ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Заробітня плата в «конвертах»

Дата: 03.08.2017 12:07
Кількість переглядів: 254

Відповідно до статті 21 КЗпП України працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору. Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець виплачувати працівникові належну заробітну плату.
Виходячи з досвіду минулих років, можна сказати, що багато працівників, які щиро радіють грошам, отриманим за «темними» відомостями, і не замислюються, що чекає на них у майбутньому.
Коли робітник дає згоду на «конверт», то він ризикує залишитися без грошей взагалі. Його може бути звільнено без будь-яких пояснень. Така схема проста і досить розповсюджена, особливо в колі молодих або громадян пенсійного віку. Працівник виконує певний обсяг обов’язків покладених на нього роботодавцем та очікує належної оплати відповідно до виконаної ним роботи, а коли приходить час розрахунку, йому замість обіцяної винагороди просто вказують на двері, а замість нього беруть наступного довірливого кандидата на посаду.
Довести, що відносно цього громадянина був факт шахрайства (без наявності документів) практично неможливо. Тому саме для захисту прав громадян держава вимагає обов'язкового оформлення трудових відносин, чи то велика фірма, чи робота у приватного підприємця.
Оформлення трудових відносин в законодавчо встановленому порядку і офіційне отримання заробітної плати – це державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно, виплачена легальна заробітна плата, не нижче від визначеної законом. Крім того, це одержання пенсії в майбутньому.
Оскільки при виплаті заробітної плати в «конверті» не утримуються внески до фондів соціального страхування, то й робітник абсолютно не застрахований на випадок тимчасової втрати працездатності. Наприклад, якщо він захворіє, то на виплату лікарняних їй не варто розраховувати. Це, по-перше, а, по-друге, при досягненні пенсійного віку у такого громадянина виникають проблеми із нарахуванням пенсії знову ж таки через не отримання відповідних страхових сум, та відсутність трудового стажу.
Крім того, отримуючи заробітну плату «в конверті», працівник просто стає учасником небезпечної гри з Законом, під назвою - «тіньова економіка».
Хотілось би попередити про те, що за порушення вимог законодавства про оплату праці передбачено адміністративну відповідальність, а саме застосування до роботодавця адміністративних та фінансових санкцій у розмірі від 8 500 грн. до 17 000 грн., також у окремих випадках відповідно до статті 172 Кримінального кодексу України навіть кримінальну, а саме - караються штрафом від 2000 тисяч до 3000 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років.
За відповідними консультаціями з даних питань громадяни можуть звертатися до відділу Тульчинське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; 0961756236.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь