ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Чи потрапляє Вінниччина у «червону зону» адаптивного карантину?

Дата: 04.03.2021 16:42
Кількість переглядів: 286

Ні. Але на межі. Про це багато говорили сьогодні у Вінниці із міністром охорони здоров’я Максимом Степановим. Кожен рівень епідемілогічної безпеки чітко визначений критеріями.Один з них - завантаженість ліжок, обладнаних киснем. У «червоній зоні» він перевищує 65%. Сьогодні на Вінниччині - 62%. Резерви ще є. Ситуація справді напружена: 827 нових випадки за останню добу.

Міністр на брифінгу запевнив: «Як тільки будуть підстави, то «червоний рівень» на Вінниччині введуть. Ніхто не буде відтягувати».

COVID-19 змінив ставлення до медицини. Без перебільшення.

Ми сьогодні робимо неможливе. Таких масштабів і таких темпів область не знала.

Для лікування пацієнтів з COVID-19 розгорнуто 3170 ліжок у 27 опорних лікарнях.

Протягом тижня додатково розгорнуто 441(!) ліжко.

Заради життя і здоров’я вінничан на Медмістечку у селищі Березина створена обласна інфекційна лікарня - Клінічний центр інфекційних хвороб (на базі СНІД-центру). Так, я був ініціатором.

Восени відкрили там «ковідне» відділення на 90 ліжок.

А сьогодні з міністром оглянули ще одне - теж на 90 ліжок. Усі – 180 ліжок - із підведеним киснем.

Під час відвідання лабораторії, яка оснащена апаратом ПЛР, а також здійснює ІФА-дослідження, Максим Степанов зауважив, що рік тому потужності українських лабораторних центрів ледь сягали 200 тестувань на добу. Існувала тільки одна автоматична станція виділення РНК зі зразків для аналізів. Нині ж потужності зросли до 80 тис. тестувань на добу.

За останні сім днів в області здійснили понад 16 тис. ПЛР-тестувань та 6,7 тис. досліджень швидкими тестами на антиген. Низка закладів області отримала сучасні комп’ютерні томографи, які нещодавно вже ввели в експлуатацію або ж введуть найближчими днями.

«Це і є реальна реформа. Бо що таке новий томограф? Це значить, що велика кількість людей, які потребують такої діагностичної процедури, її отримає. Ми закупили 161 комп’ютерний томограф для медичних закладів усієї країни. Для порівняння нагадаю, що на 1 січня минулого року вся країна мала тільки 305 апаратів КТ – і державних, і комунальних, і приватних», – сказав Максим Степанов.

Очільник МОЗ також поспілкувався з медичним персоналом – лікарями, медсестрами, санітарками, які лікують хворих на COVID-19.

Номер телефону однієї вінницької медсестри міністр записав у свій. Максим Степанов аргументував жінці важливість вакцинації. Вона одна із тих медиків, які вагається зробити щеплення. Чи погодиться після сьогоднішньої розмови із Максимом Степановим? Він сказав, що сам їй завтра зателефонує, запитає.

“Якщо ви подивитеся, два останні місяці почалась якась вакханалія. Відчуття таке, що з'явилися “колаборанти ковіду“, готові робити все, аби тільки зірвати цю вакцинацію, щоб якомога менший відсоток людей вакцинувався”, - каже міністр.

Забагато фейкової інформації навколо індійської вакцини.

Вчора Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс запевнила, що вакцини Covishield і Oxford-AstraZeneca є ідентичними, а відрізняються назвами тільки через розташування виробників.

Про це вона написала у Twitter.

"Вакцини: фактчек. Вакцина від COVID-19 Covishield і Oxford-AstraZeneca AZD1222 є ідентичними. Covishield – це ліцензійна назва AZD1222, виробленої в Індії. Припущення, що вакцини AZ/Covishield, що використовуються в Україні, відрізняються за формулою, є категорично неправильним".

І саме про цю вакцину говорив міністр із медиками Вінницької клінічної лікарні № 1, яка зараз перекваліфікована для надання допомоги хворим на COVID-19.

15 березня 2020 року тут з’явився перший пацієнт із коронавірусною хворобою. Наразі в інфекційному відділенні – 57 хворих.

Лікарі підтримали заклик очільника МОЗ до масової вакцинації як одного з головних етапів у подоланні пандемії. Багато хто із них уже перехворів, а тому не поспішають робити щеплення, аби віддати дозу тим, хто більше потребує захисту.

Проте, часто позицію медиків інтерпретують зовсім інакше. Мовляв, вони відмовляються від щеплень.

Завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені Пирогова Лариса Мороз нещодавно перехворіла на COVID-19 і має високий титр антитіл. Саме з цієї причини вона поки що не вакцинується. І наголошує: у жодному разі не виступає проти вакцинації та не сумнівається в якості вакцини.

«Я всіх закликаю до вакцинації, щоб запобігти хворобі. І наголошую на тому, що до черги вакцинації повинні записуватися не тільки люди із супутніми захворюваннями чи у віці, а й молодь. Бо наші молоді люди активні, вони мають широке коло спілкування, часто можуть заражатися самі й заражати своїх батьків, родичів похилого віку», – зазначила Лариса Мороз.

Медики також кажуть: готові після вакцинації здавати аналізи на антитіла, щоб довести – вакцина діє.

Для ефективної протидії поширенню COVID-19 необхідно, аби кількість вакцинованих українців становила щонайменше 60%.

Нам треба бути більш свідомими до питань свого захисту від COVID-19.

І не треба вірити фейкам.

Усі ті вакцини, які зареєстровані в Україні, – безпечні й ефективні. Їхню безпечність перевіряють на першій та другій стадіях клінічних досліджень, а вже на третій – визначають ефективність. Вакцина Oxford/AstraZeneca (CoviShield), яку отримала Україна, рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я, її вже застосовують у Канаді, Великобританії та інших провідних країнах світу.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь