ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Максим Степанов під час візиту на Вінниччину: Рівень відповідальності медичних працівників надзвичайно високий, заробітна плата має бути відповідно також високою

Дата: 14.08.2020 10:33
Кількість переглядів: 418

13.08.2020 року,  в ході робочого візиту на Вінниччину, Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов, спільно з головою обласної державної адміністрації Сергієм Борзовим, відвідав Вінницьку обласну клінічну лікарню імені М. Пирогова та зустрівся з лікарями закладу. За переконанням високопосадовця нині робота хірургів, які щодня роблять надскладні операції задля порятунку життів, набуває ще більшого значення, адже в Україні активно розвивається трансплантаційна хірургія.

Ознайомився Міністр із тим, як працює реконструйоване відділення «екстренки» Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні. Там же Максим Степанов поспілкувався з медиками про те, які наразі постають виклики перед сферою охорони здоров’я країни та що потрібно покращувати, адже йдеться про найдорожче – життя та здоров’я наших дітей.

Побував Максим Степанов і на місці будівництва нового сучасного відділення екстреної медичної допомоги міської клінічної лікарні швидкої меддопомоги Вінниці, за підсумками чого високо оцінив вказаний проект і підкреслив: «Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги - дуже потужний проект. Відділення екстреної медичної допомоги - де буде повний спектр діагностичного обладнання і все, що стосується реанімації. Будуються дуже професійні операційні. Думаю, що проект буде завершений і до кінця року відділення почне приймати хворих. Це той приклад, коли задіяні кошти як місцевого так і державного бюджету в рамках програми Президента України «Велике будівництво». Зокрема, державним коштом буде закуплено ангіограф та комп’ютерний томограф».

За підсумками побаченого Міністр відзначив, що подібні поїздки у регіони дають змогу бачити реальний стан речей, розуміти проблематику, яка стоїть перед українською медициною і в який спосіб розбудувати якісну і ефективну сферу охорони здоров’я.

На завершення Максим Степанов поспілкувався із представниками ЗМІ і дав відповіді на запитання, що стосувались необхідності підвищення зарплат лікарів, протидії поширенню COVID-19 та розвитку трансплантаційної хірургії в Україні.

«Обласна клінічна лікарня має 14 операційних, всі вони дуже гарно обладнані, але в них є головне: фахівці, які хочуть лікувати використовуючи новітні технології. Також, я мав живе спілкування з нашими інтернами - молодими лікарями, які задавали доволі гострі запитання, але то було для мене 100% корисно у формуванні подальшої стратегії розвитку медичної галузі», - відзначив Максим Степанов.

Поділився високопосадовець і враженнями від побаченого у дитячій обласній лікарні, де він оглянув новозбудоване відділення невідкладної медичної допомоги: «Дуже все зрозуміло, наявна чітка маршрутизація пацієнтів, все направлено виключно на увагу до пацієнта, щоб максимально зручно та ефективно надавати медичну допомогу. Сподобалась організація роботи у відділенні реанімації, зокрема, інформаційна система, система стеження за пацієнтами, за усіма без виключення показниками, які може подивитись медична сестра на посту у будь-який час».

Щодо розвитку галузі трансплантації Максим Степанов зазначив, що головна мета полягає в тому, щоб усі громадяни, які потребують трансплантації, отримували цю допомогу в Україні. Для цього треба збудувати систему, яка буде працювати на території всієї країни. Наразі почав діяти пілотний проект МОЗ, в якому беруть участь вже 24 лікарні з усієї України. За словами Міністра цього року передбачено 112 млн грн. на його фінансування, а на наступний рік попередньо закладають 585 млн грн.

«Мета – надавати якісну медичну допомогу всім громадянам України, які її потребують. Операції з трансплантації в Україні коштують в 4-5 разів менше ніж закордоном. Щороку 5 тис громадян потребують трансплантації. Щодня в країні помирає в середньому 9 людей, які не дочекались пересадки. Переконаний, що Вінницька область також активно розвиватиме цей надважливий напрямок у галузі охорони здоров’я», - зазначив Максим Степанов.

Стосовно розвитку сімейної медицини Міністр наголосив, що мають бути прийняті стандарти надання медичної допомоги. Вони повинні включати національний протокол лікування, критерії якості і стандарти надання первинної медичної допомоги сімейними лікарями. До прикладу одним із критеріїв якості є охоплення імунізацією населення.

На запитання журналістів стосовно погіршення епідситуації в Україні Максим Степанов відповів, що сьогодні застосовується максимально зручна система –адаптивний карантин, коли обмеження встановлюються на території окремого населеного пункту в залежності від рівня захворюваності. Наразі основним критерієм є кількість нововиявлених випадків захворювання за 14 днів на 100 тис населення. При цьому враховано особливості обласних центрів, які мають велику міграцію населення, адже значна кількість людей їздять працювати до міста з прилеглих населених пунктів.

«Якщо ми не дотримуватимемось встановлених правил і рекомендацій, кількість захворілих на коронавірус збільшуватиметься. Можливості нашої медицини не безмежні, навіть враховуючи всі ті позитивні зміни, які відбулись із нашою системою охорони здоров’я протягом останніх 4 місяців. Наразі дуже важливо перемогти COVID-19 і повернутись до звичного життя. Реалії сьогодення диктують нам умови, яких не важко дотримуватись. Це елементарні правила – носити маску в громадських місцях, дотримуватись соціальної дистанції і користуватись антисептиками. Всі ці заходи напряму впливають на рівень захворюваності і на здоров’я близьких вам людей», - наголосив Міністр.

До того ж, за переконанням високопосадовця встановлена система адаптивного карантину не має ознак ручного, адже ручний карантин – це коли є якась політична ознака, і за цією політичною ознакою встановлюються певні обмеження для людей.

«Коли МОЗ щоденно інформує про стан справ і кількість тих, хто захворів на коронавірус, або стан наповненості лікарняних ліжок, то все це спрямоване на те, щоб ми були здатні надати медичну допомогу хворим на коронавірус. Головна моя політика, як Міністра охорони здоров’я України – це здоров’я громадян, незалежно від їх політичних уподобань», - підкреслив Максим Степанов.

Запитували журналісти і щодо прогнозів поширення коронавірусу на початок навчального року, на що Максим Степанов відповів: «В нас фіксується зростання рівня захворюваності. Ми дуже швидко перейшли межу за півтори тисячі захворілих, фактично за тиждень перейшли від 1000 до 1500. Це проблема для всієї держави. Вірус не почав передаватися іншим способом, від нього є захист, інших заходів, ніж ті, що зараз здійснюються, немає. Щодо початку навчального року, то 1 вересня в містах і районах, які не належать до «червоного» рівня небезпеки, діти підуть до школи. Ми налаштовані, щоб всі діти в усіх без виключення містах пішли в школу. Я дуже хочу, щоб вся держава опинилася у «зеленій» зоні».

Не оминули під час брифінгу і кадрове питання: «Наразі реалізуються ті законодавчі норми, які були проголосовані депутатами Верховної Ради, вони передбачають проведення відповідного «добору» і переходу по контракту на державну службу. Після закінчення карантину людина має пройти відповідний конкурс на держслужбу. Це вимога часу. Давайте переможемо коронавірус, а потім будемо повертатися до звичайного життя».

На завершення Міністр відповів на питання як в короткі терміни зрівняти заробітну плату співробітників лікарень інтенсивного лікування, яка є майже втричі нижчою, ніж у співробітників ЦПМСД: «В нашій державі 182 тисячі медичних сестер і лікарів. З 1 вересня поточного року відбудеться підвищення зарплати в усіх без виключення медичних працівників. Рівень відповідальності медичних працівників надзвичайно високий, заробітна плата має бути відповідно також високою. Достойна заробітна плата має бути однією із складових медичної реформи».

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь