ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Який порядок оподаткування ПДФО доходів членів фермерських господарств, що отримані за рахунок розподілу доходу таких господарств?

Дата: 11.02.2016 09:42
Кількість переглядів: 273

Фото без опису

До складу загального місячного/річного оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема, дохід у вигляді дивідендів (крім дивідендів, визначених у пп. 165.1.18 п. 165.1 ст. 165 Кодексу), порядок оподаткування яких регулюється п. 170.5 ст. 170 Кодексу (пп. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).

Відповідно до пп. 170.5.3 п. 170.5 ст. 170 Кодексу дивіденди, нараховані платнику податку емітентом корпоративних прав - резидентом, що є юридичною особою, оподатковуються за ставкою, визначеною у пункті 167.2 статті 167 цього Кодексу, крім дивідендів на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями або іншими корпоративними правами, які мають статус привілейованих або інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів чи суми, яка є більшою за суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, які згідно із підпунктом 153.3.7 пункту 153.3 статті 153 цього Кодексу прирівнюються з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням.

Таким чином, у разі виплати членам фермерського господарства доходу у вигляді дивідендів залежно від внеску до статутного капіталу, такий дохід оподатковується за 5% ставкою податком на доходи фізичних осіб, визначеною п. 167.2 ст. 167 Кодексу.

Крім того, до загального місячного(річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, у т.ч. від розподілу прибутку, що виплачуються фермерським господарством його членам, крім зазначених у статті 165 цього Кодексу (пп. 164.2.19 п. 164. 2 ст. 164 Кодексу).

Юридична особа незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі), зобов’язана нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV цього Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 18 та розділом IV цього Кодексу.

Таким чином, доходи членів фермерських господарств, одержані від виконання трудової функції у цих господарствах за рахунок розподілу доходу (прибутку) таких господарств, повинні включатися до місячного (річного) оподатковуваного доходу цих платників податку та оподатковуватися з урахуванням пп. 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 за ставкою 15(17)%, визначеною п. 167.1 ст. 167 Кодексу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь