ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

І знов про виплату пенсії

Дата: 12.03.2015 09:52
Кількість переглядів: 298

Фото без опису

Останнім часом до управління Пенсійного фонду України у Тульчинському районі почастішали звернення громадян які прийняли рішення змінити спосіб отримання своєї пенсії, надавши перевагу послугам "УКРПОШТИ”, відповідно відмовившись отримувати пенсію через установи банків. Звичайно Ст.. 47 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що пенсіонери самі можуть обирати спосіб отримання своєї пенсії подавши особисто відповідну заяву до місцевого управління Пенсійного фонду. Але зробивши такий крок не всі пенсіонери усвідомлюють його наслідки. Зокрема: можлива зміна дати отримання пенсії, залежність від листоноші, оскільки ніколи не знаєш напевне коли його чекати, та інше. Тому хочеться нагадати нашим шановним пенсіонерам деякі нормативно-правові аспекти власне способів отримання пенсії, об’єктивно та неупереджено оцінивши всі переваги та недоліки одного над іншим.
Передбачено що виплата пенсій може здійснюватись двома способами, а саме об’єктами поштового зв’язку або через установи уповноважених банків.
Виплата пенсій підприємствами поштового зв’язку здійснюється двома виплатними періодами з 4 по 12 та з 13 по 25 число кожного місяця з доставкою пенсії додому. Дати виплати пенсії кожному пенсіонеру встановлюються згідно з графіками які складаються підприємствами поштового зв’язку незалежно від статусу пенсіонера (інвалід, сирота, чи учасник бойових дій). Виплата пенсій проводиться на підставі виплатних відомостей особисто пенсіонерові при пред’явлені паспорта. В такий спосіб отримувати пенсію зручно людям з обмеженими можливостями Однак, будемо відверті, що для більшості пенсіонерів, а особливо тих які після виходу на заслужений відпочинок продовжують працювати, цей спосіб не зовсім зручний оскільки людина стає заручником дати отримання своєї пенсії, бо змушена в цей день чекати листоношу вдома. А враховуючи той факт, що більшість відділень зв’язку доставку пенсії проводять лише тричі на тиждень, то нажаль можливість отримання пенсії у встановлену Вам дату виплати зменшується в рази. І в решті якщо листоноша вас двічі не застав у дома, Ви на жаль можете залишитись взагалі без пенсії в цьому місяці.
Виплата пенсій через установи уповноважених банків здійснюється на протязі виплатного періоду з 4 по 25 число кожного місяця, шляхом зарахування пенсійних коштів на поточні рахунки пенсіонерів відкриті в установах банків. Дати виплати пенсії встановлюються спеціалістами Пенсійного фонду з 4 по 25 число в залежності від статусу пенсіонера (інвалід, сирота, учасник бойових дій, працюючий). Отримання коштів пенсіонерами може проводитись як в самих установах банків так і через мережу банкоматів по всій території України і навіть за її межами. Переваги такого способу отримання коштів очевидні. Своєчасне отримання коштів, після встановленої дати виплати пенсії, в зручний для пенсіонера час, а в мережі банкоматів – цілодобово; гарантована конфіденційність стосовно розмірів пенсій; збереження коштів на рахунку з підвищеними відсотками на залишок; можливість розрахунку платіжними картками в мережах магазинів, та автозаправок без готівки; можливість безкоштовного миттєвого переказу коштів з картки на картку як в межах одного банку, так і за певну плату в системи інших банків в межах України.
Але будьмо об’єктивними, оскільки цей спосіб виплати пенсії нажаль також має свої недоліки. Банківські установи зосереджені переважно у місті, а у віддалених населених пунктах нашого району відсутні пункти обслуговування платіжних карток або банкоматів, необізнаність населення з можливостями банківських послуг. Але найбільшим негативом є той факт, що установи банків не попереджають своїх вкладників зокрема з числа пенсіонерів про свою фінансову нестабільність, що як наслідок негативно впливає на рівень довіри людей до банківських установ і що найгірше, нажаль призводить до фінансових втрат пенсіонерів. Оскільки кошти зараховані на рахунок пенсіонера є його особистою власністю і Пенсійний фонд немає права здійснювати контроль за їх рухом по рахунку, бо це є комерційною таємницею, то і питання повернення коштів з установ збанкрутілих банків лежить виключно у площині між пенсіонером і банком.
Тож шановні пенсіонери будьте пильними в питанні вибору способу отримання своєї пенсії.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь