ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Виїзний прийом Сергія Борзова у Тульчинському районі: конфлікт довкола ТОВ «Кирнасівський цукровий завод», несплата ПДФО до місцевого бюджету та розвиток малого і середнього фермерства – питання, що хвилюють громаду

Дата: 12.08.2020 10:04
Кількість переглядів: 332

Голова ОДА Сергій Борзов провів виїзний прийом в Тульчинському районі, 11.08.2020 в районному Будинку культури. «Готовий відповісти на всі запитання. Ваші звернення будуть опрацьовані, а люди отримають фахові відповіді», – запевнив присутніх на початку зустрічі Сергій Борзов.

Участь у виїзному прийомі взяли представники силових структур – обласної поліції, СБУ та прокуратури.
Ключовим питанням виїзного засідання став конфлікт, який склався навколо ТОВ «Кирнасівський цукровий завод», що у Тульчинському районі. Підприємство не працює вже понад 12 років. Однак, нещодавно з’явився інвестор, готовий реконструювати територію заводу. Водночас мешканці селища переймаються, аби обладнання на території цукрового заводу не демонтували і просто здали на металобрухт. Відтак, через протистояння з боку громади, власник не може проводити будь-яких робіт на території підприємства для реалізації інвестиційного проєкту.

«Завод грабували дванадцять років, все розібрано, розкрадено і «запустити» його знову неможливо. Знищення заводу – це злочин перед громадою Тульчинського району», – запевняють представники ініціативної групи від Кирнасівської громади.

У відповідь Сергій Борзов зазначив, що майно знаходиться в приватній власності, відтак, власники використовують територію та обладнання заводу на свій розсуд, оскільки мають повне право ним користуватися та розпоряджатися.

«Якби завод працював, а нові власники зупинили роботу та розпочали демонтаж обладнання, тоді ваші скарги були б обґрунтовані. На сьогодні ж стан справ зовсім інший. Я – за конструктив. Завод непридатний для того, щоб отримувати цукор з буряка. Що з ним далі робити? Як цукровий завод буде функціонувати без тепловозів?», – прокоментував ситуацію керівник регіону.

Кінцевий бенефіціарний власник заводу Олександр Ярошенко зазначив, що все обладнання заводу розкрадене за період його дванадцятирічного простою. Запустити роботу підприємства нині вже неможливо. Він повідомив, що наразі є договір оренди приміщень заводу з місцевим фермером під склади.

В ході виїзного прийому, голова Тульчинської ОТГ Валерій Весняний озвучив питання заборгованості, яку має перед місцевим бюджетом бюджетоутворююче підприємство району – «Терра-Фуд» («Тульчинка»), через несплату ПДФО від заробітної плати. За його словами, цей маслосирзавод заборгував всім рівням бюджетів – державному, обласному та міському –13 млн грн. Голова ОДА зауважив, що ця проблема стосується всієї області – недофінансування по сплаті ПДФО складає 60 млн грн.

«Підприємства не сплачують повну суму ПДФО, аргументуючи ситуацією, яка склалася через коронавірус та карантин. Водночас, під час карантину відповідні органи державного нагляду та контролю дотримуються мораторію на проведення перевірок. Я переконаний, що, коли закінчиться карантин, податківці відновлять перевірки і сплата ПДФО відновиться», – зазначив Сергій Борзов. Він також наголосив на тому, що лише один потужний платник податків на території ОТГ – це надзвичайно ризиковано, тому необхідно залучати інвестиції та розвивати бізнес в громаді.

Чергове питання, озвучене під час прийому – неможливість жителям Холодівської сільської ради отримати безперешкодний доступ до узбережжя водойм для риболовлі та навіть звичайного відпочинку біля води.
Керівник регіону зауважив, якщо орендар не допускає людей до води, це може стати однією з причин для розірвання договору оренди.

Прокоментував стан справ директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Микола Ткачук, зазначивши, що в Тульчинському районі є 238 об’єктів водного фонду, 150 з них – за межами населених пунктів. На сьогодні триває процес поновлення договорів оренди, але по Холодівській сільській раді відповідних звернень не було. Микола Ткачук зауважив, що відповідно до законодавства, орендарі водних об’єктів зобов’язані відвести місце для рибальства. Натомість Холодівський сільський голова спростував дану інформацію, зазначивши, що доступ до водойм є, і він готовий до будь-яких перевірок контролюючих органів.
Піднімалось, під час прийому, і питання розвитку конкурентоспроможності малого фермерства. Микола Ткачук зазначив, що цей напрям є надзвичайно актуальним, і з 13 серпня в області стартує серія інформаційних виїзний семінарів для малих та середніх фермерів.

«Важливою сьогодні є поглиблена співпраця саме з малими і середніми фермерами з метою надання їм консультативної допомоги відповідних фахівців. Це необхідно для того, щоб допомогти фермерам збільшувати врожаї та запроваджувати новітні технології ведення бізнесу», – прокоментував Сергій Борзов.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь