ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відділ Тульчинське бюро правової допомоги інформує

Дата: 11.02.2020 15:22
Кількість переглядів: 711

Як отримати земельну ділянку в приватну власність або в користування?

         До відділу Тульчинське бюро правової допомоги досить часто звертаються громадяни району з запитаннями щодо порядку отримання у приватну власність чи користування земельних ділянок.

Земельним кодексом України передбачена можливість передачі земельних ділянок громадянам для безоплатної приватизації та надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування.

         На перший погляд, нічого важкого тут немає. Одержати безоплатно у власність земельну ділянку можна у відповідності до ст. 118 Земельного кодексу України для ведення фермерського господарства, ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва, будівництва індивідуальних гаражів.

Для цього необхідно подати такі документи:

  • клопотання до місцевої ради, в якому зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри;
  • графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки.

         Надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування, тобто в оренду, регламентовано статтею 123 Земельного кодексу України. Потрібно також подати клопотання, в якому зазначаються орієнтовний розмір земельної ділянки та її цільове призначення, та додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки.

Далі для обох випадків алгоритм дій однаковий:

         Відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Земельного кодексу України, розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні. Підставою відмови у наданні такого дозволу може бути лише невідповідність місця розташування об'єкта вимогам законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, генеральних планів населених пунктів та іншої містобудівної документації, схем землеустрою і техніко-економічних обґрунтувань використання та охорони земель адміністративно-територіальних одиниць, проектів землеустрою щодо впорядкування територій населених пунктів, затверджених у встановленому законом порядку.

         У разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган  не надав дозволу на розроблення документації із землеустрою або мотивовану відмову у його наданні, то особа, зацікавлена в одержанні у користування земельної ділянки, у місячний строк з дня закінчення зазначеного строку має право замовити розроблення документації із землеустрою без надання такого дозволу, про що письмово повідомляє відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування. До письмового повідомлення додається договір на виконання робіт із землеустрою.

Тобто, алгоритм дій такий:

  • подається клопотання з необхідними додатками;
  • дається місяць на отримання дозволу;
  • після цього є цілий місяць для того, щоб знайти землевпорядну організацію, заключити з нею договір на виготовлення проекту землеустрою;
  • повідомляється місцева влада про початок роботи над проектом, приклавши до заяви копію договору з землевпорядною організацією;
  • подається готовий проект на затвердження до органу місцевої влади, який повинен був надати дозвіл на розробку проекту.

         Однак, розробка проекту без відповідного дозволу не знімає з органу місцевої влади обов’язку все ж-таки надати цей дозвіл.       

За відповідними консультаціями з питань отримання земельних ділянок громадяни можуть звертатися до відділу Тульчинське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; 0961756236.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь