ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

«До розвитку масового спорту важливо долучати усіх мешканців вінницьких ОТГ»

Дата: 17.06.2020 14:45
Кількість переглядів: 242

Представники фізкультурно-спортивного товариства «Колос», влади та представники об’єднаних територіальних громад взяли участь в онлайн конференції.

Оздоровити населення, надати вільний доступ до всіх спортивних об’єктів у громадах, обмінятись досвідом розвитку масового спорту в громадах.  Цим темам було присвячена онлайн конференція, на якій обговорили хід реалізації проєктів «Програма фізичного оздоровлення населення в громадах: досвід країн Вишеградської четвірки для України» та «Вінниччина – територія здоров’я!». В обговоренні взяло участь 55 осіб.

Про це повідомляє «Інформаційна Вінниччина».

Голова Вінницької територіальної організації ВФСТ  «Колос» Сергій Татусяк розповів про особливості оздоровлення населення та фізкультурно-спортивної роботи в  громадах Вінниччини.

«Реалізація цих проєктів – новий формат нашої діяльності. Залучаючи європейський досвід, ми матимемо позитивну динаміку розвитку адміністративно-територіальних одиниць у галузі спорту і оздоровлення населення», – зауважив він.

Фізкультурно-спортивному товариству «Колос», за словами Сергія Пилиповича, цьогоріч виповнюється 70 років. «Колос» проводив змагання серед територіальних громад у дев’яти видах спорту. В них взяли участь більше 500 учасників і понад 100 сільських та селищних рад. Перші спротивні заходи для міських ОТГ також були проведені на базі товариства.

«Протягом останніх років ми встигли створити аматорську футбольну лігу, волейбольну лігу серед міських територіальних громад тощо, – зазначив Сергій Татусяк. – Маємо хороші результати. Ми намагаємось також зробити все можливе, щоб ОТГ проводили власні заходи».

Пан Татусяк вважає дуже важливим той факт, що реалізація проєктів знайшла своє місце в державній і обласній програмах. На його думку, досвід, напрацьований на рівні обласного центру, має бути впроваджений у кожній громаді та в комунікації з областю. Крім того, між самими об’єднаними громадами укладаються меморандуми щодо розвитку спорту – вже більше 10 громад їх підписали.

«Ми тільки на старті, але вже багато чого зроблено в цьому напрямку. Для нас важливо, щоб до цієї роботи долучились усі жителі об’єднаних громад», – підсумував він.

Заступниця голови Вінницької ОДА Наталя Заболотна розповіла про принципи спортивно-масової роботи у закордонних країнах, які їй довелось відвідати:

«За їхніми соціальними поривами стоїть чіткий економічний прагматизм. Фізичне здоров’я населення – це найбільш економічний шлях профілактики і забезпечення довголіття людей».

Наталя Михайлівна вважає, що в нашій державі склалася помилкова позиція, за якої в спортивній роботі звертають пріоритетну увагу на оздоровлення дітей та молоді, забуваючи про населення більш старшого і похилого віку.

«Україна – це держава, де населення старіє. Забезпечення фізичної активності людей зрілого і похилого віку дозволить нам мати потужний трудовий кадровий ресурс активних громадян, які беруть активну участь у політиці та розвитку держави, а також зекономити значні кошти у сферах охорони здоров’я та соціального захисту. Це вигідно для територіальних громад», - вважає вона.

Заступниця голови ОДА наголошує, що усі рішення, пов’язані з розвитком спорту у громадах, мають прийматися не тільки на державному рівні, а й за активної участі ОТГ, спортивних товариств та федерацій – без цього не вдасться досягнути позитивного ефекту.

«За підсумками програми, яка реалізовується, планується розробити методичні рекомендації і конкретні практичні вказівки, а це є дійсно вкрай важливим фактором. Будь-який досвід не напрацьовується за один день. А ми маємо можливість перейняти його від країн Вишеградської четвірки, де спорт розвивається дуже добре», – зазначила пані Наталя.

Олександр Мендусь, голова ГО «Всеукраїнське фізкультурно-спортивне товариство «Колос», розповів про форми і методи організації фізичного оздоровлення населення в громадах:

«Спортивна галузь під час реалізації реформи адміністративно-територіального устрою найбільш вразлива. Ви знаєте, в нашій державі часто бувало таке, що все трималось на ентузіастах: багато хто з нас є вихованцями таких тренерів, які за рахунок своєї належності до якогось виду спорту його розвивали».

Пан Мендусь вважає, що ситуація з пандемією коронавірусу допомогла нам переосмислити важливі речі і зрозуміти, що здорові люди – головний резерв країни. Тому потрібно робити максимум для того, щоб допомогти населенню реалізувати своє право на оздоровлення засобами фізичної культури та спорту.

«Щороку випускається близько 15 тисяч випускників спортивної галузі, але далеко не всі вони йдуть працювати за спеціальністю, тому що держава, на жаль, не завжди приділяє достатньо уваги розвитку і фінансовому забезпеченню нашої сфери діяльності. Зараз кадрові питання важливіші за будь-що, навіть інфраструктуру», – каже він.

На думку Олександра Мендуся, реалізація цих проєктів дозволить, за участі вчених відповідної галузі, узагальнити європейський та вітчизняний досвід і напрацювати власну ефективну модель роботи.

«Реалізація цієї програми дозволить нам  співпрацювати з органами державної влади та місцевого самоврядування з метою укріплення здоров’я нації та пошуку методів ефективної роботи у сфері спортивної галузі», – вважає він.

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь