ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відділ Тульчинського бюро правової допомоги інформує про виїзд дитини за кордон: порядок оформлення

Дата: 01.02.2018 15:17
Кількість переглядів: 289

Досить часто до відділу Тульчинське бюро правової допомоги звертаються громадяни, які хочуть дізнатися про порядок виїзду дитини за кордон та яка для цього існує процедура.
Отже, особа, яка досягла шістнадцяти років, згідно зі статтею 313 Цивільного кодексу України має право на вільний самостійний виїзд за межі України. Особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів) та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними.
Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 здійснюється за згодою обох батьків (усиновлювачів) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку.
Згідно з вимогами п. 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків (така згода може бути оформлена кожним із батьків окремо, відповідно окремими заявами) із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.
Згоду батьків (усиновлювачів) на виїзд дитини за кордон слід оформлювати у вигляді заяви. Справжність підпису батьків (усиновлювачів) на такій заяві повинна бути нотаріально засвідчена.
Нотаріуси (державні та приватні) на підставі статті 34 Закону України «Про нотаріат», засвідчують справжність підпису на заявах, які мають бути викладені на спеціальних бланках нотаріальних документів.
Місце вчинення цієї нотаріальної дії не залежить від місця проживання заявників або місця проживання дитини.
На прохання заявників в заяві також може бути зазначено відомості про особу, яка фінансово забезпечує перебування дитини за кордоном.
В заявах від батьків разом із згодою на виїзд дітей за кордон можна додатково вказувати також клопотання батьків (усиновлювачів) на відкриття візи дитині для перебування в цій країні.
На сьогоднішній день внесено зміни до порядку подання документів на відкриття шенгенської візи. 23 червня 2015 року в Україні та інших країнах Східного партнерства країнами Шенгенської зони запроваджена Візова інформаційна система (ВІС). Це відбулося в контексті всесвітнього процесу запровадження ВІС. Станом на сьогоднішній день до системи ВІС приєднано всі консульства країн- учасниць Шенгенського простору в усьому світі. Найбільш суттєвою зміною для громадян є те, що заявники, вік яких досяг 12 років, повинні з’являтися особисто в посольство (консульство), щоб надати свої біометричні дані (відбитки пальців та цифрову фотографію).
Зважаючи на це, в заявах від батьків щодо відкриття візи дитині, якій виповнилося 12 років, доцільно зазначати також про згоду батьків на отримання біометричних даних дитини. При цьому діти, яким виповнилося 12 років, мають особисто з'явитися до посольства (консульства) або до одного із візових центрів для подачі документів на отримання візи.
Перелік назв країн (коротких та офіційних) міститься в наказі Державної служби статистики України від 30.12.2013 № 426 «Про затвердження класифікації країн світу». Невірно зазначена у заяві назва країни може призвести до труднощів в момент перетинання дитиною кордону України.
Одночасно звертаємо увагу, що в Правилах перетинання державного кордону пункт 6 громадянами України передбачена згода батьків саме «на виїзд за кордон», а не на «поїздки за кордон». Отже, згода надається на визначений період та конкретний виїзд дитини за кордон, а не на неодноразові поїздки одночасно в декілька держав.
Згідно зі статтею 45 Закону України «Про нотаріат», заяви та інші документи підписуються у присутності нотаріуса, який засвідчує справжність підпису на заяві.
За загальним правилом якщо фізична особа (один з батьків, обидва) внаслідок фізичної вади, хвороби або з інших поважних причин не може власноручно підписати заяву чи інший документ, за його дорученням і в його присутності та в присутності нотаріуса або іншої посадової особи, яка вчиняє нотаріальні дії, заяву може підписати інша фізична особа. Про причини, з яких фізична особа (один з батьків, обидва), заінтересована у вчиненні нотаріальної дії, не могла підписати документ, зазначається у посвідчувальному написі.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь