ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Кроки ПФУ в Тульчинському районі у напрямку легалізації зарплати

Дата: 15.08.2016 14:51
Кількість переглядів: 266

Фото без опису

В нашій державі, зокрема й у Тульчинському районі гостро стоїть питання щодо виведення заробітної плати найманих працівників з «тіні» і виплата не менше мінімальної.
Адже мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником роботу. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, яка обов’язкова на всій території України для виплати підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності і фізичними особами – підприємцями найманим працівникам. Тому суб’єкти господарської діяльності повинні забезпечити своїм працівникам мінімальний розмір заробітної плати, розмір якої з 1 січня 2016 року становив 1378 грн. на місяць, з 1 травня становить – 1450 грн. на місяць а з 1 грудня – 1600 грн.,.
«Тіньова», або «сіра», заробітна плата, яка криється за офіційними трудовими відносинами і виплачується на рівні або нижче мінімальної, приховує в собі великі фінансові резерви для надходжень до бюджету Пенсійного фонду України, а також до бюджетів всіх рівнів.
Внески з мінімальної зарплати сьогодні не можуть забезпечити великих за розміром пенсій або інших страхових виплат, навіть якщо вони сплачувалися упродовж всієї трудової діяльності десятки років. Тому легалізація зарплати і відповідальність страхувальника за своїх найманих працівників, а водночас і нетерпимість до нелегальної зарплати і зайнятості з боку громадян, які наймаються на роботу, збільшення чисельності тих, хто працює, і ФОП - усе це є запорукою достойних пенсій і соціального спокою, розв'язання питань зменшення навантаження на роботодавця, адже з початку року на законодавчому рівні знижено навантаження на заробітну плату (зменшення ставки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до 22 відс.), відповідно, очікувалось підвищення роботодавцями заробітної плати найманим працівникам, але на жаль цього не сталось.
Пенсійний фонд нині вдосконалює взаємодію з органами Державної фіскальної служби України, спрямовану на детінізацію заробітної плати і трудових відносин.
Аби підвищити ефективність роботи органів Пенсійного фонду України з ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню, для реалізації функцій, повноважень та завдань, покладених на Фонд та його територіальні органи, виявлення фактів, що негативно впливають на гарантії пенсійного та соціального забезпечення застрахованих осіб, Пенсійним фондом України запроваджено здійснення моніторингу та аналізу відомостей Реєстру застрахованих осіб на регіональному рівні, а саме:
• щодо чисельності штатних працівників та фонду оплати праці в розрізі юридичних та фізичних осіб-підприємців;
• переліку застрахованих осіб, які мають одне місце роботи і заробітна плата яких на рівні або менше мінімальної;
• переліку застрахованих осіб, які за основним місцем роботи отримують заробітну плату менше мінімальної та за яких не сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі не менше мінімального;
• щодо страхувальників, які нараховують заробітну найманим працівникам на рівні або менше мінімальної заробітної плати за звітний місяць.
За результатами аналітично-моніторингових досліджень Пенсійний фонд інформує:
• контролюючі органи, у разі встановлення обставин, що підлягають перевірці (мають ризики щодо несплати податків, зборів, обов'язкових платежів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи;
• органи державної виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, контролюючі органи, сторони соціального діалогу з питань, пов'язаних з веденням реєстру застрахованих осіб.
Питання легалізації заробітної плати нині дуже актуальне, тому лише завдяки спільні роботі всіх державних структур у цьому напрямі, обміну інформацією і застосуванню інформаційних технологій для проведення аналізу щодо виявлення осіб, яких треба перевіряти за допомогою контролюючих органів, можна досягнути позитивного результату.
В свою чергу управлінням ПФУ проводиться велика інформаційно-роз’яснювальна робота щодо виплати заробітної плати на рівні та менше мінімальної.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь