ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Не знаючи броду – не лізь в воду!

Дата: 19.07.2016 10:28
Кількість переглядів: 347

Фото без опису

Настало довгоочікуване літо. Аби легше перенести пекельну спеку, всі тягнуться до води, забуваючи про власну безпеку. Багато нещасних випадків на воді трапляються з дітьми. Батьки через свою необережність та неуважність втрачають пильність. Здається, що діт­лахи постійно знаходяться в полі зору дорослих, тихенько собі граються в піску біля рідних, а за мить ця малеча вже плещеться у воді... Схаменувшись, що дитини немає поруч, батьки в паніці кидаються на пошуки та в деяких ви­падках вже буває запізно. Іноді батьки дозволяють своїм дітям без нагляду дорослих йти до річок, озер, ставків, думаючи, що нічого з ними не трапиться, але не завжди така прогулянка закінчується добре. Про це свідчить і сумна статистика – з початку року в нашому районі на водних об’єктах вже загинуло 5людей. Випадки різні, але наслідки жахливі – гинуть люди.
Тож, щоб не трапилось біди, навіть той, хто вміє добре плавати, повинен постійно бути обережним, уважним, дисциплінованим, і суворо дотримуватись правил поведінки на воді.
Необхідно звернути особливу увагу на роз’яснювальну роботу з дітьми в літніх таборах відпочинку, вдома, у дитячих садочках. Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є:
  • правильний вибір та обладнання місць для купання;
  • навчання плаванню дорослих і людей;
  • суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах;
  • постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.
Купатися треба у визначених для цього місцях, на обладнаних пляжах. Інакше можна отримати травми ніг, які пов’язані із засміченням дна водойми скляними і металевими предметами. Тим більше не можна пірнати в незнайомих місцях. Діти до 12 років допускаються у воду тільки у супроводі дорослих. На рівнинних річках є багато ям і вирів. Вони підступно зустрічають нас біля піщаних кіс, попід берегом, де особливо полюбляють купатися діти. Великою бідою може обернутися пірнання на мілководді або в незнайомих місцях. У таких випадках можливі травми шийного відділу хребта з пошкодженням спинного мозку.
Існують правила безпечної поведінки на воді. До них належать:
  • заборона запливати за буйки;
  • не пірнати у незнайомих місцях;
  • не випливати на судновий хід і не наближатися до суден;
  • не гратися у воді (тягнути когось за ноги під воду, робити захвати шиї, тощо);
  • не плавати на надувних матрацах далеко від берега;
  • не заходити у воду у нетверезому стані.
Човни, катери та інші плавзасоби, що належать санаторіям, дитячим таборам і базам відпочинку, повинні реєструватися встановленим порядком. Щорічно перед початком сезону вони проходять технічний огляд. Малі судна повинні знаходитися під охороною або під замком. Перед відплиттям їх потрібно перевірити на справність і оснастити рятувальними засобами. Наказом по установі призначаються особи, відповідальні за збереження, технічний стан і експлуатацію малих суден.
Якщо човен перекинувся – головне не розгубитися. Човен, що перекинувся, добре тримається на воді, отже , треба зберігати спокій і до прибуття рятувальників триматися за човен, штовхаючи його до берега.
Потрапивши під пліт, або вітрило човна, що перекинулися, ні в якому разі не можна заплющувати очі. Варто плисти в тому напрямку, відкіля надходить світло. Той, хто добре вміє плавати, у першу чергу повинен допомогти потерпілому, що не вміє плавати, підтримувати його на плаву. Рятувати треба спочатку одного потопаючого, а потім іншого. Спасти вплав одночасно кількох людей не можливо.
Під час катання дітей необхідна присутність дорослого в кожному човні. Він повинен вміти управляти судном, добре плавати, знати прийоми надання домедичної допомоги постраждалим на воді.
Причиною загибелі людей на воді можуть бути вири, що затягують навіть досвідчених плавців, підводні плини, які паралізують волю людини, що пливе; водорості , що сковують рухи плавця. У швидкій річці можна потрапити у сильну течію. Вона підхоплює плавця і починає безладно нести. Непосильна боротьба з течією може вкінець виснажити сили плавця. Ось чому розсудливіше плисти за течією, періодично відпочиваючи на спині, повільно наближатись до берега.
Шановні Тульчинці та гості нашого району, звертаємось до вас з турботою і проханням: відпочиваючи, дотримуйтесь заходів безпеки. Цінуйте власне життя, бережіть життя своїх дітей. Від зневажливого ставлення до правил безпеки на воді може статися непоправне лихо.
Нехай ваш відпочинок буде радісним, корисним, а головне – безпечним !

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь