ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як утримати ПДФО з дивідендів засновників СТОВ, чи утримується військовий збір з дивідендів та з оренди земельного паю?

Дата: 27.07.2015 14:20
Кількість переглядів: 346

Стосовно ПДФО з дивідендів

З 01.07.2014 р. Законом України від 27.03.2014 р. № 1166-VII «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» до Податкового кодексу України (далі - ПКУ), внесено зміни щодо оподаткування доходів фізичних осіб у вигляді дивідендів, виграшів, призів, процентів, роялті та інвестиційного прибутку, крім норм щодо оподаткування дивідендів, які набирають чинності з 01 січня 2015 року.

Доходи у вигляді дивідендів оподатковуються відповідно до норм ПКУ.

Згідно п.14.1.49.ПКУ, дивіденди - платіж, що здійснюється юридичною особою - емітентом корпоративних прав чи інвестиційних сертифікатів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Дивіденди, нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав-резидентом, що є юридичною особою та дивіденди з іноземним джерелом нарахування або нараховані нерезидентами, оподатковуються за ставкою 5 %

Дивіденди, нараховані платникові податку за акціями або іншими корпоративними правами, що мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку згідно з пп. 153.3.7 ПКУ, для цілей оподаткування прирівнюються до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням 15 % та 17 % (пп. 170.5.3 170 ПКУ).

Кожен учасник господарського товариства має право, брати участь у розподілі прибутку товариства й одержувати його частку (дивіденди) (ч. 1 ст. 88 Господарського кодексу України та п. «б» ч. 1 ст. 10 Закону про госптовариства). Учасники СТОВ мають право на частку прибутку (дивідендів) пропорційно до частки кожного з них. Згідно з п. 2 ст. 57 ГКУ в установчих документах повинні бути зазначені порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків. Граничний строк виплати дивідендів законодавчо передбачений лише для акціонерних товариств. Щодо решти господарських товариств (наприклад, СТОВ), то вони можуть визначити цей термін у статуті або шляхом прийняття рішення загальними зборами. Рішення про виплату дивідендів приймається засновниками (учасниками) підприємства на зборах та засвідчується протоколом. В такому випадку, коли розмір дивідендів залежить від фінансового результату діяльності і не має фіксованого значення, то оподаткування буде за ставкою 5%.

Набрання чинності 04.08.2014 р. Законом України від 04.07.2014 р. № 1588-II «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» не змінило порядок оподаткування дивідендів, які нараховуються на користь платника податку у вигляді часток (паїв), емітованих юридичною особою - резидентом, за умови, що таке нарахування жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх власників у статутному фонді емітента, та в результаті якого збільшується статутний фонд емітента на сукупну номінальну вартість нарахованих дивідендів. Тобто, такі дивіденди не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (п.164.2.8 ПКУ).

Стосовно продажу майнових паїв , власникам майнових сертифікатів , сплати податку з доходів фізичних осіб.

Відповідно до пп. 165.1.40 п. 165.1 ст. 165 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПК України) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума доходу, отриманого платником податку внаслідок відчуження акцій (інших корпоративних прав), одержаних ним у власність в процесі приватизації в обмін на приватизаційні компенсаційні сертифікати, безпосередньо отримані ним як компенсація суми його внеску до установ Ощадного банку СРСР або до установ державного страхування СРСР, або в обмін на приватизаційні сертифікати, отримані ним відповідно до закону, а також сума доходу, отриманого таким платником податку внаслідок відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних часток (паїв) за нормами безоплатної передачі, визначеними статтею 121 Земельного кодексу України залежно від їх призначення, та майнових паїв, безпосередньо отриманих ним у власність у процесі приватизації.

Отже, умовою не оподаткування доходу, отриманого особою від продажу майнового сертифікату, є отримання майнового паю у власність в процесі приватизації та відчуження сертифікату безпосередньо власником паю.

У випадках відчуження паю не прямим власником, в тому числі при відчуженні спадкоємцем майнового сертифікату – дохід, одержаний від такого продажу, буде оподатковуватись на загальних підставах. Згідно до пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПК України податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПК України. Згідно із пп. 168.1.2 п. 168.1 ст. 168 ПК України податок сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.

Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування податку до бюджету.

Стосовно військового збору

Щодо військового збору, то у відповідності до ст. 163 Податкового Кодексу України з 1 січня 2015 року об’єктом оподаткування військовим збором є всі види доходів, передбачені п. 164.1 ПКУ (фактично всі ті самі доходи, що обкладаються ПДФО).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь