученням, варто побоюватися знаходження автомобіля в заставі, або арешті. Убезпечити себе від цього можна, отримавши у нотаріуса «Виписку з державного реєстру обтяжень рухомого майна». Але вона дасть впевненість тільки в тому, що на дату складання виписки автомобіль чистий і не може гарантувати того, що він буде залишатися таким і надалі. Так як власником автомобіля є людина, вказана в технічному паспорті, при виникненні у нього проблем з банками, податковою, поліцією та іншими службами на його майно може бути накладено арешт у будь-який час, а ще гірше розшук і примусове вилучення. У цьому випадку автомобіль прямо з поста ДПС виїде на штраф майданчик і покупцеві доведеться довго доводити в судах, що він дійсно придбав цей автомобіль і є його власником.
На практиці зустрічаються не чесні на руку продавці автомобілів, які після успішної операції і написання довіреності на покупця, через деякий час її просто скасовують і подають автомобіль в угін та розшук. У цьому випадку, судові тяжби для господаря, який придбав автомобіль також забезпечені.
В даному випадку можна порадити, що в якійсь мірі уберегти себе можна, змусивши господаря написати розписку, що він отримав деяку суму грошей від вас за конкретний автомобіль. Обов'язково вкажіть номерні знаки і ІПН-код. Незайвим буде також і свідок, який поставить свій підпис в цьому ж документі.
Великі проблеми у новоспеченого автовласника можуть розпочатися у разі смерті господаря автомобіля по технічному паспорту. У цьому випадку довіреність автоматично анулюється, а власником автомобіля буде особа - спадкоємець померлого.
Отже, купуючи автомобіль за дорученням, покупець економить гроші та час на реєстрації, але отримує масу ризиків, описаних вище.
За відповідними консультаціями з даних питань громадяни можуть звертатися до відділу Тульчинське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; 0961756236.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.
Відділ Тульчинське бюро правової допомоги

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь