ТУЛЬЧИНСЬКА РАЙОННА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ
Вінницька область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відділ Тульчинське бюро правової допомоги інформує: «Право батька на декретну відпустку»

Дата: 18.09.2020 12:15
Кількість переглядів: 221

Відповідно до вимог ст. 18 Закону України «Про відпустки» та ст. 179 Кодексу Законів про працю України після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Така відпустка може бути використана повністю або частинами також батьком дитини, бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів відповідно до ч. 3 ст. 18 Закону «Про відпустки» та ч. 7 ст. 179 Кодексу Законів про працю України.

Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою жінки або осіб, зазначених у ч. 3 ст. 18 Закону  «Про відпустки», повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу.

На підставі ч. 4 ст. 20 Закону «Про відпустки» особам, зазначеним у ч. 3 ст. 18 цього Закону (крім осіб, які усиновили чи взяли дитину під опіку у встановленому законодавством порядку, прийомних батьків і батьків-вихователів), відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається на підставі довідки з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки і виплату допомоги по догляду за дитиною їй припинено (із зазначенням дати).

З врахуванням вищевказаного, право на відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку батька дитини, баби, діда чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, є похідним від права матері на таку відпустку, тобто мати може делегувати своє право на відпустку вищезазначеним особам.

Виплата допомоги при народженні дитини здійснюється незалежно від факту виходу на роботу матері дитини. Отримання будь-яких додаткових довідок про виплату допомоги на дитину в органах соціального захисту населення батьком дитини законодавством не передбачено.

Отже, право батька дитини, бабусі, дідуся чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною, на отримання відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) гарантується лише за умови надання довідки з місця роботи матері дитини.


Правову допомогу ви можете отримати
за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103
- у месенджері Фейсбук-сторінки:

https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
- у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога»

 https://t.me/ualegalaidchat
- у приватному чаті системи  БПД у Телеграм

http://legalaid.gov.ua/telegram.html
- у приватному чаті системи БПД у Вайбер

http://legalaid.gov.ua/viber.html
- написавши на електронну пошту  Томашпільського місцевого центру tomashpil.vinnitsya@legalaid.vn.ua

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь