ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Збереження та розселення мурашників – ефективний метод боротьби зі шкідниками лісу

Дата: 07.06.2020 09:59
Кількість переглядів: 232

З настанням тепла пробуджується усе живе, в тому числі і шкідники лісу, які своєю згубною діяльністю сприяють масовому всиханню лісів. Використання природних ворогів у лісових угіддях Вінниччини є біологічними зaходами боротьби із шкідливими комaхaми тa хворобaми лісу.

Одним із пріоритетних нaпрямків діяльності лісозaхисної служби є розвішування шпаківень та охорона мурашників. Ці зaсоби не шкодять довкіллю та зaстосовуються в лісaх, де використання хімічних методів боротьби зaборонено.

Державна лісова охорона ДП «Тульчинське ЛМГ» дуже відповідально ставиться до проблем збереження та захисту місць оселення мурах. Тульчинські лісівники докладають чимало зусиль, щоб зберегти мурашники від руйнування. Адже так званий біологічний метод боротьби – найефективніший і найдешевший спосіб  у справі  захисту  лісу. Наразі працівники лісового господарства огороджують їх жердинами, при цьому стовпчики для огорожі забивають на відстані не ближче 0,5 м від краю мурашника. Згідно плану на 2020 р. підприємством уже було огороджено  60 мурашників у різних частинах лісу.

Також проводиться розселення  мурашників у лісах Тульчинського ЛМГ.

«Щороку  по  лісництвах  підприємства  розселяють 60  мурашників на площі 120 га. Лише на перший погляд може видатись, що це проста справа. Це надзвичайно клопітка праця, адже існує безліч дрібниць, яких необхідно дотримуватись під час розселення, - розповідає інженер з охорони та захисту лісу підприємства  Володимир Стасенко - Родину комах переселяють у місця масового скупчення шкідника у період з травня по червень. Також для розселення мурашників потрібно знати певні умови, від дотримання яких при розселенні мурах залежить успіх справи. Цей процес  можна проводити винятково вранці. Денна температура повітря не повинна бути нижчою за 20 градусів. Для комфортного самопочуття на новому місці мурашкам пропонують трухлявий пеньок, який «кишить» личинками, таким чином комашкам не доводиться довго шукати їжу». Лісівники Вінниччини закликають населення берегти живу природу, дотримуватись правил перебування у лісі, не забувати про мурашники, берегти їх та не розгортати. Пам’ятайте, що лісові мурахи – запорука здорового лісу!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь