ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як самостійно ліквідувати ФОП?

Дата: 01.02.2018 09:27
Кількість переглядів: 441

Фото без опису

Що потрібно зробити, щоб припинити підприємницьку діяльність фізичної особи-підприємця та зняти з обліку в органах державної реєстраційної служби, фіскальної служби та пенсійного фонду України - відповідає головний податковий інспектор Тульчинського відділення Немирівської ОДПІ Аліна Чорноморець.
I етапПодача заяви державному реєстратору
Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань містить актуальні відомості про фізичну особу-підприємця.
Для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОП, підприємець подає державному реєстратору заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за формою12 (Затверджено Наказом Мін'юст України від 18.11.2016 № 3268/5) та пред’являє документ, який посвідчує особу.
За результатом наданих документів, державний реєстратор протягом 24 годин після надходження документів, поданих для реєстрації припинення юридичної особи зобов’язаний внести відомості в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та надсилає цю інформацію до податкової, органів статистики, Пенсійного фонду.
II етап - Зняття з обліку в державній фіскальній службі України (ДФС)
1. Подання заяви про зняття обліку
  • повинен подати заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування згідно порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (Наказ Мінфін України від 20.12.2011 № 1675).
У заяві про припинення підприємницької діяльності Заявник зазначає відомості про дату (період) припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності (п.7 пп. 298.3.1 ПКУ).
Останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з припиненням провадження господарської діяльності.
Платникам 1-ї та 2-ї груп єдиний податок треба буде сплатити за весь календарний місяць, навіть якщо реєстрацію єдинника анульовано на початку або в середині місяця.
Підприємця не знімуть з обліку якщо є заборгованість зі сплати єдиного податку.
2. Подача звітності
Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа - платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.
Фізична особа-підприємець має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу річну податкову декларацію за звітний рік у передбачені строки:
підприємцями 1–2-ї груп — протягом 60 кал. днів після завершення звітного періоду;
платниками 3-ї групи — протягом 40 кал. днів після закінчення звітного періоду.
Декларація надається з обов»язковим вказанням дати припинення діяльності у розділі «Категорія платника».
3. Проведення перевірки
Державна фіскальна служба на підставі поданої заяви призначає документальну перевірку такої фізичної особи - платника податків : своєчасність декларування доходів і сплати податків; подання звітності та сплату ЄСВ.
IV – Закриття рахунків в банках: Фізична особа-підприємець повинна закрити наявні банківські рахунки шляхом подачі відповідної заяви до відділення банку.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь