ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Розпорядження №226 «Про створення комісії для визначення  та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам»

Кількість переглядів: 1587
Рік: 2021 рік
Місяць: Листопад
Тип документу: Розпорядження
Дата: 02.11.2020
Номер документу: 226
Назва документу: Про створення комісії для визначення  та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам
Прикріплені файли:

Розпорядження

від 02 листопада 2020 р № 226

Про створення комісії для визначення  та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам

Відповідно до статей 13, 16, 21, пункту 9 статті 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статей 156, 157 Земельного Кодексу України, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. № 284 «Про порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам» та з метою ефективного використання землі суб’єктами земельних відносин:

  1. Утворити комісію для визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам (далі - Комісія) у складі, згідно з додатком.
  2. Затвердити Положення про комісію для визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, що додається.
  3. Комісії проводити розрахунок та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам згідно з Порядком визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. №284.
  4.  Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

Голова районної державної адміністрації        Олег Боровський

Додаток   
до розпорядження голови
районної державної адміністрації
від 02.11.2020 р. № 226

СКЛАД
комісії для визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам

 

Боровський Олег Володимирович

- голова районної державної адміністрації, голова комісії

Деркач Юрій Григорович 

- заступник голови районної державної адміністрації, заступник голови комісії

Гасяк Лариса Миколаївна

- головний спеціаліст відділу ЖКГ, містобудування, архітектури, енергетики та захисту довкілля райдержадміністрації, секретар комісії

Члени комісії:

Михалко Олена Дмитрівна

- в.о. начальника відділу у Тульчинському районі головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області  (за згодою)

Ніколаєнко Євгенія Ігорівна

- начальник фінансового управління райдержадміністрації

Шевчук Микола Олексійович

- начальник відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, енергетики та захисту довкілля райдержадміністрації

Власники землі або землекористувачі (орендарі), яким заподіяні збитки         (за згодою)

Представники підприємств, установ, організацій та громадяни, які будуть відшкодовувати заподіяні збитки (за згодою)

Представники виконавчих комітетів сільських, селищної, міської рад, на території яких знаходяться земельні ділянки (за згодою)

Керівник апарату районної  державної адміністрації      Тетяна Найда

  

Затверджено
Розпорядження голови
     районної державної адміністрації
від 02.11.2020 р. № 226

ПОЛОЖЕННЯ
про комісію для визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам

 

1. Комісія з визначення та відшкодування збитків власникам землі (далі – Комісія) є консультативно-дорадчим органом при Тульчинській райдержадміністрації та створена з метою визначення розміру збитків, заподіяних власникам землі з метою їх подальшого відшкодування.

Метою діяльності комісії є визначення розміру та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, заподіяних вилученням (викупом) та тимчасовим зайняттям земельних ділянок, встановленням обмежень щодо їх використання, погіршенням якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей земельних ділянок або приведенням їх у непридатний для використання стан та неодержанням доходів у зв’язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок та надання відповідних рекомендацій голові райдержадміністрації.

2. Комісія у своїй діяльності керується чинним законодавством України, постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 року № 284 «Про Порядок визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам» та цим Положенням.

3. Основним завданням Комісії є визначення розміру збитків власникам землі, заподіяних внаслідок:

1) вилучення (викупу) або тимчасового зайняття земельних ділянок;

2) обмеження прав власників землі та землекористувачів щодо використання земельних ділянок;

3) погіршення якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей земельних ділянок або приведенням їх у непридатний для використання стан;

4) неодержання доходів у зв’язку з тимчасовим невикористанням земельних ділянок.

Неодержаний дохід – це дохід, який міг би одержати власник землі, землекористувач, у тому числі орендар, із земельної ділянки, і який він не одержав внаслідок її вилучення (викупу) або тимчасового зайняття, обмеження прав, погіршення якості землі або приведення її у непридатність для використання за цільовим призначенням у результаті негативного впливу, спричиненого діяльністю підприємств, установ, організацій та громадян.

4. Формою роботи Комісії є засідання. Комісія проводить засідання у разі потреби (подачі заяви власником земельної ділянки або орендарем).

5. Заява та додані до неї документи розглядаються Комісією у місячний термін.

6. Комісія має право:

1) одержувати в установленому порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності відповідну інформацію, довідкові та інші матеріали у межах своєї компетенції та згідно з чинним законодавством України;

2) звертатися із запитами, залучати до роботи та запрошувати на свої засідання працівників органів виконавчої влади, управлінь, об’єднань, підприємств, організації та установ незалежно від форми власності, відповідно до чинного законодавства України.

7. На засідання Комісії подаються наступні матеріали:

1) акт обстеження та визначення меж земельної ділянки або інша інформація про площу земельної ділянки, що використовується;

2) документ, що підтверджує право власності на нерухоме майно або інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо об’єкта нерухомого майна;

3) витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельних ділянок;

4) матеріали притягнення до адміністративної відповідальності порушників земельного законодавства (в разі наявності);

5) попередній розрахунок суми збитків, що погоджується фінансовим управлінням райдержадміністрації (за згодою), інші документи, у разі потреби.

8. Роботу Комісії організує та направляє голова Комісії, який:

- забезпечує, в разі надходження заяв, скликання та веде засідання Комісії;

- визначає коло питань, що вирішуються на черговому засіданні;

- дає доручення членам Комісії та перевіряє їх виконання;

- керує діяльністю Комісії;

- підписує документи Комісії від її імені.

9. За відсутності голови Комісії, його функції здійснює заступник голови Комісії.

10. Під час засідань Комісії ведеться протокол. Протоколи Комісії зберігаються протягом трьох років з дати їх підписання.

11. Організаційне та документальне забезпечення роботи Комісії виконує секретар комісії, який погоджує з головою Комісії дату проведення засідання і за два дні до засідання Комісії сповіщає про це членів Комісії, заявників. А при повторному засіданні під час розгляду заяв члени Комісії та заявник повідомляються за один день. Протокол засідання Комісії веде секретар.

Засідання Комісії вважається правомірним, якщо у ньому беруть участь не менше половини її членів. При відсутності окремих членів Комісії з повноважних причин (відпустка, відрядження, хвороба тощо) беруть участь у роботі комісії інші уповноважені представники відповідних установ та організацій, про повноваження яких зазначається у протоколі засідання Комісії.

До складу комісії також включаються голови місцевих рад, на території яких знаходяться земельні ділянки землекористувачів, яким заподіяні збитки, власники землі або землекористувачі (орендарі), яким заподіяні збитки, представники підприємств, установ, організацій та громадяни, які будуть їх відшкодовувати.

Збитки відшкодовуються власникам землі підприємствами, установами, організаціями та громадянами, що їх заподіяли, за рахунок власних коштів не пізніше одного місяця після затвердження актів комісії, а при вилученні (викупі) земельних ділянок – після прийняття відповідним органом виконавчої влади або органом  місцевого  самоврядування  рішення  про вилучення (викуп) земельних  ділянок  в  межах  їх повноважень у період до державної реєстрації підприємством, установою, організацією або громадянином речового  права  на  земельну  ділянку  у  порядку,  встановленому Законом  України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

За рішенням Комісії вказаний строк може бути збільшено, але не більше ніж 6 місяців, після затвердження актів комісії, про що зазначається в акті щодо визначення розміру збитків власникам землі та землекористувачам.

У разі вилучення (викупу) земельних ділянок, які перебувають у  власності фізичних або юридичних осіб, для суспільних потреб чи з  мотивів  суспільної необхідності збитки відшкодовують власникам землі і  землекористувачам,  у  тому  числі орендарям, відповідні органи  виконавчої  влади або органи місцевого самоврядування, які прийняли рішення про вилучення (викуп) земельних ділянок.

12. Відшкодування збитків проводиться за період використання землі з порушенням земельного законодавства.

13. Відшкодування збитків проводиться за період використання землі з порушенням земельного законодавства у розмірі орендної плати за землю, яку власник землі міг би отримати при належному оформлені правовстановлюючих документів на земельну ділянку.

14. Збитки визначаються за ставками орендної плати, які були затверджені відповідним рішенням органу місцевого самоврядування, та які діяли в продовж періоду використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів на землю за фактичним цільовим використанням земельної ділянки.

15. У разі набуття права власності на жилий будинок, будівлю або споруду, що перебувають у власності, користуванні іншої особи, припиняється право власності, право користування земельною ділянкою, на якій розташовані ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення.

16. Якщо жилий будинок, будівля або споруда розміщені на земельній ділянці, що перебуває у користуванні, то в разі набуття права власності на ці об'єкти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, будівлю або споруду, розміщені на земельній ділянці, що перебуває у власності іншої особи, переходить право власності на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміщені, без змін її цільового призначення.

Розрахунок збитків погоджується фінансовим управлінням райдерж-адміністрації:

- даних про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки;

- інформації про площу земельної ділянки;

- акту дотримання вимог земельного законодавства (встановлення факту використання земельної ділянки).

17. У разі необхідності Комісія має право запропонувати надати інші документи.

18. Розрахунки збитків розглядаються Комісією разом з іншими наданими документами.

19. Рішення Комісії приймаються простою більшістю голосів від загального складу Комісії та оформлюються актом (додаток 3) в двох примірниках, що підписуються головою або його заступником - головуючим на засіданні, секретарем та членами Комісії. В разі незгоди члена Комісії зі змістом акту, він підписує акт з зауваженнями, що долучаються до нього. У разі рівного розподілу голосів голос голови Комісії вважається вирішальним.

20. Один примірник акту залишається в матеріалах справи Комісії, другий вручається або надсилається рекомендованим листом землекористувачу протягом 30 робочих днів від дати затвердження.

21. Акт Комісії щодо визначення розміру збитків власникам землі підлягає затвердженню розпорядженням голови райдержадміністрації.

22. У разі невідшкодування збитків у встановлений пунктом 13 Положення термін, питання щодо відшкодування збитків вирішується в судовому порядку відповідно до діючого законодавства України.

23. Питання, що неврегульовані цим Положенням, вирішуються згідно з чинним законодавством України.

______________________________________________________________


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь